Internet z radiówki-jak go podzielić??

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcinekmaly
Początkujący użytkownik forum

Internet z radiówki-jak go podzielić??

Post autor: marcinekmaly »

Witam wszystkich.
Jestem zielony w tych sprawach dlatego proszę o pomoc i proszę o używanie prostego języka :)
Chcę założyć internet dostarczany drogą radiową i podzielić go na mieszkaniu na 2 kompy-laptop z karta bezprzewodową i pc ze zwykła kartą sieciową.Moje pytanie dotyczy tego za pomocą jakiego urządzenia i jakiej firmy mogę to zrobić?Mój dostawca internetu powiedział że potrzebuje routera wifi z funkcją klienta-ale czy to wystarczy??
Czy wystarczy połaczyć antenę z routerem i potem do pc kabel a laptop bedzie miał bezprzewodowo?
Proszę o pomoc.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sus
Specjalista bezprzewodowy-junior

hmm

Post autor: sus »

popatrz tutaj jest tego sporo

http://www.allegro.pl/10856_access_point.html

jesli chcesz bezprzewodowo to zarowno w laptopie jak i w PC musi byc karta bezprzewodowa,kupujesz router albo Access Point ze switchem i dzielisz nie zaleznie intenet na 2 kompy,ja mam AP Ovislinka i leci na 2 kompy za pomoca kabli,poczytaj,popytaj,podzwon
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
marcinekmaly

Re: Internet z radiówki-jak go podzielić??

Dzięki,ale czy w konkretnej konfiguracji tzn. do pc za pomocą kabla a do laptopa bezprzewodowo lepszy bedzie router czy AP?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Zeby podzielic net radiowy na kabel i radio potrzebujesz 2 urzadzen (2 ap a najlepiej ap i router). Ap ustawiasz w tryb APClient i to nim "odbierasz" neta. Do AP podłaczasz router (do portu WAN) ktory to dzieli neta na kabel i wifi.
marcinekmaly

Wielkie dzięki.W takim wypadku wybiorę podzielenie tego internetu na oba kompy za pomacą kabli.Czy mógłbyś polecić mi jakiś router lub ap(bo nie wiem co lepsze).Oczywiście w miarę dostępne cenowo przy zachowaniu potrzebnych parametrów :)
marcinekmaly

Bo rozumiem,że aby do obu kompów byl net kablem wystarczy mi jedno urządzenie (router lub ap) tak?
Awatar użytkownika
sloniu219
Stały użytkownik forum

Post autor: sloniu219 »

a te urządzenie powinno wystarczyc i to jedne - jesli dobrze rozumiem opis

http://www.ovislink.com.tw/WL5460AP.htm
poprosty zycie / Dell Latitude C610
SuchyX

Post autor: SuchyX »

Jeżeli dobrze zrozumiałem to do podzielenia internetu radiowego na dwa komputery drogą Wi-Fi potrzebuje jedno urządzenie AP bądź Router i tak samo ma się do podziału radiówki na dwa kompy drogą kablową a jak na jeden komputer drogą Wi-Fi a na drugi kabel to potrzebuje AP i Router tak???

Przedewszystkim chodzi mi o to żebym miał internet na dwóch komputerach niezależnie od tego który jest komputer włączony :-)))
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

SuchyX pisze:Jeżeli dobrze zrozumiałem to do podzielenia internetu radiowego na dwa komputery drogą Wi-Fi potrzebuje jedno urządzenie AP bądź Router i tak samo ma się do podziału radiówki
Coś namieszałeś strasznie?
WiFi i radiówka to to samo, chyba, że masz WiMAXa w co wątpię.

Dlatego opisz jeszcze raz co dokładnie chcesz zrobić.

Domyślam się, że masz internet drogą radiową za pośrednictwem WiFi i chcesz go dalej podzielić także po WiFi?

Musisz mieć do tego jeden AP w funkcji klient, który odbierze sygnał, potem router WiFi (czyli router z wbudowanym AP), który podzieli sygnał i nada na innym kanale WiFi.

Możesz też kupić specjalny router WiFi z funkcją "odbioru i nadawania" jednocześnie (nie będę się wdawał w fachowe nazewnictwo). Szczegóły były już omawiane na forum nawet z przykładami. :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
SuchyX

Post autor: SuchyX »

No właśnie chodzi o to zeby podzielić Internet radiowy (Wi-Fi) na 2 komputery za pomocą Wi-Fi albo drogą kablową Jak jest jedno urządzenie co odbiera i dnadaje to dobrze :-))

Np: takie urządzenie się nada ??

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6430
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

To <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie, musi miec przynajmniej tryb repeater ale to obniza sprawnosc łacza. Zrob tak jak Ci napisałem wyzej i bedzie ok.
ODPOWIEDZ