Pytanie nowicjusza wifi router itp

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubertk
Początkujący użytkownik forum

Pytanie nowicjusza wifi router itp

Post autor: hubertk »

Witam

Mam wimax od netii, mieszkam w domku i mam router Linksys Cisco WRT160N Router WiFi 300Mbps DD-WRT.

Teraz mój problem, mam 3 kondygnacje tzn parter, piętro i strych. Router mam teraz w garazu czyli na kondygnacji parterowej. Wifi świetnie mi chodzi na całym parterze i w pokoju córki nad garażem. Niestety po przekątnej na piętrze czyli w punkcie najdalej oddalonym od garażu sygnału brak. Mam ogrzewanie podłogowe w łazience i to pewnie ekranuje i stad ten problem i teraz mam takie dwa pytania:

- czy jest coś tzn takie urządzenie które wzmacnia sygnał?

- pomiędzy parterem i piętrem, ale nie w garażu mam kabel sieciowy, czy jest takie urządzenie, która odbierze sygnał wifi z routera, zostanie podłączone do tego kabla sieciowego i już poi sieci wyśle sygnał na górę domu i ja podłącze się do tego gniazda na górze już kable do kompa stacjonarnego.

dziękuję za pomoc

hubert
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pytanie nowicjusza wifi router itp

Post autor: Jo_gurt »

hubertk pisze:- czy jest coś tzn takie urządzenie które wzmacnia sygnał?
Są tryby repeater w Access Pointach, najlepsze w Ovislinkach. Nie wiem jak się zachowają przy 802.11n.
hubertk pisze:, czy jest takie urządzenie, która odbierze sygnał wifi z routera
Ponownie - Access Point, tym razem w trybie Client. Ponownie - nie wiem jak z eNką. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane?

Np takie urządzenie: http://www.airlive.com/product/product_ ... 3630156738 ma eNkę i tryb Station (czyli klient) i Universal Repeater.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Pytanie nowicjusza wifi router itp

Post autor: Patryk »

Jo_gurt pisze:Ponownie - nie wiem jak z eNką. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane?
Na pewno o repeaterze N nie ma mowy w przypadku sprzętów z radiem Atherosa.
Client działa.
Co do innych - nie wiem niestety.
ODPOWIEDZ