Nokia 5230 i GPS

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cypeks
Początkujący użytkownik forum

Nokia 5230 i GPS

Post autor: cypeks »

Noszę się ze zmianą telefonu. Długo zastanawiałem się nad tym co wybrać. Przeanalizoałem moje potrzeby i skłaniam się do Nokii 5230. Oto dlaczego akurat ten telefon:
- dostanę go u operatora za 1zł
- słaby aparat mi nie przeszkadza, ponieważ zdjęcia robię prawdziwym aparatem
- ma wyświetlacz dotykowy
- GPS

Moje pytanie dotyczy właśnie ostatniego punktu, czyli GPS. Wiem, że najlepiej sprawuje się normalna nawigacja, tak jak do robienia zdjęć normalny aparat, ale na co dzień nie potrzebuję navi i korzystał z niej będę ze dwa razy do roku podczas wyjazdów na wczasy. Jakie są wasze wrażenia z korzystania z aplikacji Nokia Ovi Mapy na w/w telefonie oraz na innych symbianach? Czy mapy Nokii są wystarczająco dokładne i generalnie jak się sprawdzają podczas użytkowania?
Ponadto będę wdzięczny za inne uwagi odnośnie w/w telefonu.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-04, 21:17 ]
Przenosze do kacika technicznego.
Blog informatyka - proste rozwiązania trudnych problemów
Heniek12345
Początkujący użytkownik forum

Re: Nokia 5230 i GPS

Post autor: Heniek12345 »

Witam.
Mapy Nokii są dość dokładne, nie tak jak na przykład w Automapie z której też korzystam, ale jak na darmowe spisują się całkiem nieźle. Ze względy na niezbyt częstą aktualizację trzeba uważać żeby nie wjechać pod zakaz ruchu jak zmieniło się w między czasie oznakowanie ulicy. :hyhy:
Algorytm obliczania trasy słabo uwzględnia rodzaj i kategorię drogi i jeżeli znasz lepszy objazd, głos będzie cały czas kierował Cię najkrótszą drogą na trasę wytyczoną przez GPS, nawet jeżeli będzie to droga ostatniej kategorii. :hyhy:
Zaletą jest możliwość wcześniejszego ustalenia i zapisania sobie trasy w programie OVI mapy i następnie wgrania do telefonu.
Wadą jest długie łapanie "fixa" przy uruchomieniu GPsa (do kilku minut), jednak jeżeli ma się "neta" w telefonie łapie w kilka sekund. U mnie szybciej niż w Navroadzie z automapą.
O telefonie nic Ci nie napiszę, bo mam "większego brata", czyli Nokię 5800, ale mapy są takie same więc wszystko co napisałem wcześniej odnosi się do też do Nokii 5230. Ogólnie jak na darmowe mapy byłem dość pozytywnie zaskoczony ich dokładnością, oczywiście z naciskiem na darmowe mapy. :P
Pozdrawiam.
leszekw
Stały użytkownik forum

Post autor: leszekw »

Witam
Darmowe mapy w Noki 5230 są naprawdę niezłe i wcale nie gorsze od AutoMapy.
Lepsze są tylko w Garminie, ale to nie jest problem pełno tego w sieci na S60
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

cypeks pisze:Ponadto będę wdzięczny za inne uwagi odnośnie w/w telefonu.
Jeżeli miało się doczynienia z 5800XM można odnieśc wrażenie, że telefon jest marna kopią. Akurat ten model z którym mam styczność ma mały feler albo ten typ tak ma. Trochę fiksuje ten czujnik odpowiedzialny za pozycje ekranu (zapomniałam jak on sie nazywa) i czesto obraz jest nie w tą stronę co trzeba. Poza tym długi jest czas przełączania się pomiędzy widokami. Telefon delikatnie się muli. Obsługa jest średnio intuicyjna. Jak dla mnie duzym minusem jest brak WiFi. Nawigację testowałam mało ale uruchamia się bardzo szybko, przejzysta.
cypeks pisze:- słaby aparat mi nie przeszkadza, ponieważ zdjęcia robię prawdziwym aparatem
Jak na pstrykadło w telefonie to wcale zły nie jest.
ODPOWIEDZ