BTSy Polsatu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Outlander
Użytkownik forum

BTSy Polsatu

Post autor: Outlander »

Witam,

Walczę z ustawieniem anteny kierunkowej i zauważyłem dziwne zjawisko, mianowicie:
wieczorem: CID 10054, LAC 37, -87dbm, 45%, csq 14
rano: CID 514, LAC 24, -87dbm, 41%, csq 13
Nie było by w tym nic dziwnego, po prostu zmieniły się warunki (antena nie była ruszana) gdyby nie to że żadnego z tych btsów niema w bazie, wydawało mi się że każdy istniejący/powstający/planowany bts powinien być zgłoszony?
Kolejna rzecz to kwestia kierunku, antena jest ustawiona południe-wschód a z numeru btsów wynika że są skierowane północny-wschód czyli niby że antena łapie je bokiem :szok:
Niestety jak widać na bazie btsearch nie bardzo mogę polegać zwłaszcza że najbliższy potwierdzony znajduje się ponad 15km w linii prostej a najbliższy niepotwierdzony 1,4km tyle że wg. adresu powinien być około 10km w przeciwnym kierunku :/

Niby wszystkie bts polsatu mają te same tryby bracy i powinno być łatwiej a od momentu wystawienia anteny na dach siła sygnału wzrosła a prędkość i ping się pogorszyły :zdziwko:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: BTSy Polsatu

Post autor: Patryk »

Outlander pisze:CID 10054
Osieck, maszt TP Emitel.

[ Dodano: 2010-09-05, 11:22 ]
Outlander pisze:CID 514
Góra Kalwaria, ul. Szpitalna 1

[ Dodano: 2010-09-05, 11:24 ]
Outlander pisze:gdyby nie to że żadnego z tych btsów niema w bazie, wydawało mi się że każdy istniejący/powstający/planowany bts powinien być zgłoszony?
Jeśli masz na myśli bazę btsearch, to ona jest tworzona przez pasjonatów sieci komórkowych, nie przez żaden urząd, i są do niej dodawane tylko stacje potwierdzone ("złapane" telefonem/modemem).
Widocznie nikt w.w. stacji nie zlokalizował, i dlatego nie ma ich w bazie.
Outlander
Użytkownik forum

Post autor: Outlander »

To by pasowało ale zdradź jak to ustaliłeś bo w btsearch powinny być nie tylko namierzone ale też te z bieżącego wykazu pozwoleń (czyli w teorii wszystkie postawione).
Wg. btsearch: Osieck 11005 (ok 20km), Góra Kalwaria ul. Szpitalna 10051 (ok 22km). Narobili mi nadziei tym BTS: GPS: 52.133056,21.411944 (czyli Glinianka ul. Napoleońska ok 1,4km) a wg. adresu Wiązowna, ul. Lubelska 59 (ok 8km)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Outlander pisze:To by pasowało ale zdradź jak to ustaliłeś
Outlander pisze:Wg. btsearch: Osieck 11005 (ok 20km), Góra Kalwaria ul. Szpitalna 10051 (ok 22km).
Jak widzisz, CellID w Aero2 (i pochodnych) pokrywa się ze StationID, więc wystarczy przeszukać wykaz pozwoleń UMTS900 ze strony UKE.
Końcówka to numer sektora (1 2 3 dla Sferii, 4 5 6 dla Aero2, 7 8 9 dla Mobylandu).

[ Dodano: 2010-09-05, 12:36 ]
Outlander pisze:bo w btsearch powinny być nie tylko namierzone ale też te z bieżącego wykazu pozwoleń (czyli w teorii wszystkie postawione).
Nic podobnego.
Te z wykazu UKE są tylko na mapie, a nie w bazie btsearch.
ODPOWIEDZ