Multimo i jaki modem do tego
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Multimo i jaki modem do tego
Tak sobie czytam o tych ofertach technologi CDMA i nawet nie jes zła, ale co z modem do niej.
Trzeba na własna ręke sobie załatwić?
Jakie koszty się z tym wiążą bo tak z 200 to bym dał.
Trzeba na własna ręke sobie załatwić?
Jakie koszty się z tym wiążą bo tak z 200 to bym dał.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Multimo i jaki modem do tego
Taki modem czy router może kosztować nawet kolo 500zl ale prosze przeanalizowac że w trakcie całej umowy zaplacisz sporo wiecej:piotrek2308 pisze:Jakie koszty się z tym wiążą bo tak z 200 to bym dał.
- Multimo 500-600zl - umowa na czas nieokreślony
- Orange 65zl miesiecznie wiecej*24 + 99zl przy umowie na czas 24 miesiecy(Orange Free Premium z modemem).
-
Zastanawiałem się nad OFP z routerem za 149 i limitem <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> konkretnej informacji bo czekam na oferte ale coś wstępnie mówią że te 3+2 dodatkowe na 2 lata za 49.
24*49=1176+149=1325 i powiedzmy 120GB
Multimo 600+24*55=1920 i 7GB*24=168 GB czy tam jakoś ~15GB*24=360GB
Nie wiem ile będe wykorzystywał tego limitu ja tylko przeglądam strony jakieś mp3 czy film i tyle. A prędkość polimitowa 8KB to chyba nawet lepiej niż teraz, na operze przy ładowaniu mam około do 4KB. Więc nie wiem co zrobić
24*49=1176+149=1325 i powiedzmy 120GB
Multimo 600+24*55=1920 i 7GB*24=168 GB czy tam jakoś ~15GB*24=360GB
Nie wiem ile będe wykorzystywał tego limitu ja tylko przeglądam strony jakieś mp3 czy film i tyle. A prędkość polimitowa 8KB to chyba nawet lepiej niż teraz, na operze przy ładowaniu mam około do 4KB. Więc nie wiem co zrobić
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piotrek2308, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Orange Freedom PRO ma oficjalnie 3GB limitu na miesiąc. Nie wiem skąd te 2GB dodatkowe.
Trochę nie ma sensu liczenie tych GB w sumie w latach bo niewykorzystany limit nie przechodzi na następny miesiąc.
Podpisywanie umowy na Orange Freedom PRO na 2 lata wg mnie jest nie najlepszym pomysłem. Po pierwsze długość umowy, po trzecie ceny bardzo szybko spadają dzisiaj i za 12 miesięcy znów będzie coś taniej lub większy limit.
Jeśli to ma być Twoje podstawowe łącze to 3GB to jest nic na miesiąc. A jak chcesz to dzielić na inne komputery to już w ogóle zapomnij.
Jak do jednego komputera to lepiej modem USB kupić. Jak tylko do CDMA to AnyData ADU-500A. Na allegro można znaleźć za 300zł, a w Orange bez umowy jest za 429zł.
[ Dodano: 2010-09-05, 20:00 ]
Już wiem gdzie te 2GB dodatkowe. Przy zakupie w sklepie internetowym Orange.
Trochę nie ma sensu liczenie tych GB w sumie w latach bo niewykorzystany limit nie przechodzi na następny miesiąc.
Podpisywanie umowy na Orange Freedom PRO na 2 lata wg mnie jest nie najlepszym pomysłem. Po pierwsze długość umowy, po trzecie ceny bardzo szybko spadają dzisiaj i za 12 miesięcy znów będzie coś taniej lub większy limit.
Jeśli to ma być Twoje podstawowe łącze to 3GB to jest nic na miesiąc. A jak chcesz to dzielić na inne komputery to już w ogóle zapomnij.
Jak do jednego komputera to lepiej modem USB kupić. Jak tylko do CDMA to AnyData ADU-500A. Na allegro można znaleźć za 300zł, a w Orange bez umowy jest za 429zł.
[ Dodano: 2010-09-05, 20:00 ]
Już wiem gdzie te 2GB dodatkowe. Przy zakupie w sklepie internetowym Orange.
-
Nie. Jestem w trakcie przedłużania umowy z OF Standard i coś tam mi proponowali dodatkowe 2 giga do OFP.ja.michal pisze:Już wiem gdzie te 2GB dodatkowe. Przy zakupie w sklepie internetowym Orange.
To z tym AnyData ADU-500A pójdzie też Multimo CDMA?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, ADU-500A to modem CDMA z oferty Orange.piotrek2308 pisze:To z tym AnyData ADU-500A pójdzie też Multimo CDMA?
Nie pomagam na PW!
-
Ale jesteś pewny na 100%?wojteks pisze:Tak, ADU-500A to modem CDMA z oferty Orange.
I jeszcze mam pytanie jaka to dokładnie oferta orangeo co multimo oferuje i jakie jest ten limit 7GB tak jak na stronie czy więcej jak niektórzy piszą?
I jeżeli jest więcej to to jest chwilowe czy na stałe zwiękrzone przez orange a multimo nie zdążył zauktalizować swojej oferty?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wiekszosc uzytkownikow Multimo z tego forum twierdzi że faktycznie jest 20GB a do tego działa także CDMA. Jednak ani jedna ani druga rzecz nie jest potwierdzona na żadnej umowie czy regulaminie Multimo wiec jesli zamierzasz korzystac z CDMA lub liczysz na twardo na te 20GB co miesiac to umowa na czas nieokreslony jest naprawde tanim rozwiązaniem w porownaniu do Orange a przy tym zawsze masz możliwość zrezygnowania z usług Multimo.piotrek2308 pisze:I jeżeli jest więcej to to jest chwilowe czy na stałe zwiękrzone przez orange a multimo nie zdążył zauktalizować swojej oferty?
[ Dodano: 2010-09-06, 18:28 ]
Tak na pewno na dzien dzisiejszy Multimo z CDMA bedzie dzialac na tym modemie.Ale jesteś pewny na 100%?
adixm pisze:Tak na pewno na dzien dzisiejszy Multimo z CDMA bedzie dzialac na tym modemie.

-
Tylko teraz muszę upolować gdzieś ten modem. I dobrze że to bezterminowe jest.
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie słyszałem nic złego na multimo oby tak dalej było.
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie słyszałem nic złego na multimo oby tak dalej było.
Sugerujesz coś.onimusza666 pisze:CDMA w orange też kiedyś było bez limitu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na allegro czasem się pojawiają po 300-350zł. Za 429zł bez umowy w Orange kupisz.
-
Wyczytałem teraz na stronie multimo że oferta specjalna 55zł abonament trwała od 1 paźdiernika 2009 do 31 marca 2010.
Czyli co, że teraz jest ponad 100zł abonament.
Jak tak to się mniej opłaca.
Czyli co, że teraz jest ponad 100zł abonament.
Jak tak to się mniej opłaca.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zadzwoń i się zapytaj. Oni i tak to na telefon sprzedają.
Bardzo dużo ludzi zamieniło NEO na CDMA - bo taniej itd. no i są limity-i masa ludzi-z początku to miałem ponad 2mb a teraz to DO 1mbpiotrek2308 pisze:Sugerujesz coś.

-
Nie rozumiem ludiz którzy mogą mieć neta przez kabel a biorą radiówke.onimusza666 pisze:Bardzo dużo ludzi zamieniło NEO na CDMA
Dzwoniłem i oferta na 55 abonamentu jest cały czas aktualna.ja.michal pisze:Zadzwoń i się zapytaj.
Jak się pytałem o CDMA to pani powiedziała, że trzeba mieć bardzo dobry zasę żeby HSDPA działało.
Powtórzyłem swoje pytanie i pani na to że światczą to co Orange.
I jeszcze mają modem Huawei E1550 czy jakoś tak.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Infolinia Multimo jest tak kompetentna że strach ich o cokolwiek pytać, nie pytaj ani o CDMA ani o limit 20GB bo Ci pracownicy nie maja zielonego pojecia co sprzedaja.piotrek2308 pisze:Dzwoniłem i oferta na 55 abonamentu jest cały czas aktualna.
Jak się pytałem o CDMA to pani powiedziała, że trzeba mieć bardzo dobry zasę żeby HSDPA działało.
Powtórzyłem swoje pytanie i pani na to że światczą to co Orange.
I jeszcze mają modem Huawei E1550 czy jakoś tak.
-
- Początkujący użytkownik forum
Planuje również skorzystanie z Multimo i mam pytanie o sprzęt jaki warto/nie warto zakupić.
Internet mobilny ma być w domu na wsi,który znajduje się ok 3-3,5 km od najbliższego bts'u (tak wynika ze strony btssearch). Sprawdzałem zasięg w domu przy użyciu telefonu komórkowego i łapał UMTS tylko na poddaszu przy jednym z okien (od strony w/w bts'u) z mocą mniej więcej na połowę wskaźnika zasięgu i tam też pewnie trzeba by zamontować wszystkie "graty" do odbioru.
Planuję zakup modemu i połączenie go z routerem wi-fi.
Router mam wstępnie upatrzony (Zalip CDW530) ale może są lepsze propozycje.
Większą zagwozdkę mam z modemem,a mianowicie:
-kupić model z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej czy bez? jak wspomniałem zasięg UMTS na telefonie na poziomie połowy zasięgu,więc może nie potrzeba zabawy z dodatkowymi antenami?
-kupić model jakiś tańszy (7,2 Mb) czy może opłaca się jednak tak przyszłościowo "wykaszleć" ciut więcej na jakiś o szybkości 21,6 Mb ( np. taki http://allegro.pl/sierra-wireless-306-2 ... 30468.html lub taki http://allegro.pl/huawei-k4505-hspa-mod ... 30523.html )
Pozdrawiam i oczekuję na ewentualne porady/sugestie
Internet mobilny ma być w domu na wsi,który znajduje się ok 3-3,5 km od najbliższego bts'u (tak wynika ze strony btssearch). Sprawdzałem zasięg w domu przy użyciu telefonu komórkowego i łapał UMTS tylko na poddaszu przy jednym z okien (od strony w/w bts'u) z mocą mniej więcej na połowę wskaźnika zasięgu i tam też pewnie trzeba by zamontować wszystkie "graty" do odbioru.
Planuję zakup modemu i połączenie go z routerem wi-fi.
Router mam wstępnie upatrzony (Zalip CDW530) ale może są lepsze propozycje.
Większą zagwozdkę mam z modemem,a mianowicie:
-kupić model z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej czy bez? jak wspomniałem zasięg UMTS na telefonie na poziomie połowy zasięgu,więc może nie potrzeba zabawy z dodatkowymi antenami?
-kupić model jakiś tańszy (7,2 Mb) czy może opłaca się jednak tak przyszłościowo "wykaszleć" ciut więcej na jakiś o szybkości 21,6 Mb ( np. taki http://allegro.pl/sierra-wireless-306-2 ... 30468.html lub taki http://allegro.pl/huawei-k4505-hspa-mod ... 30523.html )
Pozdrawiam i oczekuję na ewentualne porady/sugestie
-
W związku z tym że coraz bliżej do końca umowy w orange (troche ponad miesiąc) nadal zastanawiam się nad multimo. Mam pytanie odnośnie nowych klientów multimo (po tej rewolucji Orange).
Jak teraz wyglądają limity w Multimo?
Nadal to 20GB ?
A może też są szczęsilwe godziny?
Czy nadal nie ma więkrzych problemów z nimi?
W jakim czasie załatwi się neta( od zadzwonienia aż do działającego internetu)?
Mr.T, I podpisałeś umowe z Multimo? Wszystko było OK?
I jak kończy mi się umowa z orange 26.11 to wypowiedzenie mogę złożyć najpuźniej do 26.10?
Jak teraz wyglądają limity w Multimo?
Nadal to 20GB ?
A może też są szczęsilwe godziny?
Czy nadal nie ma więkrzych problemów z nimi?
W jakim czasie załatwi się neta( od zadzwonienia aż do działającego internetu)?
Mr.T, I podpisałeś umowe z Multimo? Wszystko było OK?
I jak kończy mi się umowa z orange 26.11 to wypowiedzenie mogę złożyć najpuźniej do 26.10?