Kilka pytań dot. Blueconnect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RedRaw
Początkujący użytkownik forum

Kilka pytań dot. Blueconnect

Post autor: RedRaw »

Witam.
Mam parę pytań dotyczących mojego internetu. Pracuję na EDGE.

Za co jest odpowiedzialna siła sygnału? Ponieważ zauważyłem, że niekiedy mam dużo lepsze pingi oraz wyższy transfer na słabszej sile sygnału niż na silniejszej (przykładowo niekiedy osiągam transfer ~17 kb/s przy sile sygnału 2/5, a przy 4/5 niekiedy nie przekracza nawet 10).

Drugą sprawą jest zmienna siła sygnału. Mając modem w tym samym miejscu, w ciągu dnia siła sygnału zmienia się od 1 do 4. W domu nic nie przestawiam. Do nadajnika mam 2 km. Czym może być to spowodowane?

Czy temperatura ma wpływ na jakość działania internetu?

Zakresy pracy. Pracując na EDGE jest jakaś istotna różnica w działaniu internetu między opcjami „Wszystkie zakresy”, a „GSM900/1800/UMTS2100”? Osobiście nie zauważyłem nic znaczącego. Pracuję na tym drugim.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: Kilka pytań dot. Blueconnect

Post autor: Procio »

RedRaw pisze:Za co jest odpowiedzialna siła sygnału? Ponieważ zauważyłem, że niekiedy mam dużo lepsze pingi oraz wyższy transfer na słabszej sile sygnału niż na silniejszej (przykładowo niekiedy osiągam transfer ~17 kb/s przy sile sygnału 2/5, a przy 4/5 niekiedy nie przekracza nawet 10).
Odległość od nadajnika. Obciążenie nadajnika. Warunki atmosferyczne, przeszkody.
RedRaw pisze: Drugą sprawą jest zmienna siła sygnału. Mając modem w tym samym miejscu, w ciągu dnia siła sygnału zmienia się od 1 do 4. W domu nic nie przestawiam. Do nadajnika mam 2 km. Czym może być to spowodowane?
Patrz wyżej.
RedRaw pisze:Czy temperatura ma wpływ na jakość działania internetu?
Nie jestem pewny, ale kiedyś w zimie przy przymrozkach zauważyłem, że sygnał nieco skoczył w górę. Nie wiem czy rzeczywiście temperatura ma wpływ, sam jestem ciekaw ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

RedRaw pisze:w ciągu dnia siła sygnału zmienia się od 1 do 4. W domu nic nie przestawiam.
Modem może przełączać się na inne BTSy albo na inne sektory tego samego BTSa. Sprawdź LAC i CID do jakich łączy się modem.
Nie pomagam na PW!
RedRaw
Początkujący użytkownik forum

Post autor: RedRaw »

Sprawdziłem BTSy i zauważyłem bardzo ciekawą rzecz. Aktualnie modem łączy mi się z oddalonym o 12 km BTSem.

Kiedy 3 lata temu kupowałem internet, jestem pewny (gdzieś była podana taka informacja, ale nie pamiętam gdzie), że nadajnik ery znajdował się ode mnie w odległości 2 km (i prawdę mówiąc miałem wtedy zawsze dobrą siłę zasięgu, pingi były stabilne oraz transfer prawie nigdy nie spadał poniżej 15 kb/s). Na dzień dzisiejszy według listy BTSów znajdują się tam tylko nadajniki Orange oraz Plus. Czy to możliwe, że Era zlikwidowała by swój nadajnik?

Żeby było ciekawiej w pewnym momencie mój modem połączył się z jakimś BTSem którego w ogóle nie ma na liście: http://i53.tinypic.com/atw1lw.jpg (jestem z dolnośląskiego i używam internetu Ery - tak dla przypomnienia). Obstawiam, że w przeciągu miesiąca musieli postawić gdzieś BTS ery którego jeszcze nie dodano do listy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

RedRaw pisze:Obstawiam, że w przeciągu miesiąca musieli postawić gdzieś BTS ery którego jeszcze nie dodano do listy.
Zobacz na mapa.btsearch.pl gdzie są zezwolenia na stacje bazowe. W bazie btsearch nie ma wszystkich stacji bazowych.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ