Witam.
Mam parę pytań dotyczących mojego internetu. Pracuję na EDGE.
Za co jest odpowiedzialna siła sygnału? Ponieważ zauważyłem, że niekiedy mam dużo lepsze pingi oraz wyższy transfer na słabszej sile sygnału niż na silniejszej (przykładowo niekiedy osiągam transfer ~17 kb/s przy sile sygnału 2/5, a przy 4/5 niekiedy nie przekracza nawet 10).
Drugą sprawą jest zmienna siła sygnału. Mając modem w tym samym miejscu, w ciągu dnia siła sygnału zmienia się od 1 do 4. W domu nic nie przestawiam. Do nadajnika mam 2 km. Czym może być to spowodowane?
Czy temperatura ma wpływ na jakość działania internetu?
Zakresy pracy. Pracując na EDGE jest jakaś istotna różnica w działaniu internetu między opcjami „Wszystkie zakresy”, a „GSM900/1800/UMTS2100”? Osobiście nie zauważyłem nic znaczącego. Pracuję na tym drugim.
Kilka pytań dot. Blueconnect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Kilka pytań dot. Blueconnect
Odległość od nadajnika. Obciążenie nadajnika. Warunki atmosferyczne, przeszkody.RedRaw pisze:Za co jest odpowiedzialna siła sygnału? Ponieważ zauważyłem, że niekiedy mam dużo lepsze pingi oraz wyższy transfer na słabszej sile sygnału niż na silniejszej (przykładowo niekiedy osiągam transfer ~17 kb/s przy sile sygnału 2/5, a przy 4/5 niekiedy nie przekracza nawet 10).
Patrz wyżej.RedRaw pisze: Drugą sprawą jest zmienna siła sygnału. Mając modem w tym samym miejscu, w ciągu dnia siła sygnału zmienia się od 1 do 4. W domu nic nie przestawiam. Do nadajnika mam 2 km. Czym może być to spowodowane?
Nie jestem pewny, ale kiedyś w zimie przy przymrozkach zauważyłem, że sygnał nieco skoczył w górę. Nie wiem czy rzeczywiście temperatura ma wpływ, sam jestem ciekawRedRaw pisze:Czy temperatura ma wpływ na jakość działania internetu?

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- wojteks
- *** Administrator ***
Modem może przełączać się na inne BTSy albo na inne sektory tego samego BTSa. Sprawdź LAC i CID do jakich łączy się modem.RedRaw pisze:w ciągu dnia siła sygnału zmienia się od 1 do 4. W domu nic nie przestawiam.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprawdziłem BTSy i zauważyłem bardzo ciekawą rzecz. Aktualnie modem łączy mi się z oddalonym o 12 km BTSem.
Kiedy 3 lata temu kupowałem internet, jestem pewny (gdzieś była podana taka informacja, ale nie pamiętam gdzie), że nadajnik ery znajdował się ode mnie w odległości 2 km (i prawdę mówiąc miałem wtedy zawsze dobrą siłę zasięgu, pingi były stabilne oraz transfer prawie nigdy nie spadał poniżej 15 kb/s). Na dzień dzisiejszy według listy BTSów znajdują się tam tylko nadajniki Orange oraz Plus. Czy to możliwe, że Era zlikwidowała by swój nadajnik?
Żeby było ciekawiej w pewnym momencie mój modem połączył się z jakimś BTSem którego w ogóle nie ma na liście: http://i53.tinypic.com/atw1lw.jpg (jestem z dolnośląskiego i używam internetu Ery - tak dla przypomnienia). Obstawiam, że w przeciągu miesiąca musieli postawić gdzieś BTS ery którego jeszcze nie dodano do listy.
Kiedy 3 lata temu kupowałem internet, jestem pewny (gdzieś była podana taka informacja, ale nie pamiętam gdzie), że nadajnik ery znajdował się ode mnie w odległości 2 km (i prawdę mówiąc miałem wtedy zawsze dobrą siłę zasięgu, pingi były stabilne oraz transfer prawie nigdy nie spadał poniżej 15 kb/s). Na dzień dzisiejszy według listy BTSów znajdują się tam tylko nadajniki Orange oraz Plus. Czy to możliwe, że Era zlikwidowała by swój nadajnik?
Żeby było ciekawiej w pewnym momencie mój modem połączył się z jakimś BTSem którego w ogóle nie ma na liście: http://i53.tinypic.com/atw1lw.jpg (jestem z dolnośląskiego i używam internetu Ery - tak dla przypomnienia). Obstawiam, że w przeciągu miesiąca musieli postawić gdzieś BTS ery którego jeszcze nie dodano do listy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zobacz na mapa.btsearch.pl gdzie są zezwolenia na stacje bazowe. W bazie btsearch nie ma wszystkich stacji bazowych.RedRaw pisze:Obstawiam, że w przeciągu miesiąca musieli postawić gdzieś BTS ery którego jeszcze nie dodano do listy.
Nie pomagam na PW!