Karta wifi tp-ling TL WN-321G, Brak internetu tak nagle

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damgraf
Początkujący użytkownik forum

Karta wifi tp-ling TL WN-321G, Brak internetu tak nagle

Post autor: damgraf »

Witam
Mam problem tego typu:
Pewnego dnia od tak poprostu zniknąl mi Internet.
Posiadam karte wifi w komputerze stacjonarnym i dodatkowo do modemu dostawcy internetu mam podłaczony router bezprzewodowy tp-link. Tak więc mam internet i na lapku i na stacjonarnym.
Od 2 dni niestety nie moge połaczyć sie z netem na stacjonarnym. We własciwosciach połaczeń internetowych wysyłam powiedzmy 1120 pakietów a odbieram tylko np.90. Odbierane pakiety sa bardzo wolne, nie wiem czy to nie jest przyczyna. Oczywiscie wszystkie ustawienia TCP sa na auto. Robię ipconfig i normalnie wyswietlaja sie wszystkie dane tj, jest ipek i bramy. Połaczenie tez jest nawiazane, zasieg bardzo dobry tak wiec wydaje mi sie że karta wifi działa. Usuwałem te połaczenie sieciowe, restartowałem system i wgrywałem na nowo, nic to nie dalo.
Co zrobić?
proszę o pomoc
dzięki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Karta wifi tp-ling TL WN-321G, Brak internetu tak nagle

Post autor: wojteks »

damgraf pisze:Co zrobić?
Jak masz dostęp do rutera to zmień kanały na inne (odległe od obecnego).
Nie pomagam na PW!
damgraf

Jak zmienic te kanaly - szczerze pierwszy raz słysze. Co to za kanałay i jak je zmienic. dzieki za zainteresowanie
dzięki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

damgraf pisze:Co to za kanałay i jak je zmienic
Przeczytać :faq: o konfiguracji routerów.
Nie pomagam na PW!
damgraf

Sprawdzałem te kanaly i wychwytuje 3 sieci okoliczne. wszystkie sa na innych kanalach. Ja mam standardowo kanal 6 sasiedzi maja 8 i 11. zmieniałem kilkukrotnie te kanały ale to nic nie dało.
Czy cos jeszcze mozna zrobić. ZASIEG MAM IDEALNY i tak naprawde nic nie zmieniałem a jeszcze niedawno net działał. uSUNĄŁEM AVASTA bo myslalem ze moze on blokuje dostep. nic to nie dało. Pakiety wysyłane sa w porzadku odbierane wolno i mało. Sporawdziłem jeszcze raz ipconfig i nie wyswietla paramatru bramy domyslnej. W stanie połaczenia nie ma tez dns. Jednak jeszcze niedawno było ok.
dzięki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czy ta karta działa prawidłowo z innym routerem/AP? Sprawdź u sąsiada.
Jakie zabezpieczenia masz w swojej sieci?
Nie pomagam na PW!
damgraf

zabezpieczenia wpa2-psk
Karta jest raczej sprawna, kupiłem ja niedawno z miesiac temu i wszystko działalo OK. u sasiada nie bardzo mam mozliwośc, gdyz nie wiem który ma wifi a pozatym nie bardzo ich znam, gdyz dopiero sie wprowadzili. Zauważylem ze karta raz lapie raz gubi zasieg, non stop migaja zielone znaczniki jakosci sygnału.
Próbowałem rózniez przypisać sttyczny ip i pozostale parametry, nic to nie dało.ipconfig nadal nie wyswietla wszystkich parametrów. Moze faktycznie ta karta wifi, nie wiem
dzięki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Bez sprawdzenia karty albo routera z inną kartą WiFi trudno cos więcej powiedzieć.
Nie pomagam na PW!
damgraf

Witam
Dla zainteresowanych podaje rozwiązanie problemu.
Spróbowałem podłączyć kartę sieciową do lapka, zainstalowałem wpisałem recznie hasło i nic! Mówie sobie - <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> karta uszkodzona. Spróbowałem ponownie ale zapomniałem jednej cyfry hasła więc sięgnąłem do pliku z zapisanym hasłem i poprzez kopiuj wklej wprowadziłem hasło ponownie. INTERNET JEST!
Wróciłem wiec na stacjonarny komputer, podłączyłem-kopiuj-wklej i bach inetren JEST!
Podsumowując hasło należało wpisywać dużymi literami, ja wprowadzałem małe co nie opozwalało połączyć się z siecią.

Biega, krzyczy pan Hilary: "Gdzie są moje okulary?
pozdrawiam :padam:
dzięki
ODPOWIEDZ