Iplus + router. Szukam zlotego srodka.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Patriota
Początkujący użytkownik forum

Iplus + router. Szukam zlotego srodka.

Post autor: Patriota »

Witam. Sytuacje mam tragiczna, mieszkam na wsi, aktualnie mam internet z iplusa przez stary modem option icon 225. Konczy mi sie umowa, chce wziasc nowego iplusa. Chodzi mi o abonament za 75 zl. I jest pewien problem. Otoz jezeli wezme ten ich modem Huawei E1820 HSPA + to bede mial lipny zasieg, bo przy kompie mam tylko Edge i to strasznie zmulony. Na jeden dzien dali mi ten ich smieszny router novatel MIFI do wyprobowania. Zanioslem go na strych, zlapalem HSDPA, z komputerem polaczylm sie przez WiFi z nim i internet zachrzanial szybko, ale ten router jakos mi sie nie podoba, wieszal mi sie, mialem problemy zalogowaniem, nalatalem sie jak Kenijczyk na ten strych. Ehhh... odpada, boje sie go wziasc. Jakies taki niestabilne male gów.... to MIFI. I co mam zrobic?

Jak sprawic zeby ten modem Huawei E1820 HSPA + znalaz sie tam na gorze, jako odbiornik (bo kolo komputera to PADAKA zasieg) ale zebym nie musial kabla USB 10metrow puszczac do pokoju na dol do kompa. Sa jakies routery w ktore bym mogl wpiac ten Huawei E1820 HSPA tam na gorze, i potem przez Wifi nadac sygnal do kompa?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus + router. Szukam zlotego srodka.

Post autor: Jo_gurt »

Są takie routery (Edimax 6200, Huawei D100). Ale rozważ czy nie sprawić sobie sprzętu samemu, a od Plusa wziąć zniżkę na abo.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Huawei D100, nie zwiesił się od wielu miesięcy ani razu.
Patriota

I taki modem np ten caly Huawei E1820 HSPA wtedy sobie wpinam do tego routera (http://www.ceneo.pl/;0152722051-10.htm ten np?) zostawiam go na strychu, ktory nada mi potem internet przez wifi do odbiornika przy kompie? To bedzie działało?
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Dokładnie tak. :)
Patriota

sorki ze sie glupio pytam, bo mam niskie doswiadczenie w tym temacie, oraz lekka traume po spotkaniu z novatelem Mifi. ;) Przestrzegam przed braniem tego tylko do domu, jak ktos chce sie bawic w internet w samochodzie etc to jeszcze jest sens, ale w chacie... :/ :klnie:

Czyli podsumowanie tematu. Biore modem Huawei + ten router HUAWEI D100 i smiga internet po calym domu. Teraz tylko pytanie...

Czy w plusie brac ten modem: E1750 HSDPA 7.2 Huawei za 1zl czy musze zaplacic 99zl za ten: E1820 HSPA + Huawei? Co sadzicie?

Od razu zaznaczam, ze nie wymagam internetu z prędkością rzedu mbit/s, wystarczy mi normalny przesyl kilkaset kbit/s.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Patriota pisze:Czy w plusie brac ten modem: E1750 HSDPA 7.2 Huawei za 1zl czy musze zaplacic 99zl za ten: E1820 HSPA + Huawei? Co sadzicie?
Bierz Huawei E1750 można powiedzieć, że poza brakiem HSPA+, którego i tak raczej nie złapiesz niczym od Huawei E1820 się nie różni. E1820 posiada pseudo złącze antenowe, ale w rzeczywistości i tak nie działa.

Podsumowując:
E1750 od E1820 uboższy jest tylko o HSPA+ - nie ma więcej różnic.
Patriota

sp6huk pisze:Bierz Huawei E1750 można powiedzieć, że poza brakiem HSPA+, którego i tak raczej nie złapiesz niczym od Huawei E1820 się nie różni. E1820 posiada pseudo złącze antenowe, ale w rzeczywistości i tak nie działa.

Podsumowując:
E1750 od E1820 uboższy jest tylko o HSPA+ - nie ma więcej różnic.
O taka wypowiedz mi dokładnie właśnie chodziło. Ja na tym swoim zadu...pku i tak nie zlapie HSPA+ wiec wezme ten tanszy model + ten routerek d100. Bardzo dziekuje za wykazana cierpliwosc.

[ Dodano: 2010-06-20, 11:43 ]
Aha takie pytanie, co z pobieraniem przez siec torrent w iPlus?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Patriota pisze:Aha takie pytanie, co z pobieraniem przez siec torrent w iPlus?
Już tyle razy o tym było pisane...trzeba wykupić routowalny adres IP za 6,10 zł brutto i wszystko działa jak należy.
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pasza_sadyka »

A nie lepiej jednak wziąć E1820? I sprzedać? Na alledrogo powinno pójść za 300zł jak nic. A taka kwota przy odrobinie szczęścia wystarczy na E160 /lub E156/ plus D100.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

pasza_sadyka pisze: E160 /lub E156/
Ja bym nie brał modemów bez HSUPA, szczególnie kiedy node B obsługuje tą technologię no i jest się w zasięgu sieci 3G.
Patriota

A co zlego jest w tym E1750?
Patriota

Mam prośbę, bo nigdzie znalezc nie moge. Sa gdzies sterowniki oficjalne do HUAWEI 1750? Prosilbym o link. Bo wzialem go wlasnie w iplusie. I w tym samym miejscu pierwszy raz mam zasieg 3g. To jest juz jakis postep. :D
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 18:29 przez Patriota, łącznie zmieniany 1 raz.
brusmenik

Post autor: brusmenik »

łaczy mi sie z 3g internet i po chwili sie rozłącza traci zasięg...nie wysyła żadnych danych....
Ostatnio zmieniony 2010-09-07, 11:06 przez brusmenik, łącznie zmieniany 1 raz.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

szczegóły,szczegóły... wiesz mi się woda w czajniku gotuje... takie samo głupie stwierdzenie jak Twoje.

Nikt nie pomoże bez szklanej kuli, baa może trzeba z workiem po zasięg pędzić pod bts-a

i 2 posty są do śmietnika chyba, że łaskawie edytujesz swoje stwierdzenie rozłączania i napiszesz co należy.
ODPOWIEDZ