Mobilny internet w Irlandii
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mobilny internet w Irlandii
Mieszkam w Irlandii wypróbowałam już mobilny internet z 3 sieci!I wszystkie mają słabe zasiegi!Może ktoś mam pomysł jak to porawić?Bo pozostała mi już tylko jedna sieć O2.Po ktorej też sie wiele nie spodziewam!Mieszkam w odległość ok.15 km od miasta.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Mobilny internet w Irlandii
Trochę ciężko coś pomóc bo nie ma mapy ze stacjami bazowymi operatorów. Jedyne co można zrobić to kupić antenę kierunkową i kręcić nią w celu namierzenia jakiejś stacji bazowej.
Wg mapki jesteś w zasięgu 3G danej sieci czy na skraju już?
Wg mapki jesteś w zasięgu 3G danej sieci czy na skraju już?
-
Dziękuje
Jak mogę jeszcze jedno pytanko!To jaką najlepiej kupić?Jest ich dużo w sprzedaży,a jestem w tym laikiem? 

- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Oczywiście, że jest mapa z irlandzkimi BTSami. 
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=294246#294246
Sam mieszkam kilkanaście km od najbliższego BTSa - na pięciometrowym kablu USB wywiesiłem modem za okno i jakoś idzie.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=294246#294246
Sam mieszkam kilkanaście km od najbliższego BTSa - na pięciometrowym kablu USB wywiesiłem modem za okno i jakoś idzie.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to ja już nie wiem co mamy na forum.joujoujou pisze:Oczywiście, że jest mapa z irlandzkimi BTSami.
http://www.bez-kabli.pl/v...p=294246#294246

Jakoś się skupiam na kilku innych tematach, żeby były aktualne więc inne rzeczy mi umykają.
Pytanie czy możesz kupić w Polsce no i jaki modem masz?shona58 pisze:Jak mogę jeszcze jedno pytanko!To jaką najlepiej kupić?Jest ich dużo w sprzedaży,a jestem w tym laikiem?
-
Dzieki za mapki
Wyszło na to,że jestem w pustce sieciowej 

- joujoujou
Gdzie trzymasz modem?
W domu?
Na oknie?
Za oknem?
Od tego zależy co dalej.
W domu?
Na oknie?
Za oknem?
Od tego zależy co dalej.

-
Mam Huawei K3765 na_pewno nie ma wejscia na antene zewnętrzna. Oczywiscie w Polsce
A modem ma w domu w połowie wysokosci okna, bo tylko tak działa. Dziękuję. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 2010-09-04, 19:25 przez shona58, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To bez wyjścia antenowego lipa niestety z podłączeniem zewnętrznej. Przydałby się modem z takim wyjściem np. Huawei E169, E160, E159, E122.
- joujoujou
Wywieś na próbę za okno (jutro będzie padać dopiero po południu, a i to nie wszędzie) i sprawdź czy sytuacja się poprawi.
Jeśli się poprawi, to jest kilka rozwiązań - zostawić na zewnątrz zabezpieczywszy uprzednio przed wpływem deszczu* (ja już jednego e220 ukatrupiłem bez osłony), albo zmień na taki, któremu się da podłączyć antenę zewnętrzną. W ostateczności znajdź kogoś, kto dolutuje co trzeba do twojego obecnego modemu, by i do niego się dało antenę podpiąć. Zazwyczaj jest to możliwe.
*) Jak się zrobi jasno, to się zrobi zdjęcie.
Jeśli się poprawi, to jest kilka rozwiązań - zostawić na zewnątrz zabezpieczywszy uprzednio przed wpływem deszczu* (ja już jednego e220 ukatrupiłem bez osłony), albo zmień na taki, któremu się da podłączyć antenę zewnętrzną. W ostateczności znajdź kogoś, kto dolutuje co trzeba do twojego obecnego modemu, by i do niego się dało antenę podpiąć. Zazwyczaj jest to możliwe.
*) Jak się zrobi jasno, to się zrobi zdjęcie.

-
Dzięki jutro spróboję jak nie będzie padać
,bo niechce go utopić.Może bedzie lepiej zobacze.A jak nie to trzeba będzie kupić taki z wejściem na antenę,no i antenę.Pozdrawiam 

- joujoujou
Obiecane zdjęcie - Huawei E220 w butelce po actimelu, czy innym tego typu jogurcie. 

Szyjkę buteleczki obcina się na tyle wysoko, by modem wszedł po ściśnięciu szyjki na płasko - dzięki temu sam się trzyma w środku po powróceniu buteleczki do poprzedniego kształtu. Oczywiście rozmiar buteleczki, jak i jej obcięcie, będą się zmieniać w zależności od rozmiarów samego modemu.

Szyjkę buteleczki obcina się na tyle wysoko, by modem wszedł po ściśnięciu szyjki na płasko - dzięki temu sam się trzyma w środku po powróceniu buteleczki do poprzedniego kształtu. Oczywiście rozmiar buteleczki, jak i jej obcięcie, będą się zmieniać w zależności od rozmiarów samego modemu.

-
Dzięki pomysłowy Dobromirze
Wypróbuje pomysł jutro,akurat nie mam takiej buteli!Może będzie lepiej działać
Pozdrawiam

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
joujoujou, nieźle.
A nie próbowałeś zrobić czegoś takiego z modemem, jak już przy kulinariach jesteśmy?
http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/
[ Dodano: 2010-09-05, 19:56 ]
Tutaj jest bardzo podobne rozwiązanie do Twojego, ale wzbogacone.
http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/scoopj.jpg

A nie próbowałeś zrobić czegoś takiego z modemem, jak już przy kulinariach jesteśmy?

http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/
[ Dodano: 2010-09-05, 19:56 ]
Tutaj jest bardzo podobne rozwiązanie do Twojego, ale wzbogacone.

http://www.usbwifi.orconhosting.net.nz/scoopj.jpg
- joujoujou
Już prędzej popróbowałbym z normalną anteną satelitarną - tym bardziej, że mam ze dwie zalegające na strychu. 
Ale pomysły ludzie mają bombowe.

Ale pomysły ludzie mają bombowe.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
joujoujou, to czemu nie. Satelitarna lepsza. 

-
Pomysły super!Prawie jak satelitarny
Dzięki
[ Dodano: 2010-09-06, 10:57 ]
ja.michal, Odpowiadam Ci w moj imieniu,no i zapewne joujoujou.Satelitarny kosztuje w granicach 1000 euro!I też nie wiadomo jak będzie działać?Mam Cyfrę i przy silnych wiatrach i deszczu gubi sygnał!!Więc to samo może być z netem!Dziekuje wszystkim za pomoc

[ Dodano: 2010-09-06, 10:57 ]
ja.michal, Odpowiadam Ci w moj imieniu,no i zapewne joujoujou.Satelitarny kosztuje w granicach 1000 euro!I też nie wiadomo jak będzie działać?Mam Cyfrę i przy silnych wiatrach i deszczu gubi sygnał!!Więc to samo może być z netem!Dziekuje wszystkim za pomoc

- wojteks
- *** Administrator ***
ja.michal pisał o użyciu zamiast miski czaszy satelitarnej a to nie ma nic wspólnego z internetem satelitarnym.shona58 pisze:Satelitarny kosztuje w granicach 1000 euro!I też nie wiadomo jak będzie działać?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tu jest podobno jedyny działający sposób :
link
Niby jest przeliczony dla 3g ja bym zaczął od tego większość materiałów jest dostępnych w domu, a po za tym ktoś rozsądny powinien to sprawdzić czy faktycznie działa - chłop opisuje spory zysk energetyczny !!!
Mnie samego to ciekawi czy ma to prawo działać ?
link
Niby jest przeliczony dla 3g ja bym zaczął od tego większość materiałów jest dostępnych w domu, a po za tym ktoś rozsądny powinien to sprawdzić czy faktycznie działa - chłop opisuje spory zysk energetyczny !!!
Mnie samego to ciekawi czy ma to prawo działać ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
shona58, dokładnie tak jak wojteks napisał.
Chodzi mi o wykorzystanie czaszy a nie zakładanie internetu satelitarnego.
Gdzieś jeden z kolegów użył starej satelitarnej i Huawei E220 zamkniętego w słoiku, ale nie mogę teraz znaleźć.
Nawet zdjęcia wrzucał.
Chodzi mi o wykorzystanie czaszy a nie zakładanie internetu satelitarnego.
Gdzieś jeden z kolegów użył starej satelitarnej i Huawei E220 zamkniętego w słoiku, ale nie mogę teraz znaleźć.

- joujoujou
Też miałem na myśli właśnie wykorzystanie czaszy jako reflektora dla wzmocnienia sygnału dochodzącego do modemu.
Też widywałem w internecie takie rozwiązania, zresztą nie tylko dla GSM i pochodnych, ale i dla "klasycznych" radiówek (np. 5.4GHz).![:]](./images/smilies/splash.gif)
Zresztą w radiówkach jest to stosowane, w postaci czasz ażurowych (wrodzone lenistwo nie pozwala mi poszukać linka).
Też widywałem w internecie takie rozwiązania, zresztą nie tylko dla GSM i pochodnych, ale i dla "klasycznych" radiówek (np. 5.4GHz).
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Zresztą w radiówkach jest to stosowane, w postaci czasz ażurowych (wrodzone lenistwo nie pozwala mi poszukać linka).

-
Wypróbowałam joujoujou Twój sposób,ale nie wiele to pomogło stonka ładuje się i ładuje,a mnie szlak trafia
Wiec nie pozostaje mi nic innego tylko jak będę w Polsce kupić coś na allegro i mieć nadzieję,że się net poprawi i nie będą to wyrzucone pieniadzę!Bo chyba mieszkam w jakiejś duże netowej
DZIEKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC.pOZDRAWIAM 

-
- Stały użytkownik forum
sprawdź jeszcze kolego tą bazookę - pringels antena, może będzie lepiej ?
- joujoujou
W tej sytuacji można również pojeździć z laptopem + modemem po okolicy obserwując jak zmienia się sygnał. Da to jakie takie pojęcie w co inwestować (i czy w ogóle warto). 
Oczywiście w roli pasażera. Serdecznie odradzam jednoczesne prowadzenie samochodu i obserwowanie wyników pomiaru.

Oczywiście w roli pasażera. Serdecznie odradzam jednoczesne prowadzenie samochodu i obserwowanie wyników pomiaru.

-
- Stały użytkownik forum
Właśnie Koledzy, a na czym - tj. jakim programem sprawdzać dB dla modemów 3g, i jakieś inne narzędziowe gdyby ktoś mógł polecić ?
- wojteks
- *** Administrator ***
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>sokoleokoo2 pisze:jakim programem sprawdzać dB dla modemów 3g
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki joujoujouma to już przetestowane jakieś 5 km dalej sygnał robi sie w miarę znosny.Ale własciciel postawił szlaban,że bym nie mogła parkować
Pewnie krowy mu mniej mleka dają
Więc pewnie antena kierunkowa coś da,ale będę musiała wysoko ją umieści wysoko
[ Dodano: 2010-09-07, 21:15 ]
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-09-07, 21:15 ]
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 2010-09-07, 21:20 przez shona58, łącznie zmieniany 1 raz.