7. września CenterNet i Mobyland zaprezentują działającą sieć LTE w paśmie 1800 MHz.
W zaproszeniu dla dziennikarzy napisano, że jest to pierwsza na świecie komercyjnie działająca sieć LTE na 1800 MHz. Z informacji TELEPOLIS.PL wynika, że sieć będzie budowana w oparciu o sprzęt dostarczony przez Huawei.
Kurcze czy to o tym internecie mówili dzisiaj w telewizji że ma zalać Polskę i ma to nastąpić poza miastami za ok.14 miesięcy a w miastach wcześniej?? Akurat tego nie widziałem bo byłem w szkole ale podobno coś tam mówili tylko nie wiem czy o tym
smrodek11 pisze:Może ktoś powiedzieć o ile wie, jaki będzie maksymalny zasięg nadajnika?
Efektywny zasięg komórki LTE to 5km.
Nielimitowany pisze:LTE może się zapchać, jak do niedawna "3G Play'a"? Czy to zjawisko tu nie ma miejsca?
Licząc 200 userów na komórkę po 150Mbps/user to ile wyjdzie chwilowego transferu (backup interentu zapcha każde łącze), taki powinien byc dosył do stacji bazowej=jakieś 30Gbps, ciekawe jak to załatwią?
Pokryją w kilka miesięcy całą Polskę siecią transmisyjną o wydajności Tera bajtów/sekundę dla LTE?
Nielimitowany pisze:czy tzw: "oddychanie komórki" będzie miało tu miejsce, przy większej liczbie użytkowników na nośną.
Jak dowiedziała się Gazeta Wyborcza, firma CenterNet rozpoczęła wprowadzanie sieci oferującej połączenia LTE w naszym kraju. Wkrótce będziemy mogli korzystać z szybkiego, bezprzewodowego Internetu.
Polska jest obecnie czwartym krajem na świecie, w którym wprowadzana jest technologia LTE. Pozwoli ona na błyskawiczne przesyłanie danych na smartfony, laptopy czy komputery stacjonarne za pomocą naziemnych nadajników. Prędkość maksymalna sieci to nawet 150 Mb/s. CenterNet zaprezentował dzisiaj LTE podczas XX Forum Ekonomicznego w Krynicy. Firma postawiła na razie tylko trzy maszty, jednak jeszcze do końca tego roku zbuduje około 700. Pozwoli to nawet 7 mln Polaków na korzystanie z LTE. Za rok będzie ich już 20 mln. Szybki Internet dostępny będzie nie tylko w dużych miejscowościach, ale również w mniejszych (na przykład w Przasnyszu).
CenterNet prowadzi już rozmowy z operatorami sieci komórkowych. Jak powiedział Adam Kuriański, prezes firmy, są one na zaawansowanym poziomie z jednym dostawcą i we wstępnej fazie z dwoma kolejnymi. CenterNet chciałby, aby usługa dostępna była w sprzedaży jeszcze w tym roku. Z bardziej szczegółowymi informacjami na temat wprowadzanej usługi można zapoznać się na stronach Gazety Wyborczej.
Stworzono system LTE, który umożliwia bezprzewodowy dostęp do Internetu. Jest to pierwsza na świecie technologia przesyłu danych LTE, która działa w częstotliwości 1800 Mhz. Podobne znaleźć można w Szwecji, Norwegii oraz Uzbekistanie, ale na innych zakresach.
Za przedsięwzięcie odpowiadają spółki Mobyland oraz CenterNet. Spółka Mobyland zależna jest od Aero2, która skojarzona może być z właścicielem Polsatu - Zygmuntem Solerzem-Żakiem. CenterNet to firma kontrolowana przez Romana Karkosika. Obie wspomniane firmy posiadały częstotliwości w paśmie 1800 Mhz.
W celu obniżenia kosztów inwestycyjnych Urząd Komunikacji Elektronicznej pozwolił firmom na współdzielenia pasma.
W maju tego roku firma Aero2 przejęła 49% udziałów w spółce Nova Capital, która to ma 60,3% akcji NFI Midas Romana Karkosika (właściciela CenterNetu). Partnerem technologicznym całego przedsięwzięcia jest chiński Huawei.
System LTE (potocznie zwany telefonią IV generacji) to następca technologii 3G/HSPA. Sieć taka pozwala na przesyłanie danych z prędkością do 150 Mbit/s.
Dla przykładu: dane o wielkości 6 GB przesyłane są w 5,5 minuty. LTE pozwala również na transmisje czterech programów w jakości HD bez żadnego "zacięcia".
Spółka przygotowała już 350 stacji bazowych, liczba ta ma być podwojona do końca roku. Sprawi to, że w zasięgu Sieci znajdzie się 7 milionów Polaków. Do końca następnego roku stacji ma być dwa tysiące. Wyliczono, że koszt inwestycji może sięgnąć kwoty 2 mld zł.
Obie spółki zapowiedziały, że będą działać w charakterze hurtownika, oferując usługę innym operatorom. To operatorzy będą decydować o ofercie dla klientów indywidualnych.
Wiadomo już, że jednym z klientów będzie Cyfrowy Polsat, który już teraz świadczy klientom usługi dostępu do Internetu - do tej pory w oparciu o częstotliwość należąca do Aero2 (czyli 900 Mhz).
Szacuje się, że projekt może zacząć być rentowny dopiero za 7 lat. Jeden poważny klient to zdecydowanie za mało, Adam Kuriański przyznał, że prowadzi rozmowy z jeszcze trzema operatorami, w dwóch przypadkach rozmowy mogą zakończyć się podpisaniem umowy jeszcze w tym roku.
Losy technologii LTE leżą teraz w rękach operatorów komórkowych. Dzisiaj, na XX Forum Ekonomicznych w Krynicy-Zdroju technologia LTE testowana jest przez Plusa (w paśmie 2600 Mhz).
Pytanie do znających temat LTE czy coś może już wiadomo konkretnego na temat tego kiedy to ruszy ?
Z ich strony www wiele nie można się dowiedzieć a że za 2 miesiące kończy mi się umowa z PLAY szukam różnych rozwiązań.
Myślę nad CP ale tu znowu taki Mobyland pojawia się z LTE i co ciekawe mają nadajnik niedaleko mnie Trzcińsk (pomorskie) GPS: 54.046667,18.542222 LTE1800 zresztą na tej samej wieży jest i nadajnik Aero2 (CP) a mam do niego 7 km.
Stąd te moje zapytanie.
Speedstar, umowa się nie kończy, tylko mija okres zastrzeżony i umowa przechodzi na czas nieokreślony. W tym czasie możesz sobie poczekać na LTE o ile poleci na te 7km
Adamusek xD pisze:Speedstar, umowa się nie kończy, tylko mija okres zastrzeżony i umowa przechodzi na czas nieokreślony. W tym czasie możesz sobie poczekać na LTE o ile poleci na te 7km
Co do umowy z PLAY to umowa się dla mnie kończy bo już złożyłem rezygnacje a tak dla infa to po przejściu na czas nieokreślony płaciłbym 80 zł, obecnie 45 zł ( promocja) na 12mcy.
To na jakie odległości miałoby działać max te LTE ?