Orange wyciag bankowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange wyciag bankowy
Witam. Chcialbym przedstawic wyciag bankowy orange gdyz tylko tak moge miec internet - jestem stazysta. Staz mam od 1 czerwca i przedstawiac wyciag z ostatnich 3 miesiecy nie mam wplywow na czerwiec. Myslicie ze sie zgodza? i jeszcze pytanie z innej beczki, czy kupujac internet operatorzy sprawadzaja BIK? - chodzi o inna osobe.
Ostatnio zmieniony 2010-08-16, 17:38 przez yass, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange wyciag bankowy
Jak tam jesteś na liście, to sobie możesz co najwyżej prepaida kupić. Chyba, że się zgodzisz na ogromną kaucje.yass pisze:czy kupujac internet operatorzy sprawadzaja bik?
W sklepach krzywo patrzą na wyciągi, zwykle się nie godzą. Za to w sklepie internetowym nie powinno być problemów. Bo tam wyciąg daje się kurierowi, a go interesuje tylko czy jest odpowiednia pieczątka/ oryginalny wyciąg.yass pisze:ostatnich 3 miesiecy nie mam wplywow na czerwiec.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie.i jeszcze pytanie z innej beczki, czy kupujac internet operatorzy sprawadzaja bik?
Sprawdzają za to kilka najważniejszych BIG i własne bazy danych (międzyoperatorskie).
[ Dodano: 2010-08-16, 17:41 ]
Ciekawi mnie, jak to funkcjonuje w rzeczywistości, gdyż przecież to nie od sprzedawcy, a od systemu komputerowego (tzw. fraud scoring) zależy, czy dostanie się aktywację, czy też nie.krystianb pisze:W sklepach krzywo patrzą na wyciągi, zwykle się nie godzą. Za to w sklepie internetowym nie powinno być problemów. Bo tam wyciąg daje się kurierowi, a go interesuje tylko czy jest odpowiednia pieczątka/ oryginalny wyciąg.
-
- Użytkownik forum
To zamawiajac przez internet moze sie okazac ze nie dostane aktywacji?Patryk pisze: Ciekawi mnie, jak to funkcjonuje w rzeczywistości, gdyż przecież to nie od sprzedawcy, a od systemu komputerowego (tzw. fraud scoring) zależy, czy dostanie się aktywację, czy też nie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pewności nie mam, ale chyba tak to funkcjonuje, że karta jest aktywowana dopiero po pozytywnym zweryfikowaniu klienta - jeśli będzie odmowa, to trzeba wszystko zwrócić.yass pisze:To zamawiajac przez internet moze sie okazac ze nie dostane aktywacji?
Inaczej droga do wyłudzeń by stała otworem.
-
- Użytkownik forum
a jak to jest z tym bikiem? jeden pisze tak, drugi inaczej
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie myl BIK z BIG.yass pisze:a jak to jest z tym bikiem?
BIK to instytucja zbierająca dane o wszystkich zobowiązaniach kredytowych, a BIG to popularne "czarne listy", tam trafiają tylko informacje o niespłacanych zobowiązaniach, i to też nie od razu.
Dostęp do BIK mają tylko banki i służby (chyba za zgodą prokuratora).
Ostatnio zmieniony 2010-08-16, 17:17 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nic to nie da, bo to nie salon decyduje.marens pisze:Na pewno po pierwszej odmowie poszedłbym do innego salonu.
-
- Użytkownik forum
krystianb pisze:Za to w sklepie internetowym nie powinno być problemów. Bo tam wyciąg daje się kurierowi, a go interesuje tylko czy jest odpowiednia pieczątka/ oryginalny wyciąg.
czyli raczej ryzykuje nie majac wplywu za czerwiec?Patryk pisze: Pewności nie mam, ale chyba tak to funkcjonuje, że karta jest aktywowana dopiero po pozytywnym zweryfikowaniu klienta - jeśli będzie odmowa, to trzeba wszystko zwrócić.
.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie mówię o odmowie z powodu BIKu / BIGu bo jak tak się ktoś znajdzie to kaplica.Patryk pisze:Nic to nie da, bo to nie salon decyduje.
Miałem na myśli sytuację w której pracownik nie przyjmie wyciągu z ostatnich 3 miesięcy.
Swoją drogą ciekawy jestem, czy użytkownik dostaje informacje jeśli zostaje wpisany na jakąś czarną listę?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ba żeby to raz było się przypadkowym świadkiem jak ktoś taki chce wziąć telefon a tu niespłacone zobowiązania wyskakują, a koleś dalej kombinuje żeby dostać telefon a obsługa rozkłada ręce.marens pisze:czy użytkownik dostaje informacje jeśli zostaje wpisany na jakąś czarną listę?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To wtedy rzeczywiście można próbować gdzie indzie, tylko trzeba pamiętać o tym, że jeśli nie dostanie się odpowiedniej liczby punktów scoringowych (a za wyciąg zapewne dostaje się ich najmniej, do tego wiek też punktuje, staż u innych operatorów, czy jego brak, adres zameldowania, itp.), to wtedy wyskoczy odmowa (alternatywnie kaucja wyliczona przez system).marens pisze:Miałem na myśli sytuację w której pracownik nie przyjmie wyciągu z ostatnich 3 miesięcy.
[ Dodano: 2010-08-16, 18:32 ]
Tak, na pewno ostrzeżenie listowne, chyba poleconym.marens pisze:Swoją drogą ciekawy jestem, czy użytkownik dostaje informacje jeśli zostaje wpisany na jakąś czarną listę?
-
- Użytkownik forum
moje ostatnie pytanie dotyczy mojej osoby, bik tu inna osoba
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
yass, proponuję wybrać się do punktu sprzedaży operatora i spróbować po prostu podpisać umowę.
- Adamgl
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja zamówiłem przez internet Oragne Free zaznaczając wyciąg bankowy obecnie status zmienił się na "przekazane do realizacji" i mam nadzieje że to wystarczy gdyż nie pracuje. Pozostaje czekać na kuriera i myśleć że się uda.
-
- Użytkownik forum
Napisz czy Ci sie udalo aktywowac karte i jak przebiegala realizacja. Masz rgularne wplaty na rachunek? Bo wydaje mi sie ze jezeli jest przerwa chociazby jeden miesiac bez wplaty to karta moze nie byc aktywowana, no ale napisz jak to będzie w Twoim przypadku.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-08-24, 10:57 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-08-24, 10:57 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-24, 09:57 przez yass, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Do sklepu internetowego potrzebny jest tylko wyciąg za jeden miesiąc (nie starszy niż 3 miesiące)yass pisze: Bo wydaje mi sie ze jezeli jest przerwa chociazby jeden miesiac bez wplaty to karta moze nie byc aktywowana,
- Adamgl
yass, tak wszystko przebiegło bez problemu karta aktywowana. Nie ma regularnych wpłat można nawet powiedzieć że nie mam żadnych wpłat od czasu założenia konta (maj) wyłącznie wypłaty.
Z tego wynika że jest wszystko dobrze bo już jest pierwsza faktura a od aktywacji minęło trochę czasu.
Korzystając z okazji gdzie się drukuje faktury na stronie Orange ? mam tylko tak
http://img844.imageshack.us/img844/3526/fakturaew.jpg
z tego co piszą w regulaminie to przy zamawianiu przez internet są tylko e-faktury a ja mam dalej możliwość zamówienia e-faktury czy to znaczy że będę dostawał pocztą ?
Bo jednak bym wolał pocztą dostawać.
Z tego wynika że jest wszystko dobrze bo już jest pierwsza faktura a od aktywacji minęło trochę czasu.
Korzystając z okazji gdzie się drukuje faktury na stronie Orange ? mam tylko tak
http://img844.imageshack.us/img844/3526/fakturaew.jpg
z tego co piszą w regulaminie to przy zamawianiu przez internet są tylko e-faktury a ja mam dalej możliwość zamówienia e-faktury czy to znaczy że będę dostawał pocztą ?
Bo jednak bym wolał pocztą dostawać.
-
- Guru bezprzewodowy
Powinno się w ciągu 48godzin od momentu wystawienia faktury pokazać pobierz w "akcji"Adamgl pisze:Korzystając z okazji gdzie się drukuje faktury na stronie Orange ?
http://img714.imageshack.us/i/schowek01dk.jpg/
Czyli potwierdziło się to co mówiłem.Adamgl pisze:Nie ma regularnych wpłat można nawet powiedzieć że nie mam żadnych wpłat od czasu założenia konta (maj) wyłącznie wypłaty.
Zadzwoń na *100 i poproś o wyłączenie ekofaktury.Adamgl pisze:Bo jednak bym wolał pocztą dostawać.
Przez Orange Online można ją tylko włączyć.
- Adamgl
W takim razie czekammarens pisze:Powinno się w ciągu 48godzin [...]
A co do efaktury to sam nie wiem czy jest włączona czy nie w regulaminie co innego a na online też.
http://img831.imageshack.us/img831/61/beztytuupe.jpg
- sosen86
- Stały użytkownik forum
zamawiając przez neta lub telefon masz z automatu e-plan. Czyli faktur do domu nie dostaniesz. Zresztą masz to napisane w regulaminie.
- Adamgl
Napisałem do nich że chcę otrzymywać w formie papierowej i tak mi odpisali.
Czyli nie ma żadnej możliwości na papierową forme?W związku z otrzymanym zgłoszeniem informuję, że nie będzie Pan otrzymywał faktur, gdyż jedną z cech oferty zakupionej w sklepie internetowym jest brak wysyłania do Klientów faktury w formie papierowej. Może Pan natomiast bezpłatnie pobierać oraz drukować fakturę i rachunek szczegółowy na stronie www.orange.pl/on-line. Kwotę faktury można sprawdzić też pod numerem *500. Jednocześnie informuję, że może Pan zlecić wysyłkę duplikatu faktury, jednak jest to usługa płatna (10,00 zł za każdą fakturę).
W celu pobrania rachunku szczegółowego/faktury po zalogowaniu się na stronie Orange On-Line, należy wybrać zakładkę: Płatności, następnie: Historia faktur, przycisk: Zamów. W kolejnym oknie pojawi sie możliwość wyboru dokumentów, które mają być dostępne. Należy zaznaczyć opcje: Rachunek szczegółowy oraz Faktura Vat i wybrać przycisk: Zamów. W ciagu 24 godzin otrzyma Pan SMS-a z informacją, że zamawiane dokumenty są już dostępne. Wówczas należy ponownie zalogować się na stronę, wybrać opcje: Płatności, Historia faktur i zaznaczyć: Dostępne dokumenty. Data wystawienia faktury zmieni kolor z czarnego na niebieski. Klikając na datę można już otworzyć rachunek szczegółowy i fakturę. Dokumenty będą dostępne przez 24 godziny
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież można obraz faktury wydrukować samemu.Adamgl pisze:Czyli nie ma żadnej możliwości na papierową forme?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wszystko jest opisane w regulaminie usługi - m.in. dlatego jest taniej w eshopie, bo odpada fakturowanie na papierze.Adamgl pisze: Czyli nie ma żadnej możliwości na papierową forme?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko jest taki problem, że przed urzędem skarbowym to tylko świstek papieru toaletowego. Orange z tym sklepem balansuje na granicy prawa, bo to co wysyłają przez neta nie jest fakturą elektroniczną wg obowiązującego prawa, czy coś się w tej kwestii zmieniło, czy tylko play wysyła prawdziwe elektroniczne faktury?wojteks pisze:Przecież można obraz faktury wydrukować samemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba tak. Ja mam z P4 fakturki z certyfikatami i podpisami cyfrowymi. Za każdym razem zip 150KB.krystianb pisze:tylko play wysyła prawdziwe elektroniczne faktury?
- Adamgl
Jeżeli dzięki temu mam taniej to niech już tak będzie.
-
- Użytkownik forum
Adamgl, ile czekales na przywoz modemu oraz aktywacje karty?
- Adamgl
Przywóz 3 dni, aktywacja 2 godziny od aktywowania na stronie http://orange.pl/aktywacja
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli nawet tej faktury nie zobaczyli. Widać jest to najłatwiejszy sposób na podpisanie umowy z jakimkolwiek z operatorów. Jedyny warunek nie mieć zaległości w spłacaniu długów i wiadomo być pełnoletnim.Adamgl pisze:aktywacja 2 godziny od aktywowania na stronie http://orange.pl/aktywacja