Zanikający dostęp do Internetu (5GHz)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zanikający dostęp do Internetu (5GHz)
Witam. Kilka dni temu mój dostawca Internetu zmienił mi antenę i access point na urządzenia pracujące w technologii 5GHz (AP mikrotik z anteną panelową zamknięte w antenaboxie). Sygnał rozsyłany jest na dom po routerze TP-Link WR543G. Od momentu zmiany zaobserwowałem dziwne zachowanie mojego routera. Otóż zupełnie nie działa serwer DHCP mimo, że jest włączony. Nie działa także rezerwacja adresów po MAC. Mimo tych ustawień muszę wpisywać wszystko w komputery domowe ręcznie.
Ponadto obserwuję, że co kilka minut, lub nawet częściej komputer traci dostęp do Internetu i zastanawiam się co może być tego przyczyną. Czy błędów upatrywać raczej w średnich warunkach atmosferycznych (lekki deszcz), co wydaje mi się niemożliwe, bo zakładający antenę mówił, że sygnał jest bardzo dobrej jakości. Czy jest to jakiś błąd po stronie mojego sprzętu, czy to dostawca ma jakiś problem?
Dodam jeszcze, że od momentu zmiany AP na 5GHz TP-Link ustawiony jest na dynamiczne IP, a nie jak wcześniej było na statyczne, czy to ma jakieś znaczenie?
Z góry dziękuję za szybką pomoc.
Ponadto obserwuję, że co kilka minut, lub nawet częściej komputer traci dostęp do Internetu i zastanawiam się co może być tego przyczyną. Czy błędów upatrywać raczej w średnich warunkach atmosferycznych (lekki deszcz), co wydaje mi się niemożliwe, bo zakładający antenę mówił, że sygnał jest bardzo dobrej jakości. Czy jest to jakiś błąd po stronie mojego sprzętu, czy to dostawca ma jakiś problem?
Dodam jeszcze, że od momentu zmiany AP na 5GHz TP-Link ustawiony jest na dynamiczne IP, a nie jak wcześniej było na statyczne, czy to ma jakieś znaczenie?
Z góry dziękuję za szybką pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Zanikający dostęp do Internetu (5GHz)
ttomek90, wiesz może jaki adres ma MT?
- wojteks
- *** Administrator ***
Odłącz router i sprawdź jak jest bez niego.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
MT ma adres 192.168.88.1, ale nie mam pojęcia jakie jest hasło ani login gdyż sprzęt jest dzierżawiony a nie własnościowy.
Mam hipotezę odnośnie tego, że jest to wina routera, który mógł w wyniku opadów zostać zalany (drobne nieszczelności w dachu). Wskazywałoby na to że siadł serwer DHCP. Mogę mieć rację?
Mam hipotezę odnośnie tego, że jest to wina routera, który mógł w wyniku opadów zostać zalany (drobne nieszczelności w dachu). Wskazywałoby na to że siadł serwer DHCP. Mogę mieć rację?
- wojteks
- *** Administrator ***
Odłącz router i sprawdź stabilność łącza.ttomek90 pisze:Mogę mieć rację?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ciężko mi było sprawdzić ze względu na utrudniony dostęp do routera, ale wydaje mi się, że problem może w nim leżeć. W tym momencie tak właściwie nie przerywa. Może ktoś się orientuje w czym może leżeć problem nie działającego serwera DHCP i rezerwacji IP po MAC po interwencji mojego dostawcy, mimo, że obydwa są włączone?
- wojteks
- *** Administrator ***
Gdzie jest podłączony kabel od anteny (ethernet) do routera?ttomek90 pisze:w czym może leżeć problem nie działającego serwera DHCP i rezerwacji IP po MAC po interwencji mojego dostawcy,
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ttomek90, a jak odłączysz MT to serwer DHCP działa?
-
- Użytkownik forum
Serwer DHCP zaczął działać po tym, jak przekonfigurowałem go na nadawanie IP z zupełnie innej puli, ale problem zanikającego internetu dalej pozostał. Postanowiłem wybrać się na strych i podpiąć laptopa pod samego MT i teraz działa zupełnie inaczej. Ping stabilny, równy na poziomie 20ms do onetu, nie przerywa komunikator gg, strony ładują się błyskawicznie (jak na 6mb przystało).
Miałem już podobny problem z routerem TP-LINKa w Rzeszowie, gdzie sygnał zanikał po podpięciu do sieci lokalnej a na routerze innej firmy wszystko było elegancko.
Czy jest jakaś możliwość że mój Tp-Link nie będzie pracował z MT? Czy muszę zmienić router? Jak tak to na jaki?
Dobra udało się rozwiązać problem. Winny router. Po podłączeniu zarówno bezpośrednio do laptopa, jak i z użyciem starego laptopa jako AP wszystko śmiga jak burza, aż miło
W takim razie proszę, poradźcie mi jaki mogę założyć router w miejsce TP-Linka WR543G?
Czy router Linksys WRT120N-EE to dobry sprzęt, warty swoich pieniędzy? Jak się ma moc anteny tego Linksysa do TP-Linka?
A może wystarczy zwyczajny AP i korzystanie z MT jako routera?
Miałem już podobny problem z routerem TP-LINKa w Rzeszowie, gdzie sygnał zanikał po podpięciu do sieci lokalnej a na routerze innej firmy wszystko było elegancko.
Czy jest jakaś możliwość że mój Tp-Link nie będzie pracował z MT? Czy muszę zmienić router? Jak tak to na jaki?
Dobra udało się rozwiązać problem. Winny router. Po podłączeniu zarówno bezpośrednio do laptopa, jak i z użyciem starego laptopa jako AP wszystko śmiga jak burza, aż miło

W takim razie proszę, poradźcie mi jaki mogę założyć router w miejsce TP-Linka WR543G?
Czy router Linksys WRT120N-EE to dobry sprzęt, warty swoich pieniędzy? Jak się ma moc anteny tego Linksysa do TP-Linka?
A może wystarczy zwyczajny AP i korzystanie z MT jako routera?