A więc od początku,moim "oknem na Świat" jest połączenie WiFi które mam za pomocą anteny panelowej podłączonej do bezprzewodowej karty sieciowej,postanowiłem sobie sygnał rozdzielić na dwa komputery za pośrednictwem punktu dostępowego który by zamienił sygnał rajdowy ,na skrętkę podłączoną poprzez port RJ 45 do routera ,a router miał by sygnał wysyłać do jednego komputera "po kablu" LAN,a drugi komputer połączenie miałby zapewnione poprzez bezprzewodowy AP routera.
Konfigurację zacząłem od AP wszystko ustawiam (skrętka podłączona od razu do komputera ,a do gniazda SMA podłączona jest antena panelowa),podmieniam adres karty sieciowej MAC,konfiguracja przeglądarkowa, znajduje sieć podstawową za pomocą której się łączę,wszystko zapisuję,jako że sieć podstawowa jest nie zabezpieczona,nie muszę nic więcej konfigurować ,jeśli chodzi o zabezpieczenia,polecenie "ping 192.168.1.254" przechodzi O.K.wszystko "pięknie"zgodnie jak w instrukcji(AP włączony w trybie klient).
Dalej skoro mam podmieniony adres MAC i sieć jest "odnaleziona"podłączam router w gniazdo "LAN"AP podłączam z gniazdem "WAN"a z komputerem jest połączony za pośrednictwem "skrętki"gniazdo LAN routera oraz gniazdo karty sieciowej routera(karta sieciowa Realtek ma wgrane najnowsze sterowniki) .
Oczywiście podłączenie z http://192.168.1.1,oraz pingi z tym numerem IP są OK.
i tutaj są wielkie schody, w ogóle jedno urządzenie "nie widzi" drugiego(diody sygnalizacyjne LAN w AP i WAN w routerze cały czas palą się jak "zaklęte"sygnalizując błędną konfigurację).
W Routerze podmieniałem adres MAC na ten z routera(choć przy połączeniu nie powinno być kłopotów bo filtrowanie adresów MAC na AP i routerze jest wyłączone).
Spróbowałem skonfigurować sobie połączenie PPPoE(hasło i login mam na umowie) i nic tego wyskakuje tylko że nie udało się połączyć z internetem.
Sieć WiFI z którą się łączę normalnie (za pomocą bezprzewodowej karty sieciowej i anteny panelowej)jest trochę z zabezpieczeniami dziwna,bo połączenie z podstawową siecią(tzw.sieć publiczna) ,która jest nie zabezpieczone,nie daje wcale dostępu do sieci ,lecz wymaga w komputerach utworzenia nowego połączenia "Miniport WAN PPPoE" (sieć prywatna)uwierzytelniane loginem i hasłem,i po połączeniu z siecią podstawową ręcznie uruchamiane .
Może jest ktoś na tym forum kto ma podobne "wynalazki"w postaci zabezpieczenia sieci,oraz wie jak zrobić by AP i router w końcu działały tak by można było by ustanowić połączenie(konfiguracją drugiego połączenia bezprzewodowego na drugi komputer to z tym by sobie poradził.
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.