Podłaczenie WiFi z TP link TL-WA500G i TL-WR543G.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kurisu
Początkujący użytkownik forum

Podłaczenie WiFi z TP link TL-WA500G i TL-WR543G.

Post autor: Kurisu »

Witam,jestem nowym użytkownikiem tego forum mam od dwóch dni kłopot z konfigurowaniem urządzeń TL-WA500G i TL-WR543G.
A więc od początku,moim "oknem na Świat" jest połączenie WiFi które mam za pomocą anteny panelowej podłączonej do bezprzewodowej karty sieciowej,postanowiłem sobie sygnał rozdzielić na dwa komputery za pośrednictwem punktu dostępowego który by zamienił sygnał rajdowy ,na skrętkę podłączoną poprzez port RJ 45 do routera ,a router miał by sygnał wysyłać do jednego komputera "po kablu" LAN,a drugi komputer połączenie miałby zapewnione poprzez bezprzewodowy AP routera.
Konfigurację zacząłem od AP wszystko ustawiam (skrętka podłączona od razu do komputera ,a do gniazda SMA podłączona jest antena panelowa),podmieniam adres karty sieciowej MAC,konfiguracja przeglądarkowa, znajduje sieć podstawową za pomocą której się łączę,wszystko zapisuję,jako że sieć podstawowa jest nie zabezpieczona,nie muszę nic więcej konfigurować ,jeśli chodzi o zabezpieczenia,polecenie "ping 192.168.1.254" przechodzi O.K.wszystko "pięknie"zgodnie jak w instrukcji(AP włączony w trybie klient).
Dalej skoro mam podmieniony adres MAC i sieć jest "odnaleziona"podłączam router w gniazdo "LAN"AP podłączam z gniazdem "WAN"a z komputerem jest połączony za pośrednictwem "skrętki"gniazdo LAN routera oraz gniazdo karty sieciowej routera(karta sieciowa Realtek ma wgrane najnowsze sterowniki) .
Oczywiście podłączenie z http://192.168.1.1,oraz pingi z tym numerem IP są OK.
i tutaj są wielkie schody, w ogóle jedno urządzenie "nie widzi" drugiego(diody sygnalizacyjne LAN w AP i WAN w routerze cały czas palą się jak "zaklęte"sygnalizując błędną konfigurację).
W Routerze podmieniałem adres MAC na ten z routera(choć przy połączeniu nie powinno być kłopotów bo filtrowanie adresów MAC na AP i routerze jest wyłączone).
Spróbowałem skonfigurować sobie połączenie PPPoE(hasło i login mam na umowie) i nic tego wyskakuje tylko że nie udało się połączyć z internetem.
Sieć WiFI z którą się łączę normalnie (za pomocą bezprzewodowej karty sieciowej i anteny panelowej)jest trochę z zabezpieczeniami dziwna,bo połączenie z podstawową siecią(tzw.sieć publiczna) ,która jest nie zabezpieczone,nie daje wcale dostępu do sieci ,lecz wymaga w komputerach utworzenia nowego połączenia "Miniport WAN PPPoE" (sieć prywatna)uwierzytelniane loginem i hasłem,i po połączeniu z siecią podstawową ręcznie uruchamiane .
Może jest ktoś na tym forum kto ma podobne "wynalazki"w postaci zabezpieczenia sieci,oraz wie jak zrobić by AP i router w końcu działały tak by można było by ustanowić połączenie(konfiguracją drugiego połączenia bezprzewodowego na drugi komputer to z tym by sobie poradził.
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi. :padam:
Ostatnio zmieniony 2010-09-08, 08:11 przez Kurisu, łącznie zmieniany 1 raz.
クリス
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podłaczenie WiFi z TP link TL-WA500G i TL-WR543G.

Post autor: Jo_gurt »

Kurisu pisze:192.168.1.254
Co to?

Nie bardzo też rozumiem twoją kombinację z adresami MAC.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet.
Nie pomagam na PW!
Kurisu

Witam,"192.168.1.254"to jest IP Access Point-a,więc strona konfiguracji przez przeglądarkę to http://192.168.1.254/,a polecenie "ping" dla AP w tym przypadku to "ping 192.168.1.254".
Co do MAC ,musiałem zmienić w punkcie dostępowym ,by połączenia nie były odrzucane z powodu filtrowania adresów MAC stosowanych w zabezpieczeniach sieci dostawcy internetu,dalej w ustawieniach routera już kombinowałem dlatego bo na domyślnych ustawieniach portu WAN routera,i tak nie mogłem z zmusić go do komunikacji z AP :cry:
Wielokrotnie resetowałem oba urządzenia ,wydaje mi się że dobrze podchodzę do sprawy osobno najpierw konfigurując AP,a potem podłączam AP z routerem i konfiguruję go,przez przeglądarkę.Tylko co jest że router "nie widzi" AP :zdziwko:wcześniej działający z komputerem(jak pisałem wyżej polecenie ping" jest O.K.).
Oczywiście było by fajnie skoro router obsługuje PPPoE,by połączenie z tą siecią wykonywało urządzenie bez mojego klikania.
Jest jeszcze kłopot z tym że mam przydzielony stały numer IP od mojego ISP,i nie wiem czy jest on automatycznie przydzielony po połączeniu ,czy muszę wpisać go podczas konfiguracji routera przez przeglądarkę. :gwiazdki:
クリス
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Kurisu pisze:Jest jeszcze kłopot z tym że mam przydzielony stały numer IP od mojego ISP
Jaki?
Kurisu

Mam podać numer IP?,skoro tak to jest 213.77.60.63(chyba teraz nie będę musiał się spodziewać ataku DOS;)
A co do konfiguracji AP osobno ,chyba dobrze zrobiłem?
クリス
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kurisu pisze:Mam podać numer IP?
A gdzie wynik ipconfig /all jak masz internet (antena przykręcona do PC)?
Nie pomagam na PW!
Kurisu

Tak teraz mam kartę sieciową bez przewodową Ralink RT 61 Turbo Wrtles Lan Card włożoną do slotu PCI komputera ,a do gniazda karty jest podłączona antena panelowa.
A sieć to PPPoE login/hasło do utworzenia połączenia z internetem dostawcy.

Odpis z polecenia ipconfig/all w wierszu poleceń.
"Konfiguracja IP systemu Windows
nazwa hosta-fafik
Sufiks podstawowej domeny DNS
tryb węzła- hybrydowy
Routing IP włączony-nie
Serwer WINS Proxy włączony-nie
Karta PPP Połączenie szerokopasmowe
Sufiks DNS konkretnego połączenia
Opis -połączenie szerokopasmowe
Adres fizyczny-
DHCP włączone-nie
Auto konfiguracja włączona-tak
Adres IPv4-213.77.60.63
Maska podsieci 255.255.255.255
Brama domyślna 0.0.0.0
Serwer DNS 213 77 60.2
Net BIOS przez Tcip-wyłączony
karta Ethernet Połączenie lokalne
Stan nośnika-Nośnik odłączony
Opis-Realtek PCIe GBE Family Controller
Adres fizyczny 00-1D-7D-03-9B-04
DHCP włączone-nie
Auto konfiguracja połączenia-tak
Karta bezprzewodowej sieci LAN połączenie sieci bezprzewodowej 2
Opis-Ralink RT61 Turbo Wireless Lan Card
Adres fizyczny-00-AA-AB-01-AD-4E
DHCP włączone-tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego -fe80: :b886 :fa67:dee2:8602%13
Adres IPv4 auto konfiguracji-169.254.134.2
Maska podsieci-255.255.0.0
Brama domyślna
Identyfikator IAID DHCPv6-268479147
Identyfikator DUID klienta DHCPv6-00-01-00-01-13-E4-30-75-00-19-E0-82-E8-45
Serwety DNS-fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
Net bios przez Tcip-włączony "
Inne karty tunelowa 6-10-11-21-13-14-15 w stanie nośnika jest adnotacja "Nośnik odłączony"
Adres MAC który jest sprawdzany przez dostawcę podczas połączenia to" 00-AA-AB-01-AD-4E"i ten adres wpisałem w konfiguracji AP.
EDIT.
Na stronie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... r543g&sid=
znalazłem jak podłączyć TLWR543G oraz TL-WA500G,zrobiłem jak było tam napisane
"powtarzam zostaw ten wa500 na razie w spokoju, jak ustawisz wr5xx to zajmiemy się _POTEM_.

WAN - zaznacz (*) connect automatically,

Znajdż "Site Survey" i klik [połącz] z bazą twojego dostawcy.

Załącz Status (zawsze przy podłączonym kablu ant do wr5xxx)"

W opcji WAN wybrałem z listy połączenie PPPoE i wpisałem login i hasło,zaznaczyłem opcję łączenia automatycznego(w zakładce "Adwanced"jest opcja gdzie można wpisać adres IP od ISP)
w WLAN znalazłem Site Survery i wpisałem nazwę sieci SSID oraz wybrałem opcje 8o2.11 b i połączyłem się z siecią podstawową(bo karta sieciowa Ralink pracuje w systemach 802.11 b/g pokazuje szybkość 11 Mb/s).
W podsumowaniu nadal lipa router nie łączy się automatycznie z PPPoE.
Może są jeszcze jakieś inne pomysły? :?
クリス
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

OK, to zrób tak:
WR543G ustaw w tryb AP Client router, wpisz wspomniany MAC na WAN, wybierz przy konfiguracji WAN PPPoE, wpisz user/hasło i sprawdź czy się prawidłowo połączy. Powinieneś mieć internet przez kartę kablową (na testy wyłącz kartę WiFi).
Nie pomagam na PW!
Kurisu

Na początku w Menadżerze urządzeń wyłączyłem kartę sieciową Raink , i w opcji połącz usunąłem połączenie PPPoE .
Router do wejścia SMA ma podłączoną antenę panelową , a komputer jest podłączony z wyjściem 1 LAN routera .
Najpierw przywrócenie fabrycznych ustawień routera,potem wybrałem szybką konfigurację(Quck Setup)po wybraniu opcji "AP Client" wymusza pracę w systemie 802 . 11 G , (a musi być w systemie w B)więc tak nie mogę się połączyć bo sieć podstawowa działa w systemie 802 . 11 B .
I znowu przywróciłem ustawienia do domyślnych i zacząłem konfigurację od ustawienia trybu "AP Client"
(oczywiście po każdym wprowadzeniu zmian w konfiguracji klikam "save")potem w zakładce Network w opcji MAC Clone , w okienku WAN MAC Addres wpisałem adres MAC karty sieciowej Ralink czyli 00-AA-AB-01-AD-4E,następnie w tej samej zakładce Network w opcji i WAN , jako typ połączenia wybrałem PPPoE i wpisałem login i hasło które było wcześniej używane przy konfiguracji połączenia za pośrednictwem karty Ralink , od razu zaznaczyłem opcję "Connect Automatically", nie łączyłem się gdyż jeszcze nie miałem ustanowionego połączenia z siecią podstawową .
Następnie otwieram zakładkę Wireless i wybieram opcję Site Suvery , i pokazuje się okno "AP List"z lista znalezionych sieci klikam po wybraniu "Connect"
I tu się pojawia wcześniej występująca zagwozdka po połączeniu w oknie Wireless Setings , czyli sieć SSID znajduje a w opcji Region nie mogę ruszyć to samo dotyczy wyboru kanału transmisji oraz trybu sieci (jest tylko 56Mbps (802.11 G:( po zapisaniu ustawień , wszystko wygląda w porządku w widoku Router Status w zakładce Wireles jest połączenie z moją siecią podstawową w jakim trybie ona pracuje (802 . 11b)oraz adres MAC
, a w zakładce WAN wygląda :
"MAC Address: 00-AA-AB-01-AD-4E
IP Address: 213.77.60.63 PPPoE
Subnet Mask: 255.255.255.255
Default Gateway: 213.77.60.63
DNS Server: 213.77.60.2 , 0.0.0.0
Online Time: 0 day(s) 00:05:08 "
i jest widoczny klawisz Disconnect .
Polecenie ping 192 . 168 . 1 . 1 wskazuje ze mam połączenie karty sieciowej z routerem polecenie ping 209 . 85 . 135 . 105 (www . onet . pl)
pokazuje że host docelowy jest nie osiągalny , co pozatwierdza przeglądarka internetowa komunikatem 'Nie znaleziono serwera" .
Gdy router pracuje w trybie AP Router , to mam możliwość wybrania innego trybu pracy sieci niż 802 . 11G .
Konkluzja połączenie poprzez router w trybie AP Client moim przypadku jest nie możliwe ! :cry:
Bo sieć pracuje w 802 . 11 B .
Ktoś ma inne pomysły , może jednak się da połączyć z Access Point-em .
:glare:
Edit .
Oczywiście w słowie router mam na myśli urządzenie TP-Link TL WR543G .
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-08, 21:55 ]
Po kropce czy przecinku MUSI by spacja!
Ostatnio zmieniony 2010-09-08, 21:05 przez Kurisu, łącznie zmieniany 1 raz.
クリス
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kurisu pisze:Konkluzja połączenie poprzez router w moim przypadku jest nie możliwe! :cry:
Bo sieć pracuje w 802.11 B.
Przecież się połączył. Standard 802.11g przewiduje pracę w 802.11b.

Powtórz ping onet.pl i drugi ping 213.180.146.27

Co z zabezpieczeniem po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
Kurisu

Połączył , też tak dla mnie wyglądało ale niestety A P dostawcy nie negocjuje z "terrorystami"póki nie zaczną dziać w standardzie 802 . 11 b . ;)
Co do testów ping robiłem kilkakrotnie , ale nic to nie dawało (na początku myślałem ze źle wpisałem polecenie lub IP).
A zabezpieczeń połączenia żadnych nie konfigurowałem , tylko robiłem dokładnie to co opisałem w poprzednim moim poście krok po kroku po kolei .
Chyba czas się rozejrzeć za nowym routerem,wybrałem TP-Link bo najlepiej się ich karta sieciowa bezprzewodowa sprawiała się w grach "multiplayer"(Ralink niby ma sporo ludzi i nikt nie narzeka ,lecz dla mnie podczas grania ona strasznie "laguje",mimo tego że łączę się z serwerem z niskim pingiem) . :szok:
Ostatnio zmieniony 2010-09-09, 05:20 przez Kurisu, łącznie zmieniany 1 raz.
クリス
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Kurisu pisze:lecz dla mnie podczas grania ona strasznie "laguje",
To raczej sieć laguje a nie karta.
Kurisu pisze:ale niestety A P dostawcy nie negocjuje z "terrorystami"póki nie zaczną dziać w standardzie 802 . 11 b
AP Client dostosowuje się do AP i jeżeli AP działa tylko w "b" to i AP Client będzie w nim działał. TO może być problem MAC który nie jest prawidłowo podstawiany w WR543G (do WAN i do AP Clienta).
Skoro jesteś w stanie połączyć WA500 z siecią dostawcy to zrób to ponownie, będąc podłączony kalem do komputera. Jak już bedzie połączony to zdefiniuj połączenie szerokopasmowe w PC (wyłączając kartę WiFi) i sprawdź czy będzie internet.
Nie pomagam na PW!
Kurisu

Może jestem tylko "wieśniakiem'(nie twierdzę że jestem jakiś komputerowym ekspertem),
lecz dla takiego laika jak ja , jeśli miałem przedtem bezprzewodową kartę sieciową TP-Link TL-WN551G , i wszystko w grach "multi" było O . K . (w ogóle gdyby od razu mi już na TP-Link-u logowało stwierdził bym że moje połączenie nie nadawało się do grania w "multi" i bym sobie darował) .
Choć zawsze można zwalić winę za "lagi" odpowiada Windows Vista lub sterowniki karty graficznej AMD/ATI(bo przecież każdy wie że AMD/ATI mają "skopane stery";)

"TO może być problem MAC który nie jest prawidłowo podstawiany w WR543G (do WAN i do AP Clienta). "

Przecież pisałem że w WAN wpisałem adres MAC z tego Ralink-a czyli 00-AA-AB-01-AD-4E
(to jest prawidłowy adres , bo podmieniałem go dla innej karty bezprzewodowej , D-link
DWL G510 , a ta po skonfigurowaniu połączenia PPPoE działa na innym komputerze bez kłopotów z uzyskaniem połączenia) .

Zawsze tez wyłączam w managerze urządzeń kartę bezprzewodową Ralink gdy konfiguruję AP lub Router , oraz usuwam połączenie PPPoE utworzone do łączenia się z Internetem przez kartę Ralink , ponownie też spróbuję skonfigurować , po przywróceniu ustawień fabrycznych dla TL-WA500G , a potem utworze w komputerze nowe połączenie PPPoE dla A P .
EDIT .
Skonfigurowałem AP TL-WA500G dokładnie jak jest w instrukcji napisane,w trybie klient ,niestety mimo włączenia sieci w tryb 802 . 11 b , nadal nie mogę połączyć się z siecią podstawową , oczywiście w komputerze zostało skonfigurowane połączenie PPoE, ale to było bez sensu bo jak chciałem uzyskać połączenie z Internetem skoro nie mam dostępu do sieci podstawowej .
Kontaktowałem się z dostawcą , w Sobotę ma do mnie przyjechać i ewentualnie skonfigurować router TL-WR543G .
Jeśli nie uda się połączyć wymienię ten sprzęt na zalecany przez mojego ISP .
(Sprzęt zakupiony w internetowym sklepie to mam 10 dni na zwrot:)
Pozdrawiam クリス .

Kolejny Edit.
A więc mój błąd w konfiguracji routera był taki że w właściwościach połączenia w protokole IPv4 nie miałem zaznaczony wybierania IP automatycznego , lecz miałem IP te z konfiguracji A.P. :zawstydzony: ,do tego gościu od dostawcy zmienił mi adres IP do konfiguracji routera na 192.168.10.1, i "necik" działa. :D
konfigurację A.P. wykonałem zgodnie z podpowiedziami z linka :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... r543g&sid=

"Podłącz _kablem_ teraz komputer do WA500
Ustaw WA500 następująco:
- Wyłącz DHCP serwer !!!
- Ustaw Wireless konfiguracje
- - SSID = nazwa mojej sieci
- - Security: WPA2-PSK, hasło 12 znaków lub więcej
- Zmien IP na 192.168.2.254"
I oczywiście drugi komputer również ma połączenie z internetem. :super:

Więc temat zamknięty.
Pozdrawiam.