Antena do modemu e169 samoróba

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yamagashi
Użytkownik forum

Antena do modemu e169 samoróba

Post autor: yamagashi »

Siema mam modem na kablu usb 2m (1,7m+0,3m) i na takim połączeniu łapie EDGE, ściąga się max 25 kbs/s w top net info mam 55% zasięgu, wszystko ładnie pięknie tylko co 10 min rozłącza mi się modem (huawei e169) na kabelku 30 cm tak się nie dzieje tylko co z tego jak mam 1 kreskę gprs :klnie: Odrazu mówię że nie bd kupował anten bo już 1 kupiłem z bestpartner ( niby była możliwość zwrotu, taa jasne chyba w snach :zly: ) ale nie popełnię drugiego błędu, więc postanowiłem skleić coś sam, na początek zrobiłem prostą antenkę z blachy od ciasta i drutu +6% ale matka powiedziała że nie bd takie coś stało przed domem ;D więc muszę zrobić inna (lepsze wykonanie) chęci mam materiał to miedź, blacha, 10 m kabla h155 tylko nie mam wymiarów potrzebnych do zrobienia w miarę "profesjonalnej" antenki :)
mieszkam 2 km od nadajnika, widzę nadajnik :ok:
Ostatnio zmieniony 2010-09-10, 22:44 przez yamagashi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do modemu e169 samoróba

Post autor: wojteks »

yamagashi pisze:mam modem na kablu usb 2m (1,7m
Do modemu musi być przedłużacz dobrej jakości, powiedzmy Hama albo inny z grubymi żyłami zasilania.
Nie pomagam na PW!
yamagashi
Użytkownik forum

powiedzmy że mam kabel taki sam jaki używaj w tp na słupach :cwaniak: 4 żyły, ekran, ogólnie wysokiej jakości kabel, czy mogę z niego zlutować kabel usb? Aktualnie zasilanie na modem mam z wtyczki molex
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yamagashi pisze:Aktualnie zasilanie na modem mam z wtyczki molex
To juz masz coś poczarowane widzę, to że kabel ma 4 żyły to nie znaczy że na przedłużacz USB się nadaje. Zlutować możesz, co najwyżej nie będzie działał.
Nie pomagam na PW!
yamagashi
Użytkownik forum

Ok żyła ma średnicę 0,75 mm więc na kabel to bardzo dobry wynik :roll: Zasilanie dałem z molexa bo myślałem że modem się rozłącza przez to że USB nie może go w pełni zasilić.

Na wypadek jakby coś nie wypaliło z kablem to jakie mam wykonać długości elementów anteny?

[ Dodano: 2010-09-11, 11:26 ]
A więc zrobiłem antenę tylko mam 1 pytanko robiłem według poradnika http://www.wrzuc.to/pl/ZRyWkCGXb5.wt użytkownika forum IceG tylko jednego nie wiem jak jest dipol to on musi być przylutowany tylko do środkowego kabla w przewodzie h155 i w żadnym razie nie może być połączony z ekranem?

[ Dodano: 2010-09-11, 21:39 ]
Kolejny edit zrobiłem dipol przylutowany do ekranu tylko nie na styk tylko tak że sygnał idzie przez cały dipol, a następnie wraca przez ekran z 50% na niestabilnym kablu USB do 64% od razu z gniazda PC :ok: jutro ustawiam antenę wyżej. Tylko mam mały problem złamałem wejście w kablu h155 ale zamówiłem drugie, SMA-RP typ męski mam nadzieje że bd pasował do e169
ODPOWIEDZ