Pomozcie - router Huawei + Telenor
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomozcie - router Huawei + Telenor
Pomozcie!!! Wlasnie zakupilam router Huawei b260a. Mieszkam za granica, dlatego mam internet szerokopasmowy z Telenor - przenosny modem Huawei - taki ktory sie wpina pod USB z karta SIM - szwedzki Telenor.
Router jest z Tele 2 - wiec moze ma jakies zabezpieczenia... Nie znam sie na tym kompletnie :-(
Jak podlaczam router to wkladam karte sim do routera ale nie ma zadnej reakcji :-(
Bede bardzo wdzieczna za jakakolwiek podpowiedz co mam zrobic. Tak krok po kroku...
Bardzo dziekuje i czekam na odpowiedz :-)
Router jest z Tele 2 - wiec moze ma jakies zabezpieczenia... Nie znam sie na tym kompletnie :-(
Jak podlaczam router to wkladam karte sim do routera ale nie ma zadnej reakcji :-(
Bede bardzo wdzieczna za jakakolwiek podpowiedz co mam zrobic. Tak krok po kroku...
Bardzo dziekuje i czekam na odpowiedz :-)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Pomozcie - router Huawei + Telenor
Wygląda na to, że router ma simlcoka Tele2. Telenor i Tele2 to dwie różne sieci.
Możesz ten router jako modem pod USB podpiąć? Albo wejść na router w panel zarządzania?
Możesz ten router jako modem pod USB podpiąć? Albo wejść na router w panel zarządzania?
-
Router nie moge podpiac pod USB - bo on nie ma w sobie zadnego wejscia USB. Lacze go za pomoca takiego kabelka jakby z wejsciem "telefonicznym", zarowno po stronie routera jak i laptopa. Gdy podlacze router to nie moge w niego wejsc - jak napisze jakis adres do ustawien przez strone internetowa to jest napisane, ze nie mam internetu :-(
Dziekuje za jakikolwiek odzew :-) i prosze jeszcze o pomoc
Dziekuje za jakikolwiek odzew :-) i prosze jeszcze o pomoc
- wojteks
- *** Administrator ***
Router ma 2 gniazda większe rj45 i mniejsze rj11. Musi być podłączony z komputerem kablem o większym wtyku (8 styków), to kabel ethernet.jolave pisze:Lacze go za pomoca takiego kabelka jakby z wejsciem "telefonicznym"
Nie pomagam na PW!
-
Juz sobie sprawdzilam czy lacze sie za pomoca takiego kabla. Niestety tak, ale mimo tego nie mam nawiazanego zadnego polaczenia... :-(
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale router nie przydziela IP a tylko internetu brakuje?
Na routerze, albo w instrukcji powinien być podany adres IP routera, login i hasło, żeby wejść do panelu konfiguracyjnego.
Na routerze, albo w instrukcji powinien być podany adres IP routera, login i hasło, żeby wejść do panelu konfiguracyjnego.
-
Ja nawet nie wiem co zrobic, jakbym miala ten adres IP...
Otoz kupilam ten router jako nowy od kogos (nie mam z nim kontaktu), on nie dolaczyl mi do tego routera zadnej instrukcji obslugi, nic. Jedynie pod spodem routera moge przeczytac numery lub kody:
SSID,
WiFi key,
IMEI,
MAC,
S/N.
Czy to wystarczy? Czy reszte co trzeba mozna znalezc w necie? I co z tym zrobic?
Przepraszam za glupie pytania ale wydalam troche na ten router i nie chce go wyrzucac :-(
Otoz kupilam ten router jako nowy od kogos (nie mam z nim kontaktu), on nie dolaczyl mi do tego routera zadnej instrukcji obslugi, nic. Jedynie pod spodem routera moge przeczytac numery lub kody:
SSID,
WiFi key,
IMEI,
MAC,
S/N.
Czy to wystarczy? Czy reszte co trzeba mozna znalezc w necie? I co z tym zrobic?
Przepraszam za glupie pytania ale wydalam troche na ten router i nie chce go wyrzucac :-(
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jakoś na sztywno ustawione widzę skoro jest WiFi key i SSID.
SSID to nazwa sieci, która Ci się pojawi przy wyszukiwaniu sieci przy włączonym routerze.
WiFi key to hasło dostępu do sieci wpisywane przy pierwszej próbie połączenia.
Spróbuj się z siecią z tego routera połączyć. Jak się uda to spróbuj wpisać adres w przeglądarce 192.168.1.1 lub 192.168.0.1
Hasło i login spróbuj admin.
Napisz czy coś się udało.
P.S.
Czy Tele2 sprzedaje jakiś prapaid (na kartę)? Nawet może być głosowy.
SSID to nazwa sieci, która Ci się pojawi przy wyszukiwaniu sieci przy włączonym routerze.
WiFi key to hasło dostępu do sieci wpisywane przy pierwszej próbie połączenia.
Spróbuj się z siecią z tego routera połączyć. Jak się uda to spróbuj wpisać adres w przeglądarce 192.168.1.1 lub 192.168.0.1
Hasło i login spróbuj admin.
Napisz czy coś się udało.
P.S.
Czy Tele2 sprzedaje jakiś prapaid (na kartę)? Nawet może być głosowy.
-
Nie moge sie zalogowac na te strony internetowe - nie dziala... Czy moze to byc wina, ze ten modem wbudowany w router (do ktorego wkladam karte SIM Telenor) ma Simlocka?
A Tele2 oczywiscie ma prepaid.
Czyli jak sie nie zaloguje za pomoca strony internetowej to nic nie zrobie? :-(
A Tele2 oczywiscie ma prepaid.
Czyli jak sie nie zaloguje za pomoca strony internetowej to nic nie zrobie? :-(
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem jaki do tego routera jest adres do wejścia w panel konfiguracyjny. Tam chciałem wejść, a bez instrukcji ciężko bo nie wiem jakie Huawei stosuje.
Router ma simlocka bo jest z innej sieci.
A o Tele2 prepaid pytam bo może kup jakiś taki i włóż do routera i zobacz czy będzie działać. Jakaś dioda zasięgu chociaż czy coś.
Ciężko trochę pomagać w nie miałem tego routera w rękach nigdy.
Router ma simlocka bo jest z innej sieci.
A o Tele2 prepaid pytam bo może kup jakiś taki i włóż do routera i zobacz czy będzie działać. Jakaś dioda zasięgu chociaż czy coś.
Ciężko trochę pomagać w nie miałem tego routera w rękach nigdy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Instrukcja do b260a z Plusa: http://www.iplus.pl/materialy/instrukcj ... 628-79.pdf
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jolave, to sprawdź wg instrukcji jak miga Ci dioda Sygnał i Tryb sieci.
Po podłączeniu komputera do gniazda sieci ethernet powinien tak czy inaczej komputer pobrać adres jakiś. Wtedy wpisać trzeba w przeglądarkę http://192.168.1.1 Login Admin i hasło admin. Wg instrukcji.
Powiedz co wyszło zanim kupisz kartę sim Tele2 do testów.
Po podłączeniu komputera do gniazda sieci ethernet powinien tak czy inaczej komputer pobrać adres jakiś. Wtedy wpisać trzeba w przeglądarkę http://192.168.1.1 Login Admin i hasło admin. Wg instrukcji.
Powiedz co wyszło zanim kupisz kartę sim Tele2 do testów.
-
Dziekuje, dziekuje, dziekuje!!! Tyle czasu szukalam instrukcji i nic... A wy mi znalezliscie :-)
Otoz sie okazalo, ze router "nie zalapywal" bo ciagle kabel mialam przypiety do komputera, a trzeba bylo za kazdym razem jak sie zmienia karte SIM i go wlancza - to trzeba wyjac i wlozyc kabel do komputera :-)
W taki sposob weszlam w ustawienia routera. Haslo admin. Lecz niestety, okazalo sie ze nie odnajduje karty SIM - czyli ma simlocka.
Czy dam rade sama zdjac tego simlocka - bo jak nie dam rady sama to router bedzie bezuzyteczny :-( Czy mozecie mnie odeslac do jakis stron, gdzie sie moge dowiedziec czy i jak zdjac simlocka, Czy to w ogole mozliwe?
Dziekuje :-) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Otoz sie okazalo, ze router "nie zalapywal" bo ciagle kabel mialam przypiety do komputera, a trzeba bylo za kazdym razem jak sie zmienia karte SIM i go wlancza - to trzeba wyjac i wlozyc kabel do komputera :-)
W taki sposob weszlam w ustawienia routera. Haslo admin. Lecz niestety, okazalo sie ze nie odnajduje karty SIM - czyli ma simlocka.
Czy dam rade sama zdjac tego simlocka - bo jak nie dam rady sama to router bedzie bezuzyteczny :-( Czy mozecie mnie odeslac do jakis stron, gdzie sie moge dowiedziec czy i jak zdjac simlocka, Czy to w ogole mozliwe?
Dziekuje :-) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej tak.jolave pisze:okazalo sie ze nie odnajduje karty SIM - czyli ma simlocka.
Szukałem się przyznam, ale nie znalazłem nigdzie jak tu simlocka z tego modelu zdjąć.jolave pisze:Czy dam rade sama zdjac tego simlocka - bo jak nie dam rady sama to router bedzie bezuzyteczny :-( Czy mozecie mnie odeslac do jakis stron, gdzie sie moge dowiedziec czy i jak zdjac simlocka, Czy to w ogole mozliwe?
Może być jeszcze sytuacja, że to firmware blokuje inne karty sim, a nie simlock jako taki. Pewności jednak nie mam i nie mam firmware innego niestety.
Jeśli karta prepaid Tele2 kosztuje to symboliczne € czy 4 i nie ma z tym kombinacji to można taką kartę kupić i zobaczyć czy router złapie sieć i czy w ogóle zobaczy kartę. Wykluczyłoby się uszkodzenie routera.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A czy aby na pewno ten sim jest jeszcze sprawny? Bo wkładanie i wyjmowanie sim bez wyłączania routera temu układzikowi bardzo nie służy. Lepiej go sprawdzić w telefonie.jolave pisze:okazalo sie ze nie odnajduje karty SIM - czyli ma simlocka.
Aha i czy poprawnie wkładasz sim, bo zdaje się, że można zrobić to na 4 sposoby a tylko jeden jest dobry.
Jednak widzę, że gniazdo sim uniemożliwia złe założenie karty. Nie w każdym routerze tak jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Router jest nowy, a ja zawsze dobrze wkladalam SIM, na wylaczonym. Wiec mam problem tylko jak zlikwidowac simlocka z tego modelu. Dziekuje za pomoc, i czekam, moze ktos bedzie wiedzial - bede strasznie wdzieczna i czekam na pomoc :-)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jolave, koledze chodziło o wkładanie karty sim w odpowiednim kierunku, żeby ten chipset był jak powinien być.
-
Wiem wiem :-) Oczywiscie staram sie dobrze wkladac SIM, a jak juz dostalam od was instrukcje obslugi to tam jest dokladnie napisane jak wkladac - a ja zawsze wkladalam tak jak trzeba, wiec nie powinno byc z tym problemu :-)
A ja wczesniej znalazlam taki program (juz nie pamietam gdzie - ale sobie spisalam wynik),co podaje sie numer IMEI i po podaniu wyskakuje numer Unlock i numer Flash. Tylko nie wiem, czy to dziala tylko na samych modemach, czy na routerze takze. Ale i tak nie wiem, gdzie wpisac ten kod uNLOCK....
A ja wczesniej znalazlam taki program (juz nie pamietam gdzie - ale sobie spisalam wynik),co podaje sie numer IMEI i po podaniu wyskakuje numer Unlock i numer Flash. Tylko nie wiem, czy to dziala tylko na samych modemach, czy na routerze takze. Ale i tak nie wiem, gdzie wpisac ten kod uNLOCK....
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten programik to do modemów Huawei. I do niektórych da się za darmo zdjąć simlocka. Niestety to jest router i nie da rady tak tego zrobić. To pewnie jest połączone razem z oprogramowaniem routera.
Jak pisałem wcześniej, nie znalazłem jak można zdjąć simlocka z tego modelu.
Jak pisałem wcześniej, nie znalazłem jak można zdjąć simlocka z tego modelu.

-
Ok, dziekuje!
Moze ktos jednak sie natknal na informacje jak usunac simlocka - tak w sumie to mi on niedlugo bardzo potrzebny bedzie i nie wiem co zrobic, bo czekac to za bardzo nie moge... :-(
Moze ktos jednak sie natknal na informacje jak usunac simlocka - tak w sumie to mi on niedlugo bardzo potrzebny bedzie i nie wiem co zrobic, bo czekac to za bardzo nie moge... :-(