Telefon a CDMA
Moderator: Moderatorzy
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Telefon a CDMA
Witam.
Mam pytanie odnośnie użycia telefonu z obsługą pasma CDMA jako modemu w Orange. Czy muszę od nich brać ten modem "Anydata" czy router Axesstel MV 410 R? Nie wystarczyłby mi do tego telefon obsługujący pasmo CDMA?
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie użycia telefonu z obsługą pasma CDMA jako modemu w Orange. Czy muszę od nich brać ten modem "Anydata" czy router Axesstel MV 410 R? Nie wystarczyłby mi do tego telefon obsługujący pasmo CDMA?
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Telefon a CDMA
Musi być konkretne pasmo CDMA, a do tego z konkretnymi kanałami. Nie wiem czy znajdziesz taki telefon a i nie wiadomo czy to zadziała.
Prościej i bezpieczniej używać od nich modemów.
A Anydate możesz kupić na allegro lub nawet w Orange. ADU-500A z CDMA tylko w Orange bez abonamentu kosztuje 429zł.
A Anydate możesz kupić na allegro lub nawet w Orange. ADU-500A z CDMA tylko w Orange bez abonamentu kosztuje 429zł.
- trybun
No, najprawdopodobniej tak. Ale może ktoś z forumowiczów z tym już praktykował.Musi być konkretne pasmo CDMA, a do tego z konkretnymi kanałami. Nie wiem czy znajdziesz taki telefon a i nie wiadomo czy to zadziała.
No ale za takie pieniądze to można by kupić niezły telefon z obsługą (o ile oczywiście to zadziała) CDMA i mieć go na kilka lat do wszechstronnego użytku. A ten modem to tylko będzie przydatny do obsługi tego netu, i to do chwili gdy takie łącze będzie mi potrzebne. Więc mając na uwadze ekonomię i perspektywę wybór telefonu byłby znacznie lepszym rozwiązaniem.A Anydate możesz kupić na allegro lub nawet w Orange. ADU-500A z CDMA tylko w Orange bez abonamentu kosztuje 429zł.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Słuchamy jaki? (Zapewne na amerkańskie cdma 850/1900MHz, który na gsm/umts nie działa w ogóle i będzie mógł być co najwyżej kiepskim odtwarzaczem i pseudo aparatem foto)trybun pisze:No ale za takie pieniądze to można by kupić niezły telefon z obsługą (o ile oczywiście to zadziała) CDMA i mieć go na kilka lat do wszechstronnego użytku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- trybun
A choćby Nokia 7230 którą można kupić za cenę poniżej 400-stu złotych.krystianb pisze:Słuchamy jaki? (Zapewne na amerkańskie cdma 850/1900MHz, który na gsm/umts nie działa w ogóle i będzie mógł być co najwyżej kiepskim odtwarzaczem i pseudo aparatem foto)trybun pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-13, 08:45 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 07:45 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, jeden, ale miał urządzenie niezgodne z częstotliwościami CDMA w Polsce.trybun pisze:No, najprawdopodobniej tak. Ale może ktoś z forumowiczów z tym już praktykował.
Ale ten telefon nie ma CDMA.trybun pisze:A choćby Nokia 7230 którą można kupić za cenę poniżej 400-stu złotych.
Jedyne CDMA, które można wykorzystać ze sprzętem z USA to CDMA działające w Sferii. Ale internet i tak nie będzie działać (co najwyżej WAP do 115kbps) bo w taryfach głosowych prepaid nie ma internetu. A oferta do internetu ma autoryzację po ID uprzędzenia, a nie po karcie RUIM.
- trybun
Ja nie mogłem znaleźć wątku o zastosowaniu telefonu do obsługi CDMA. Więc może potencjalny użytkownik tego telefonu też nie widział go i nie wypowiedział się na forum.Tak, jeden, ale miał urządzenie niezgodne z częstotliwościami CDMA w Polsce.
Wg. specyfikacji zamieszczonej na stronie Nokii - ma: http://www.nokia.pl/produkty/telefony/n ... ecyfikacjeAle ten telefon nie ma CDMA.
Tak prawdę mówiąc to mam mgliste pojęcie o internecie komórkowym i o telefonach. Do zadania na forum pytanie o CDMA skłoniły mnie coraz gorsze parametry łączenia z netem przez modem "ED77", na i prędkość tylko EDGE. Kiedyś przypadkowo odkryłem że przez telefon mam dużo szybsze i stabilniejsze łącze.. Oczywiście tylko w EDGE, bo taka tylko prędkość jest w miejscowości w której mieszkam dostępna. Nie wiem czym się cechuje łącze CDMA, i czym się różni od EDGE, ale skoro w tym drugim do normalnego połączenie wystarcza karta SIM przełożona z abonamentowego modemu do telefonu to dlaczego w CDMA jest to niemożliwe? Przecież z tego co się orientuję to Orange teraz ma w ofercie mobilnego dostępu obydwa te pasma dostępne dla użytkownika.Jedyne CDMA, które można wykorzystać ze sprzętem z USA to CDMA działające w Sferii. Ale internet i tak nie będzie działać (co najwyżej WAP do 115kbps) bo w taryfach głosowych prepaid nie ma internetu. A oferta do internetu ma autoryzację po ID uprzędzenia, a nie po karcie RUIM.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Weź Ty przeczytaj uważnie specyfikację a nie się upierasz. WCDMA to nie to samo co CDMA.trybun pisze:Wg. specyfikacji zamieszczonej na stronie Nokii - ma: http://www.nokia.pl/produ...30/specyfikacje
Poczytaj najpierw co to jest CDMA, GSM i WCDMA.
- trybun
No tak. Poszperałem trochę w necie. Ze wszystkiego co znalazłem to 2 telefony "dualne" działające z kartami CDMA i GSM, jednak żaden nie działa w paśmie CDMA używanym przez Orange. Czyli moje plany legły w gruzach w przedbiegach.ja.michal pisze: Weź Ty przeczytaj uważnie specyfikację a nie się upierasz. WCDMA to nie to samo co CDMA.
Poczytaj najpierw co to jest CDMA, GSM i WCDMA.
Dzięki za zainteresowanie.