Jaki wybrać internet bezprzewodowy w bloku? Najlepsza opcja.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki wybrać internet bezprzewodowy w bloku? Najlepsza opcja.
Witam, proszę o waszą pomoc, bo zanim przekopie się przez całą tutaj zgromadzoną wiedzę to mnie szlak trafi.
Postawie sprawę jasno. Chcemy założyć internet bezprzewodowy w bloku w Poznaniu. Zaczynamy studia (2 osoby) w Poznaniu od października, mamy mieszkanie w bloku, nie ma tam możliwości podłączenia kablem więc pozostał internet bezprzewodowy.
Zależy nam oczywiście na jak najlepszej ofercie. Głównie cenowo.
Nie mamy dużych wymagań głównie zależy nam na dostępie do internetu, strony, żadnych gier, brak ściągania większych plików.
Pyt. 1 Jaki internet wybrać? Radiowy czy bezprzewodowy? (Poznań os. Tysiąclecia)
Pyt. 2 Jaką usługę wybrać?
Za każdy waszą pomoc ogromne dzięki.
Pozdrawiam.
Postawie sprawę jasno. Chcemy założyć internet bezprzewodowy w bloku w Poznaniu. Zaczynamy studia (2 osoby) w Poznaniu od października, mamy mieszkanie w bloku, nie ma tam możliwości podłączenia kablem więc pozostał internet bezprzewodowy.
Zależy nam oczywiście na jak najlepszej ofercie. Głównie cenowo.
Nie mamy dużych wymagań głównie zależy nam na dostępie do internetu, strony, żadnych gier, brak ściągania większych plików.
Pyt. 1 Jaki internet wybrać? Radiowy czy bezprzewodowy? (Poznań os. Tysiąclecia)
Pyt. 2 Jaką usługę wybrać?
Za każdy waszą pomoc ogromne dzięki.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki wybrać internet bezprzewodowy w bloku? Najlepsza opcja.
Przez radiowy rozumiecie lokalnego dostawcę "radiówki" na 2.4 czy 5GHz a przez bezprzewodowy rozumiecie internet przez "komórkę/modem"?natec pisze:Radiowy czy bezprzewodowy?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Na to wygląda. Ja na waszym miejscu zdecydowałbym się na założenie internetu w technologii radiowej (2,4 albo 5 GHz), gdyż abonament jest często tańszy, nie ma limitów a i pingi i prędkości są dużo lepsze i stabilniejsze. Niestety może wiązać się to np. z koniecznością wywiercenia dziury w ścianie na kabel antenowy bądź skorzystania z pomocy kogoś, kto zna się na instalacji tego typu sieci. A co do możliwości odbioru, musisz sam sprawdzić, czy takie sieci nadają u Ciebie i w jakich cenach.
-
W Poznaniu na tym osiedlu jest kilku dostawców (jak się nie mylę to chyba 6 - pytałem się teraz kolegi, który mieszka na tysiącL). On mówi, że jak sprawdzał oferty to najkorzystniejsza była radiówka, ale tak jak pisał przedmówca może się to wiązać z wierceniem itp. (a jeśli macie wynajem to właściciel może się nie zgodzić)
-
Tak, to miałem na myśli.wojteks pisze:Przez radiowy rozumiecie lokalnego dostawcę "radiówki" na 2.4 czy 5GHz a przez bezprzewodowy rozumiecie internet przez "komórkę/modem"?
Też myślałem nad radiowym.ttomek90 pisze:Na to wygląda. Ja na waszym miejscu zdecydowałbym się na założenie internetu w technologii radiowej (2,4 albo 5 GHz), gdyż abonament jest często tańszy, nie ma limitów a i pingi i prędkości są dużo lepsze i stabilniejsze.
Czy to jest konieczne?ttomek90 pisze:Niestety może wiązać się to np. z koniecznością wywiercenia dziury w ścianie na kabel antenowy

Dokładnie.WiKiH pisze:ale tak jak pisał przedmówca może się to wiązać z wierceniem itp. (a jeśli macie wynajem to właściciel może się nie zgodzić)

Czy uzyskam taką pomoc u usługodawcy?ttomek90 pisze:skorzystania z pomocy kogoś, kto zna się na instalacji tego typu sieci.
W Poznaniu zapewne tak, słyszałem, że na tym osiedlu spokojnie. Aczkolwiek chciałbym się upewnić. Jest jakaś mapka w internecie? Patrzyłem na hotspoty, czy to jest właśnie odnośnie radiowego?ttomek90 pisze:A co do możliwości odbioru, musisz sam sprawdzić, czy takie sieci nadają u Ciebie i w jakich cenach.
-
Wątpię, abyś znalazł gdzieś taką mapkę, ponieważ takich sieci (prywatnych i publicznych dostawców) w dużych miastach jest od groma. Wystarczy porozmawiać z właścicielem lokalu, sąsiadami lub z osobami w spółdzielni mieszkaniowej, jakie sieci są dostępne na osiedlu, która jest najlepsza itp. W Poznaniu ludzie są uprzejmi, więc na pewno Ci pomogą. Peace!natec pisze:W Poznaniu zapewne tak, słyszałem, że na tym osiedlu spokojnie. Aczkolwiek chciałbym się upewnić. Jest jakaś mapka w internecie? Patrzyłem na hotspoty, czy to jest właśnie odnośnie radiowego?
-
- Użytkownik forum
Niestety wiercenie w wypadku internetu radiowego jest konieczne, bez dobrej jakości anteny zewnętrznej się nie obejdzie. Hmm...możecie ewentualnie popytać właścicieli mieszkań w waszym bezpośrednim sąsiedztwie, którzy posiadają swoje routery czy nie zgodziliby się dołączyć was do ich sieci domowej, oczywiście dorzucicie się do rachunków za neta. Jeśli obiecacie że w dzień nie będziecie nic ściągać dużego i nie będziecie odpalać torrentów to być może ktoś się zgodzi.
Na pewno masz w mieszkaniu instalację do TV kablowej, która prawdopodobnie nadaje też internet. Może dałoby się pogadać z właścicielem mieszkania, czy nie zgodziłby się wziąć umowy na siebie na ten internet a wy byście płacili. Moja właścicielka na takie rozwiązanie się zgodziła.
Co do samej radiówki, jeśli dostaniecie pozwolenie od właścicielki na zrobienie dziurki w ścianie no to też najlepiej jak zasięgniecie języka u sąsiadów, na pewno wam pomogą, a przy okazji możecie nawiązać jakieś nowe znajomości, które w nowym mieście mogą okazać się bardzo przydatne.
Hotspoty działają raczej na tej zasadzie, że ich nadawanie skierowane jest na miejsce często uczęszczane przez ludzi (restauracje, szkoły, urzędy, ważne przystanki autobusowe) i służą jedynie do doraźnego skorzystania z internetu. Jakość takiego połączenia ze względu na znaczne obciążenie i oszczędności na łączu może być bardzo zła, w praktyce może się nadawać tylko do korzystania z gg.
Na pewno masz w mieszkaniu instalację do TV kablowej, która prawdopodobnie nadaje też internet. Może dałoby się pogadać z właścicielem mieszkania, czy nie zgodziłby się wziąć umowy na siebie na ten internet a wy byście płacili. Moja właścicielka na takie rozwiązanie się zgodziła.
Co do samej radiówki, jeśli dostaniecie pozwolenie od właścicielki na zrobienie dziurki w ścianie no to też najlepiej jak zasięgniecie języka u sąsiadów, na pewno wam pomogą, a przy okazji możecie nawiązać jakieś nowe znajomości, które w nowym mieście mogą okazać się bardzo przydatne.
Hotspoty działają raczej na tej zasadzie, że ich nadawanie skierowane jest na miejsce często uczęszczane przez ludzi (restauracje, szkoły, urzędy, ważne przystanki autobusowe) i służą jedynie do doraźnego skorzystania z internetu. Jakość takiego połączenia ze względu na znaczne obciążenie i oszczędności na łączu może być bardzo zła, w praktyce może się nadawać tylko do korzystania z gg.
-
1. I wtedy nie ma konieczności żadnego wiercenia? Wystarczy kupić router i on będzie ściągał sygnał? Czy jak to wygląda w praktyce?ttomek90 pisze:Hmm...możecie ewentualnie popytać właścicieli mieszkań w waszym bezpośrednim sąsiedztwie, którzy posiadają swoje routery czy nie zgodziliby się dołączyć was do ich sieci domowej, oczywiście dorzucicie się do rachunków za neta.
I jak wygląda sposób płacenia, jakaś umowa wtedy, jesteśmy gdzieś dopisani do umowy czy słownie?
2. Jak by np. nam pozwoliła wywiercić na radiowy, to wtedy musielibyśmy to wiercić i konfigurować sami lub z pomocą sąsiadów (to masz na myśli?) CZY ktoś by nam pomógł z tej firmy która zakłada internet radiowy?ttomek90 pisze:Co do samej radiówki, jeśli dostaniecie pozwolenie od właścicielki na zrobienie dziurki w ścianie no to też najlepiej jak zasięgniecie języka u sąsiadów, na pewno wam pomogą
3. Czyli internet kablowy? I to wtedy też wymaga wiercenia? Bo u mnie w domu było wiercenie przy UPC, czy wszędzie tak jest? Czy można obejść się bez niszczenia ściany?ttomek90 pisze:Na pewno masz w mieszkaniu instalację do TV kablowej, która prawdopodobnie nadaje też internet. Może dałoby się pogadać z właścicielem mieszkania, czy nie zgodziłby się wziąć umowy na siebie na ten internet a wy byście płacili. Moja właścicielka na takie rozwiązanie się zgodziła.
-
- Użytkownik forum
Jak od sąsiadów to nie ma żadnego wiercenia a umowa jest na słowo honoru.
Jak wam pozwoli to wszystko łącznie z konfiguracją kompów zrobi wasz dostawca internetu.
Jeśli już jest gniazdko TV kablowej w którymś pokoju (zobacz w domu jak wygląda i poszukaj takiego samego, najłatwiej poznasz po charakterycznej wtyczce kabla koncentrycznego), to nie ma wiercenia
Jak wam pozwoli to wszystko łącznie z konfiguracją kompów zrobi wasz dostawca internetu.
Jeśli już jest gniazdko TV kablowej w którymś pokoju (zobacz w domu jak wygląda i poszukaj takiego samego, najłatwiej poznasz po charakterycznej wtyczce kabla koncentrycznego), to nie ma wiercenia

-
To co trzeba zrobić żeby wziąć od sąsiada? Wystarczy kupić router i on tak u siebie skonfiguruje ze bede miał? Czy konfiguracji wymagają oba komputery?ttomek90 pisze:Jak od sąsiadów to nie ma żadnego wiercenia a umowa jest na słowo honoru.
Jak po prostu to wygląda w sytuacji jakbym znalazł kogos takiego?

-
- Użytkownik forum
Ktoś taki będzie już miał router
Po prostu musi wam dać hasło do sieci wi-fi i ewentualnie dopisać adresy MAC waszych kart sieciowych do routera i tyle.

-
To w jaki sposób mój komputer ściaga sygnał?
ps dzisiaj ide gadać z kobietą
Mam nadzieje ze sie zgodzi na jak najlepszą oferte. 
ps dzisiaj ide gadać z kobietą

-
Okazało się, że kobieta z którą mieszkamy nie jest właścicielem tylko jej córka, a ona mieszka bardzo daleko. ;/ Nie chce mi się na razie kombinować, więc pomyslałem, że najpierw zdecydujemy sie na bezprzewodowy i zobaczymy jak to będzie, przynajmniej na własne oczy zobaczymy jak to wygląda, a to zawsze jakieś doświadczenie.
W pobliżu, chyba ze 100 metrów od mieszkania jest przedszkole, czy stamtąd moge odbierać sygnał przez bezprzewodowy, czyli hotspot?
W pobliżu, chyba ze 100 metrów od mieszkania jest przedszkole, czy stamtąd moge odbierać sygnał przez bezprzewodowy, czyli hotspot?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez natec, łącznie zmieniany 1 raz.