pytanie dotyczące otpion manager

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
justhe
Początkujący użytkownik forum

pytanie dotyczące otpion manager

Post autor: justhe »

Witam wszystkich.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak uniknąć ładowania się opcji rejestrowania w mobility manager oraz w jaki sposób można ominąć podawanie kodu pin podczas uruchamiania?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: pytanie dotyczące otpion manager

Post autor: Jaco »

A po co go instlowałeś.Jeśli to już zrobiłeś to go nie uruchamiaj.W połączenich sieciowych masz już stworzone połączenie dla tego modemu.Zrób sobie skrót na pulpit i łącz się w ten sposób.Co do pina to może być różnie.Ja u siebie włożyłem kartę do fona i go wyłączyłem.Mam neta w erze.W orange to raczej ciężko to zrobić z pozycji telefonu.W i Plus chyba można ale nie wiem.Miałem doświadczenie tylko z simdata i Plusa i tam tak samo wyłączyłem pin.Proponuję program @pogara on też ma taką funkcję.Wpisz w szukajce Mój Mobility Manager i poczytaj.
blas

orange option EDGE globtrotter mobility manager

Post autor: blas »

Panowie
po instalacji modemu w orange j.w.
mam w systemie polaczenie dial-up GTMM.Idea PL (GT EDGE Wireless Modem)
oraz drugie LAN GT EDGE Wireless WAN Adapter.

Do czego służy to drugie polaczenie?
Jaka jest różnica gdy z netem łaczy sie program GTMM, a jaka gdy lacze sie przez GTMM.Idea PL ??

Teraz wywalilem GTMM i lacze sie tylko przez ów dial-up.

Skad mam wiedziec czy mój modem połączyl sie w GPRS czy EDGE ??

dzięki
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Re: orange option EDGE globtrotter mobility manager

Post autor: nawrokrz »

blas pisze:Skad mam wiedziec czy mój modem połączyl sie w GPRS czy EDGE ??
Przede wszystkim po osiąganych transferach, dodatkowo ew. sygnalizacji trybu pracy modemu o ile ją masz. U mnie np. w Fusion+ na GPRS dioda miga na czerwono i wolno 2 razy a na EDGE miga bardzo szybko. Analogicznie dla UMTS/HSDPA tyle, że wtedy dioda błyska na niebiesko.
blas

Post autor: blas »

nawrokrz pisze:
blas pisze:Skad mam wiedziec czy mój modem połączyl sie w GPRS czy EDGE ??
Przede wszystkim po osiąganych transferach, dodatkowo ew. sygnalizacji trybu pracy modemu o ile ją masz. U mnie np. w Fusion+ na GPRS dioda miga na czerwono i wolno 2 razy a na EDGE miga bardzo szybko. Analogicznie dla UMTS/HSDPA tyle, że wtedy dioda błyska na niebiesko.
Mam modem option combo edge i jest tylko czerwona dioda, ktora miga jak chce.
W każdym razie czy to oznacza ze przy realizowaniu polaczenia nie ma wyboru GPRS/EDGE? A co jesli bede tylko w zasiegu GPRS?
Moze modem sam sie dostosowuje?

Wlasnie zainstalowalem netmonitor i teraz pokazuje max 7.3 KB/s
co sugeruje tylko GPRS. Za to polaczenie win pokazuje 230 kbps, sam juz nie wiem....
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

blas pisze:czy to oznacza ze przy realizowaniu polaczenia nie ma wyboru GPRS/EDGE? A co jesli bede tylko w zasiegu GPRS? Moze modem sam sie dostosowuje?
Tak w uproszczeniu można powiedzieć. Nie da się dla trybu GPRS/EDGE wybrać: tylko EDGE lub tylko GPRS. W zależności od zasięgu połączysz się albo z GPRS albo z EDGE, ale przy zmieniających się warunkach możesz być automatycznie przełączany bez zrywania połączenia.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: pytanie dotyczące otpion manager

Post autor: Jaco »

Najlepiej ściągnij sobie jakiś plik i zobaczysz z jaką prędkością się ściąga.Jeśli będzie powyżej 10 KB/s to masz EDGE poniżej GPRS.
ODPOWIEDZ