Huawei E160 flashing problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mankin
Początkujący użytkownik forum

Huawei E160 flashing problem

Post autor: mankin »

Witam

Mialem problemy ze swoim modemem Huwaei E160 bo nie zawsze byl wykrywany w komputerze i czasami sie rozłączał, postanowiłem zrobic upgrade firmawe, ściągnąłem najnowszy plik E160_Update_11.609.10.00.158 z dc-files.com, zacząłem flashowac i pech chciał ze modem sie na chwile rozłączył i flashowanie zostało przerwane. Chciałem spróbować ponownie ale jak włączam plik z firmawre to wyskakuje błąd "Diffrence C vesions, udpate is forbidden", a w polu IMEI gdzie wcześniej byl numer teraz jest "ERROR_IMEI". Da sie coś z tym zrobić jeszcze czy modem nadaje się już do wyrzucenia ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E160 flashing problem

Post autor: Blido »

Jeśli flashowałeś go za pomocą oficjalnego firmware (np. producenta lub swojego operatora) to możesz modem reklamować. Oczywiście o ile jeszcze jest na gwarancji.
mankin

Nie ma żadnej możliwości użycia jakiegoś softu aby to naprawic? Zalezy mi na czasie, modem jest na gwarancji ale i tak będę musiał soc kupić dzisiaj/jutro jak tego nie naprawie :)
Awatar użytkownika
grzegorzTST
Stały użytkownik forum

Post autor: grzegorzTST »

mankin pisze:a w polu IMEI gdzie wcześniej byl numer teraz jest "ERROR_IMEI".
Miałem tak samo jak użyłem FW z innej sieci niż był e160, pobrałem oprogramowanie ze strony huaweia i bez problemu się zainstalowało. Teraz wszystko działa jak należy i IMEI jest wyświetlany.
grzegorzTST
mankin

grzegorzTST pisze:Miałem tak samo jak użyłem FW z innej sieci niż był e160, pobrałem oprogramowanie ze strony huaweia i bez problemu się zainstalowało. Teraz wszystko działa jak należy i IMEI jest wyświetlany.
Bede musial spróbować, chociaż juz dzisiaj kupiłem E156 bo w tym E160 bylo cos nie tak z wejsciem USB, wystarczylo lekkie drganie i modem sie rozłączał, w ogóle sie nie trzymał w komputerze tylko się ruszał. Jak robiłem flashowanie lekko poruszyłem biurkiem i dlatego właśnie przerwało aktualizacje ale jak Tobie sie udalo to moze dam rade go reanimowac :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-21, 15:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 15:17 przez mankin, łącznie zmieniany 1 raz.
bruno00

Post autor: bruno00 »

tez probowalem zrobic update, ale w pewnym momencie komputer mi sie zawiesil. TeŻ komputer w ogole ie wykrywa modemu. czy moge ten modem jakos wskrzesic czy nie??
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 05:31 przez bruno00, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bruno00 pisze:ale w pewnym momencie komputer mi sie zawiesil
No to serwis albo śmietnik niestety.
Nie pomagam na PW!
mrozilla
Stały użytkownik forum

Post autor: mrozilla »

U mnie w E220 przerwało wgrywanie na Win7 x64 i komp go nie widział, poszedłem dwa kroki dalej do stojącego obok XP i tutaj pomimo błędnego IMEI i wyświetlanego Offline zamiast Online oprogramowanie się wgrało, IMEI się naprawił i wszystko jest ok.
ODPOWIEDZ