sieć działa tylko jeśli jest niezabezpieczona
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
sieć działa tylko jeśli jest niezabezpieczona
Witam,
mam problem z konfiguracją routera pentagrama p6361. Otóż, po kablach wszystko śmiga, jak załączę radio to też.
Ale: tylko jeśli sieć nie jest zabezpieczona. Jeśli próbuje ja zabezpieczyć jakimkolwiek szyfrowaniem, to nagle nie mam dostępu do niczego, nawet do setupu routera. Chociaż windows się z nim łączy, hasło (prawidłowe) wpisuję, pokazuje mi w ustawieniach sieci, że Połączono. Kompa i ruta po ustawieniu zabezpieczeń uruchamiałem ponownie. Żadnego filtrowania maków i podobnych jeszcze nie ustawiałem.....
Nie jest to pierwszy router, który konfiguruję, a pomysły mi się skończyły. Kompletnie nie wiem, czego on ode mnie chce, w życiu nie widziałem takich akcji. Co ja mogę źle robić?
adapter mam atherosa jakiegoś, ale to chyba w tym przypadku nie ma znaczenia (mam na myśłi, że obsługuje i wcześniej śmigał na tych standardach szyfrowań, które i tu próbuję uruchomić- a czy na wepie, wpa( i 2) jest to samo). Macie może jakieś sugestie?
Dzięki
edit:
na router nie idzie ping.
mam problem z konfiguracją routera pentagrama p6361. Otóż, po kablach wszystko śmiga, jak załączę radio to też.
Ale: tylko jeśli sieć nie jest zabezpieczona. Jeśli próbuje ja zabezpieczyć jakimkolwiek szyfrowaniem, to nagle nie mam dostępu do niczego, nawet do setupu routera. Chociaż windows się z nim łączy, hasło (prawidłowe) wpisuję, pokazuje mi w ustawieniach sieci, że Połączono. Kompa i ruta po ustawieniu zabezpieczeń uruchamiałem ponownie. Żadnego filtrowania maków i podobnych jeszcze nie ustawiałem.....
Nie jest to pierwszy router, który konfiguruję, a pomysły mi się skończyły. Kompletnie nie wiem, czego on ode mnie chce, w życiu nie widziałem takich akcji. Co ja mogę źle robić?
adapter mam atherosa jakiegoś, ale to chyba w tym przypadku nie ma znaczenia (mam na myśłi, że obsługuje i wcześniej śmigał na tych standardach szyfrowań, które i tu próbuję uruchomić- a czy na wepie, wpa( i 2) jest to samo). Macie może jakieś sugestie?
Dzięki
edit:
na router nie idzie ping.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: sieć działa tylko jeśli jest niezabezpieczona
Wpisz klucz w formie samych cyfr.
Nie pomagam na PW.
-
Niestety, próbowałem wczoraj i przed momentem (żeby mieć pewność) i nic nie daje. Dalej jest to samo.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Muszę niestety to potwierdzić ale również konfigurując ten router nie można było użyć żadnych zabezpieczeń. Całe szczęście że to było na wsi i zasięg tego routera nie był duży i nikt się za darmo nie podpinał do sieci.ramzesie pisze:mam problem z konfiguracją routera pentagrama p6361. Otóż, po kablach wszystko śmiga, jak załączę radio to też.
Ale: tylko jeśli sieć nie jest zabezpieczona. Jeśli próbuje ja zabezpieczyć jakimkolwiek szyfrowaniem, to nagle nie mam dostępu do niczego, nawet do setupu routera.
-
No to jest nie do wiary, czyli co, kupiłem router, który można używać tylko niezabezpieczony? Mieszkam w bloku, co prawda nie sądze, żeby byli tu jacyś wybitnie informatycznie czy krakersko uzdolnieni sąsiedzi, ale mimo wszystko wolałbym jakieś hasła na sieć założyć, a nie darmozjadów wspomagać ;D
A może jakiś firmware inny wgrać, czy od razu pokusić się o wizytę w sklepie ?
A może jakiś firmware inny wgrać, czy od razu pokusić się o wizytę w sklepie ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ilosc znakow sie zgadza? 10 cyfr dla WEP 64?ramzesie pisze:Niestety, próbowałem wczoraj i przed momentem (żeby mieć pewność) i nic nie daje.
Nie pomagam na PW.
-
:O ku mojemu zdziwieniu WEP (hex) działa. wpisałem klucz 1234567890. ale wpa i lepsiejsze niet.
może to głupie, ale może problem leży w czasie odnawiania klucza? domyślnie jest to ustawione na 3600 sekund, nie zmieniałem jeszcze (?)
edit: ale router dalej nie ma pingu.
może to głupie, ale może problem leży w czasie odnawiania klucza? domyślnie jest to ustawione na 3600 sekund, nie zmieniałem jeszcze (?)
edit: ale router dalej nie ma pingu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli jak podejrzewalem, maja spierniczony transcoding w firmware.ramzesie pisze:ku mojemu zdziwieniu WEP (hex) działa.
Po kablu jest?ramzesie pisze:ale router dalej nie ma pingu.
DHCP dziala?
Nie pomagam na PW.
-
po kablu jest, dhcp działa.
Key, czyli muszę wgrać na router nowy firmware ??
Key, czyli muszę wgrać na router nowy firmware ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po WiFi tez?ramzesie pisze:dhcp działa
Wklej ipconfig z kabla i wlan.
Filtrowanie MAC masz wylaczone?
Niekoniecznie. Na razie nie kombinuj i kroczek po kroczku, maluskimi punktami....ramzesie pisze:Key, czyli muszę wgrać na router nowy firmware ??
Nie pomagam na PW.
-
tak. filtrów żadnej maści nie ustawiałem jeszcze, sprawdzałem, są wyłączone.
skriny:
http://img337.imageshack.us/img337/9204/ipconf.jpg
i po kablu:
http://img411.imageshack.us/img411/4600/ipconfkabel.jpg
skriny:
http://img337.imageshack.us/img337/9204/ipconf.jpg
i po kablu:
http://img411.imageshack.us/img411/4600/ipconfkabel.jpg
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz w obu przypadkach IP z zupelnie innych okregow. WiFi dostaje IP z routera (powinien odezwac sie pod 192.168.0.1).
W przypadku kabla IP dostajesz od twojego service providera - masz na pewno kabel od SP wpiety w port WAN?
W przypadku kabla IP dostajesz od twojego service providera - masz na pewno kabel od SP wpiety w port WAN?
Nie pomagam na PW.
-
Kabel na pewno jest wpięty w WAN.
Ja myślałem, że to się jakoś samo ustawiło, bo oprogramowanie wykryło dynamiczne ip i do tego się ustawiło. (co jest dziwne, bo ja mam statyczny adres IP, ale nie chciałem się routerowi wtrącać). Odkryłem to niedawno i próbowałem ręcznie ustawić tam statyczne IP, ale prawdopodobnie jeszcze lepiej naknociłem i nic nie działało.
Pytanie tylko, skoro tak, to dlaczego sieć śmiga?
Ja myślałem, że to się jakoś samo ustawiło, bo oprogramowanie wykryło dynamiczne ip i do tego się ustawiło. (co jest dziwne, bo ja mam statyczny adres IP, ale nie chciałem się routerowi wtrącać). Odkryłem to niedawno i próbowałem ręcznie ustawić tam statyczne IP, ale prawdopodobnie jeszcze lepiej naknociłem i nic nie działało.
Pytanie tylko, skoro tak, to dlaczego sieć śmiga?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim wypadku nie rozumiem dlaczego w wypadku LAN router zachowuje sie jakby byl transparentny.
W obu przypadkach - ping na 192.168.0.1 powinien odpowiadac tak samo.
Obie karty sieciowe powinny dostac IP z tego camego kregu - 192.168.0.xxx
Na razie nie podpinaj routera do internetu - cala siec musi chodzic lokalnie. potem zajmniemy sie netem.
W obu przypadkach - ping na 192.168.0.1 powinien odpowiadac tak samo.
Obie karty sieciowe powinny dostac IP z tego camego kregu - 192.168.0.xxx
Na razie nie podpinaj routera do internetu - cala siec musi chodzic lokalnie. potem zajmniemy sie netem.
Nie pomagam na PW.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy, normalnie powinienes dostac konfiguracje routera od twojego dostawcy przez DHCP.
Wklej screeny LAN/WAN/WLAN settings.
Wklej screeny LAN/WAN/WLAN settings.
Nie pomagam na PW.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tych ustawieniach niewiele widac.
Po kolei:
Skad dostajesz internet - bezposrednio kabel LAN, modem TV, DSL?
Jak masz ustawionego klienta - odbierasz poprawne IP w routerze?
Jakie kable masz podlaczone do routera?
Jaka jest odpowiedz na "ping 192.168.0.1" przy polaczeniu poprzez wifi?
Jaka jest odpowiedz na "ping 192.168.0.1" przy polaczeniu przez kabel do routera?
Po kolei:
Skad dostajesz internet - bezposrednio kabel LAN, modem TV, DSL?
Jak masz ustawionego klienta - odbierasz poprawne IP w routerze?
Jakie kable masz podlaczone do routera?
Jaka jest odpowiedz na "ping 192.168.0.1" przy polaczeniu poprzez wifi?
Jaka jest odpowiedz na "ping 192.168.0.1" przy polaczeniu przez kabel do routera?
Nie pomagam na PW.
-
Net mam po kablu.
Nie wiem, wydaje mi się, że tak. (wiem, ze to ważne pytanie, ale jestem totalnie zmęczony, jeśli dzisiaj mi się uda sprawdzić, wyedytuję posta)
Jeżeli wifi działa, to tylko kabel internetowy. no i zasilający.
Mhm, wstyd przyznawać, ale chyba widzę, co robiłem źle. Przy poleceniu ping wpisywałem 192.168.1.1, nie 0. Dla 192.168.0.1 jest ping, 0% strat, niezależnie czy z kablem, czy bez.
Obecnie sytuacja wygląda tak: używam wifi, zabezpieczone jest WEP'em. Niby działa.
Problem tylko w tym, że nie mozna uruchomić innych szyfrowań. Bo ze stanem lokalnej w takim razie chyba nie jest wcale tak źle ??
edit:
IP moje mi pokazuje. np. na jakimś speedteście czy podobnym,po wifi, więc myśle ze to jest okej.
Nie wiem, wydaje mi się, że tak. (wiem, ze to ważne pytanie, ale jestem totalnie zmęczony, jeśli dzisiaj mi się uda sprawdzić, wyedytuję posta)
Jeżeli wifi działa, to tylko kabel internetowy. no i zasilający.
Mhm, wstyd przyznawać, ale chyba widzę, co robiłem źle. Przy poleceniu ping wpisywałem 192.168.1.1, nie 0. Dla 192.168.0.1 jest ping, 0% strat, niezależnie czy z kablem, czy bez.
Obecnie sytuacja wygląda tak: używam wifi, zabezpieczone jest WEP'em. Niby działa.
Problem tylko w tym, że nie mozna uruchomić innych szyfrowań. Bo ze stanem lokalnej w takim razie chyba nie jest wcale tak źle ??
edit:
IP moje mi pokazuje. np. na jakimś speedteście czy podobnym,po wifi, więc myśle ze to jest okej.
-
Sprawa rozwiązana, nie obyło się bez aktualizacji softu.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.