[zasięg] Zapytanie o kupno anteny zewnętrznej

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
YaRoO
Użytkownik forum

[zasięg] Zapytanie o kupno anteny zewnętrznej

Post autor: YaRoO »

Witam, już nie raz otrzymałem pomoc na tym forum i dlatego zwracam się po raz kolejny :D
Mam taki problemik, zgodziłem się pomóc kumplowi założyć neta OFP (on jest kompletnym laikiem komputerowym) mieszka ode mnie 300 m w linii prostej z tym że w lesie. Obydwaj mamy zasięg na poziomie -80-90 dbm z tym że moja prędkość jest optymalna jak na ten net czyli udaje mi się dobić do 1 mbit/s natomiast on wyciąga maks 50 kbit/s (sprawdzane programem netlimiter 2.09) przy czym ping od niego do google średnio wynosi 1000 :szok: Czy w tym wypadku jemu pomoże zakup anteny zewnętrznej? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi doradzić co kupić np. może być link z allegro. Z góry dzięki za pomoc. Dorzucam link do mapki bts. Moja miejscowość to Twarogi. Pozdrawiam!

http://bts-gsm.eu/uke/c/52.479883773554 ... /n/3,/b/C4,
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Re: [zasięg] Zapytanie o kupno anteny zewnętrznej

Post autor: czerwon »

Jeśli mieszka w środku lasu to raczej nie ma sensu kupować anteny zew. no chyba, że się ją da ponad drzewa, ale wątpię by starczyło kabla na taką długość.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

czerwon pisze:Jeśli mieszka w środku lasu to raczej nie ma sensu kupować anteny zew. no chyba, że się ją da ponad drzewa,
Zawsze warto z anteną próbować jeśli jakikolwiek sygnał dociera, nie ma sensu tylko jeśli jest zero sygnału.

Ale 50kb/s to wygląda jak prędkość polimitowa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
YaRoO
Użytkownik forum

Post autor: YaRoO »

krystianb pisze:Ale 50kb/s to wygląda jak prędkość polimitowa.

Przed zakupem przez niego netu przyniosłem swój router z limitem i pingi miałem średni 99 no i ściąganie maks 8 (limit) ale hulało bez problemu. Wczoraj znów sprawdzałem na moim no i zero internetu jak się połączy to ledwo google się uruchomią. Druga sprawa że od niego 200 m mieszka moja koleżanka która też ma ofp i zasięg na maks i net śmiga a w gorszym lesie mieszka... Troche to dla mnie nie zrozumiałe. I przy okazji kumpel brał router w salonie i jak rozpakowaliśmy pudełko to zauważyłem że router nie jest nowy, nosi ślady użytkowania czyli ryski, zabrudzenia i co najważniejsze nr seryjny routera jest inny niż z pudełka. Czy ktoś z userów też miał taką przygode? Chyba trzeba iść do salonu i zrobić rewolucje.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-16, 19:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 18:28 przez YaRoO, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

YaRoO pisze:Druga sprawa że od niego 200 m mieszka moja koleżanka która też ma ofp i zasięg na maks i net śmiga a w gorszym lesie mieszka... Troche to dla mnie nie zrozumiałe.
Mało to jeszcze białych plam na mapie PL :hyhy: u mnie to samo-też mieszkam w lesie CDMA działa tak sobie,a w wiosce u nie których nie działają telefony z orange :dobani: Bez anteny mam trzy kreski zasięgu, a z anteną pełen zasięg
http://img838.imageshack.us/img838/3973 ... 175601.png at 2010-09-16

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-17, 22:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 21:01 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ