Nie jestem ekspertem w sieciach bezprzewodowych, próbując znaleźć na formach odpowiedź na moje pytanie niedługo będę mógł robić doktorat, a nie o to mi chodzi, dlatego postanowiłem w końcu zapytać.
Potrzebuję połączyć jeden komputer w sąsiednim bloku. Bloki stoją 100 m od siebie. Połączenie pomiędzy 3 piętrem a parterem. Problem w tym, że pomieszczenie w którym będzie stał komputer nie ma okien ani dostępu do ściany na tą stronę, z której będzie emitowany sygnał.
Nie ma większego znaczenia koszt jednorazowy ( tylko granice rozsądku ), jednak zanim wydam pieniądze zastanawiałem się czy to w ogóle ma sens:
nadawanie, jakiś silny router z AP lub sam AP z anteną zewnętrzną, może być na N, może być inny. Antena przy tym chyba jakiś mocny panel ?
Odbieranie, drugi AP pracujący jako APC i też antena zewnętrzna, może też panel, może być grid.
Z tym że anteny nie będą się widziały, bo nie mam możliwości ich tak zamontować ( ani maszt, ani bok bloku - nic nie wchodzi w grę ). Mogę za to odbić sygnał od górki sięgającej 2 piętra, stojącej 20 m od bloku, gdzie będzie odbiór.
A może mocny sygnał przejdzie przez ściany ? Będą tam ze 4 ściany od mieszkania ( ze 2 raczej zbrojone ).
Tak jak napisałem, doktoratu z tego nie chcę robić i tylko to jedne połączenie zestawić, lub się poddać jak niemożliwe. Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
P.S. FAQ przeczytałem. Fora studiowałem. Google też. Nie mogę powiedzieć bym słabo szukał, ale być może nie wiem czego mam szukać.
Sieć przez ściany 100 m
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sieć przez ściany 100 m
Zapomnij o połączeniu.kaharoo pisze:Z tym że anteny nie będą się widziały
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
A ile maksymalnie mogę wyciągnąć z WiFi przez ściany, zakładając że poinwestuję w sprzęt ?wojteks pisze:Zapomnij o połączeniu.kaharoo pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
P.S. Pytam, bo zmierzyłem dalmierzem odległość i wychodzi przesadziłem z odległością. Wyszło około 50 m - 60 m , do ściany budynku 38 m i trochę w środku.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-20, 14:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 13:43 przez kaharoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak dobre ściany to szkoda pieniędzy na inwestycje. Tego nikt Ci nie powie.kaharoo pisze:A ile maksymalnie mogę wyciągnąć z WiFi przez ściany, zakładając że poinwestuję w sprzęt ?
Nie pomagam na PW!