Niedrogi modem USB : Huawei E122 czy E180
Moderator: Moderatorzy
- Ntav
- Początkujący użytkownik forum
Niedrogi modem USB : Huawei E122 czy E180
Witam, potrzebuję małego doradztwa w sprawie tych dwóch modemów, jako że potrzebuję internetu mobilnego w szkole (niestety nie ma hot spot'a ani żadnego niezabezpieczonego łącza WiFi) i czasem poza nią jestem zmuszony do zainwestowania w takowy sprzęt.
Z niedrogich modemów najbardziej widzą mi się dwa modemy, Huawei E122 oraz E180.
Co do mojego wyboru :
E122 posiada wyjście na antenę zewnętrzną, choć szczerze wątpię abym to wykorzystał poza domem z prostego powodu - tachanie anteny
E180 ma fajny design oraz możliwość regulacji położenia modemu (zawias na USB)
Cena oby dwóch jest zbliżona, oby dwa mają podwójny tor anteny odbiornika oraz HSPA na poziomie 7.2/5.76.
Proszę o pomoc oraz sugestie.
Z niedrogich modemów najbardziej widzą mi się dwa modemy, Huawei E122 oraz E180.
Co do mojego wyboru :
E122 posiada wyjście na antenę zewnętrzną, choć szczerze wątpię abym to wykorzystał poza domem z prostego powodu - tachanie anteny
E180 ma fajny design oraz możliwość regulacji położenia modemu (zawias na USB)
Cena oby dwóch jest zbliżona, oby dwa mają podwójny tor anteny odbiornika oraz HSPA na poziomie 7.2/5.76.
Proszę o pomoc oraz sugestie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Niedrogi modem USB : Huawei E122 czy E180
Ten czy ten, jeden pies. Nie widzę różnicy. 

- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Moje "testy" prędkości wskazują E122, jako zwycięzcę. Choć nieznacznie. Dodatkowo to wejście na antenę, o którym była mowa, mi się przydaje.
Z drugiej strony, zawias na USB w E180 pomaga nie-złamać modemu, na przykład w łóżku. Dobra rzecz.
Z trzeciej strony
E122 ma slot na kartę pamięci (może być pen drive'm). Może to przesądzi... 
Z drugiej strony, zawias na USB w E180 pomaga nie-złamać modemu, na przykład w łóżku. Dobra rzecz.
Z trzeciej strony

- Ntav
- Początkujący użytkownik forum
E180 też ma wejście na microSD. 

- Adamgl
Co jest denerwujące jak za każdym podłączeniem modemu trzeba zamykać okno "autoodtwarzanie"valdens pisze:może być pen drive'm
- kedzi
To trzeba w ustawieniach systemu pogrzebać i da radę to wyłączyć;)Co jest denerwujące jak za każdym podłączeniem modemu trzeba zamykać okno "autoodtwarzanie"
- Adamgl
Tylko wtedy zostanie wyłączone też dla pendrivów gdzie to jest potrzebne, dla mnie modem i pendrive w jednym nie jest zbyt dobre rozwiązanie.
- kedzi
A nie da się funkcję czytnika wyłączyć komendami AT?? Można było by spróbować.
"AT^U2DIAG=0 - włączenie tylko samego modemu" Czyli z tego co ja rozumiem reszta funkcji przez to jest wyłączona a działa tylko sam modem?
albo odinstalować sterowniki od czytnika 

-
- Mistrz bezprzewodowy
1. Zapewne miałeś na myśli wyłączenie pewnych funkcji urzadzenia poleceniem AT^U2DIAG=n, ale to ograniczenie występuje tylko w niektórych modelach modemów.Adamgl pisze:Tylko wtedy zostanie wyłączone też dla pendrivów gdzie to jest potrzebne,
2. We właściwościach systemu Autoodtwarzanie wyłącza się osobno dla każdego napędu.
3. W Menadżerze Urządzeń można też całkowicie wyłączyć wirtualny napęd CD, co rozwiązuje problem samoczynnego otwierania się okna autoodtwarzania.
A ja sobie chwalę. Mam tam pewne pliki, które chciałbym mieć zawsze przy sobie, mam tam także menadżer połączeń TNI, który kumuluje mi statystyki połączeń, chociaż te połączenia były wykonywane z różnych komputerów.dla mnie modem i pendrive w jednym nie jest zbyt dobre rozwiązanie.
Krzysztof