Przedłużacz antenowy.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

Przedłużacz antenowy.

Post autor: EmTeeDee »

Poszukuję właśnie czegoś takiego-kiedyś widziałem taki przedłużacz w Dipol -ale teraz nie mogę tego znaleźć. Przeniosłem się do innego pokoju i po prostu nie starcza mi kabla przy antenie ATK10 (10m) Muszę kupić jeszcze z 10m.najlepiej ''oryginał'' - czy może lepiej samemu taki kabel dolutować do puszki a obecny skręcić jakąś złączką? Teraz bez anteny zewnętrznej net działa o wiele wolniej. :/
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Przedłużacz antenowy.

Post autor: Jaco »

onimusza666 pisze:Muszę kupić jeszcze z 10m.najlepiej ''oryginał''
To nie jest dobry pomysł.
onimusza666 pisze:Teraz bez anteny zewnętrznej net działa o wiele wolniej.
A jak go wydłużysz i jeszcze dasz kilka złączek to nie będzie lepiej działać.
EmTeeDee

Jaco pisze:To nie jest dobry pomysł.
To mi pomogłeś ;) To wychodzi na to że anteny sprzedawane przez Dipol z 10m.kablem to optymalne rozwiązanie??? więcej nie można? :szok:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

onimusza666 pisze:wychodzi na to że anteny sprzedawane przez Dipol z 10m.kablem to optymalne rozwiązanie???
Tak prawie bezstratne.
onimusza666 pisze:więcej nie można?
Można ale nie licz na lepsze efekty.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Musisz się przygotować na stratę na poziomie ~2 dB (10m kabla + złącza).
A nie lepiej zostawić router tam, gdzie jest, a do innego pokoju pociągnąć skrętkę ?
EmTeeDee

Patryk pisze:A nie lepiej zostawić router tam, gdzie jest, a do innego pokoju pociągnąć skrętkę ?
Może to i dobry pomysł-muszę pożyczyć wiertarkę z długim wiertłem i się przewiercić przez ścianę.
Jaco pisze:Tak prawie bezstratne.
A może uciąć kabel i zostawić tak go z metr-antenę zamiast obrazka ,przykręcić do ściany w pokoju-będzie wtedy mocniejszy sygnał. ;)

[ Dodano: 2010-09-19, 05:19 ]
http://www.speedtest.pl/results/11875031.jpg
Co ciekawe , w tym drugim pokoju Axssastel bez anteny zewnętrznej pokazuje pełen zasięg-ale dioda jest pomarańczowa? Poziom sygnału Evdo -88dBm :szok: Tam miałem takie Evdo na antenie zewnętrznej-też pełen zasięg-tylko dioda zielona. :zdziwko: Ale strony ładują się dłużej??

[ Dodano: 2010-09-19, 15:17 ]
Antena wróciła na swoje miejsce na dachu,a router tam gdzie był wcześniej,obecnie łączę się po Wi-FI , ale w planach mam dociągnąć prąd na strych i na strychu zostawić router ,wtedy też antena wywędruje na maszt trochę wyżej jak w tej chwili. ;) Muszę tylko pomyśleć nad instalacją przeciw burzową - i wtedy albo po Wi-Fi lub skrętce.Musiałem wdrapać się na dach , bo miałem za duże pingi w grach . :cwaniak:
ODPOWIEDZ