Pomoc dla świeżaka - Jaki internet mobilny Pre Paid ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ntav
Początkujący użytkownik forum

Pomoc dla świeżaka - Jaki internet mobilny Pre Paid ?

Post autor: Ntav »

Witam, proszę o pomoc gdyż nie bardzo się orientuję w możliwościach naszych usługodawców (w cenach a i owszem - uczę się w zawodzie Logistyk :cfaniak: ).

Mieszkam w Elblągu, mobilnego neta potrzebuję do szkoły oraz czasem poza domem, niestety nie ma wielu Hot Spot'ów w mieście. Na początku myślałem o play na kartę, lecz jak zobaczyłem kilka screenów z speedtest'u to już nie jest tak kolorowo.
Nie zamierzam na mobilnym ściągać filmów czy gier, do tego mam internet w domu (Router).
Także sądzę że doładowania 30 zł miesięcznie, powinny być w zupełności wystarczające.

Interesuje mnie przyzwoita prędkość oraz dobry zasięg, choćby i nad morzem (mam niedaleko, Stegna, Jantar i te okolice). Play niestety w Jantarze już nie łapie - pracowałem z gościem który miał neta z play i niestety neta brak.

Net musi być pre paid, gdyż matka nie zgadza się na podpisanie umowy.
Moi możliwi operatorzy to : ERA, PLAY, iPLUS, ORANGE oraz Cyfrowy Polsat (mam u nich TV).
Oglądałem już mapki zasięgu, lecz nie do końca im wierzę - choćby paradoks Play co do Jantara.

Zadałem pytanie, choć wiem że są już takie na forum, ale sądzę że miejsce przekłada się na odbiór i efektywność internetu.
Pozdrawiam i proszę o małą poradę
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pomoc dla świeżaka - Jaki internet mobilny Pre Paid ?

Post autor: Chris-Kr »

W tej chwili najbardziej atrakcyjna oferta na mobilny internet, to jest promocja w Orange „Bonus za doładowanie w Orange Free na kartę”.
Doładowując kartę za 100 zł dostajesz w charakterze bonusa 6 GB transferu ważne przez 5 miesięcy, a środki z doładowania możesz sobie wykorzystać tak jak chcesz.
Oprócz tego, możesz także zainteresować się ofertami mobilnego netu w GaduAIR oraz w mBanku.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Ntav

GaduAIR ma już ofertę mobilnego internetu? Czy mówisz o necie przy używaniu zwykłej karty SIM?
Ostatnio zmieniony 2010-09-19, 08:48 przez Ntav, łącznie zmieniany 3 razy.
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

Ntav pisze:GaduAIR ma już ofertę mobilnego internetu?
Jest to tylko dodatek, jako Pakiet Internetowy do oferty Voice.
Nie należy to, do stałych ofert Internetu na Kartę.
Ntav pisze:Czy mówisz o necie przy używaniu zwykłej karty SIM?
Tak.
Awatar użytkownika
Ntav

Zastanawiałem się dłużej nad Play oraz Orange, Play ma antenę niedaleko mojej szkoły - około 80m, a Orange około 120-150m.
Przypuszczam że dobrze odbierać będę mógł na jednym i drugim?

iPlus jednak nie szaleje, za 30 zł proponuje 400MB do wykorzystania, gdzie Orange daje 1,25GB za 25 zł, a Play ~2GB za 30 zł - tyle że ważność konta to 28 dni :/.
Także plus się nie popisał, Era ma dość bezsensowne rozłożenie anten w mieście, albo są na jakiś uboczu albo jest w tym samym punkcie co iPlus i Orange.

Skoro to dodatek w GaduAIR i nie wiem jak długo będzie trwał, to sobie odpuszczę.
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

Ntav pisze:Przypuszczam że dobrze odbierać będę mógł na jednym i drugim?
Tu nie trzeba przypuszczać, tylko wziąć kartę Play i Orange i testować internet.
Najlepiej w rożnych porach dnia, powiedzmy w południe, wieczór, północ.
Wtedy sam ocenisz, co lepiej działa, nie tylko odległość od nadajnika ma znaczenie, ale i ukształtowanie terenu, przeciążenie stacji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ntav, w moim podpisie masz co i jak odnośnie internetu na kartę i pakietów (jeśli chodzi o ceny, terminy, bonusy).
ODPOWIEDZ