Router do internetu z sieci gsm
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router do internetu z sieci gsm
Witam,
Proszę o pomoc w wyborze routera 3g. Chce rozdzielić internet na pc i laptopa i podłączyć drukarka kablem sieciowym. Mam internet w Plusie, modem usb - Huawei E156 G. Wynalazłam takie routery: Zalip CDM530, OvisLink AirLive Air3G i TP-Link TL-MR3420. Czy są to dobre routery? Proszę także użytkowników w/w routerów o info jak działają. Innych też proszę oczywiście o jakieś rady.
Proszę o pomoc w wyborze routera 3g. Chce rozdzielić internet na pc i laptopa i podłączyć drukarka kablem sieciowym. Mam internet w Plusie, modem usb - Huawei E156 G. Wynalazłam takie routery: Zalip CDM530, OvisLink AirLive Air3G i TP-Link TL-MR3420. Czy są to dobre routery? Proszę także użytkowników w/w routerów o info jak działają. Innych też proszę oczywiście o jakieś rady.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Router do internetu z sieci gsm
Zalipa mam 4 miesiace i jestem z niego bardzo zadowolony, sygnał mocny nawet na drugim pietrze przez strop ( żelbet) 3-4/5 kresek na tym samym poziomie 4-5/5 kresek.
Nie zrywa mi połączenia, prosty w instalacji i obsłudze duża ilość obsługiwanych modemów - chodzi w N-lite 150 Mbps nie testowałem jak jest w realu bo nie miałem na razie potrzeby.
Minus to może to ze ma tylko 1x wejscie LAN trzeba zastosowac switcha jakby sie chcialo po kablu pociagnac do innych kompow choc mysle ze Wifi starczy.
Hmmm sadze ze Edimaxa moge odradzic chcialem kupic ale po przeczytaniu forum Edimaxa zrezygnowalem z niego.
Nie zrywa mi połączenia, prosty w instalacji i obsłudze duża ilość obsługiwanych modemów - chodzi w N-lite 150 Mbps nie testowałem jak jest w realu bo nie miałem na razie potrzeby.
Minus to może to ze ma tylko 1x wejscie LAN trzeba zastosowac switcha jakby sie chcialo po kablu pociagnac do innych kompow choc mysle ze Wifi starczy.
Hmmm sadze ze Edimaxa moge odradzic chcialem kupic ale po przeczytaniu forum Edimaxa zrezygnowalem z niego.
-
Ten switch, to chodzi Ci tylko o internet? Internet do 1 peceta na kablu podłączę, a na laptopa bezprzewodowo? A drukarkę da się przez ten router na kablu sieciowym podłączyć z pc, a z laptopa drukować bezprzewodowo? Bo do tej chwili tak mi się wydawało, ale już nie jestem pewna.
-
- Guru bezprzewodowy
Tak1jaga2 pisze:Internet do 1 peceta na kablu podłączę, a na laptopa bezprzewodowo?
Jak podłączysz drukarkę do PC przez USB, LPT i skonfigurujesz udostępnianie drukarki nie będzie to problemem. Napisz jaką masz drukarkę.1jaga2 pisze:z laptopa drukować bezprzewodowo
-
Mam xerox phraser 6125 z sieciówką - chciałam podłączyć przez router a nie bezpośrednio - na zasadzie switcha
-
Czy tak się da?
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Jeśli drukarka ma gniazdo RJ-45 to oczywiście że możesz ją podłączyć bezpośrednio do routera i drukować "po sieci".
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co masz na myśli?1jaga2 pisze: chciałam podłączyć przez router a nie bezpośrednio - na zasadzie switcha
Połączenie bezprzewodowe po wifi?
Bo jeżeli chodzi o połączenie kablem Ethernet, to odpowiedz jest powyżej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Chce drukarkę ze stacjonarnym połączyć przez router kablami sieciowymi, a z laptopem przez router bezprzewodowo.
Podobnie chce podzielić łącze internetowe iPlusa przez router - kablem na stacjonarny, a na laptopa bezprzewodowo.
wifi mam tylko w laptopie i routerze - który chce kupić.
Podobnie chce podzielić łącze internetowe iPlusa przez router - kablem na stacjonarny, a na laptopa bezprzewodowo.
wifi mam tylko w laptopie i routerze - który chce kupić.
-
Zatem nie powinno być z tym problemu. Router musi obsługiwać modem do iPlusa (nie napisałaś chyba jaki to modem dokładnie) i powinien mieć wifi.
Wszystko łączysz jak opisałaś powyżej a drukarkę kablem i powinno działać. Oczywiście potrzebne są odpowiednie drivery do drukarki względnie poprawną ich konfiguracja.
Wszystko łączysz jak opisałaś powyżej a drukarkę kablem i powinno działać. Oczywiście potrzebne są odpowiednie drivery do drukarki względnie poprawną ich konfiguracja.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dziękuje wszystkim za rady
. Zdecydowałam się na zakup Zalipa CDW530. Mam nadzieję że wszystko będzie działać. Pozdrawiam 

-
No i kupiłam. Jakimś cudem udało mi się podzielić internet - na laptopie też chodzi.
Zasięg jak na razie bardzo dobry.
Jednak z tą drukarką to nie mam pojęcia jak to zrobić żeby z 2 drukowało. Na razie to poza diodą w routerze (WAN) to chyba nic jej nawet nie widzi.

Zasięg jak na razie bardzo dobry.
Jednak z tą drukarką to nie mam pojęcia jak to zrobić żeby z 2 drukowało. Na razie to poza diodą w routerze (WAN) to chyba nic jej nawet nie widzi.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Nie rozumiem - "z 2 drukowało".1jaga2 pisze:Jednak z tą drukarką to nie mam pojęcia jak to zrobić żeby z 2 drukowało.
A ty podpiąłeś drukarkę pod WAN czy pod LAN?1jaga2 pisze:Na razie to poza diodą w routerze (WAN) to chyba nic jej nawet nie widzi.
-
Chodziło mi o to, żeby drukowało ze stacjonarnego po kablu sieciowym i z laptopa przez wifi.
Drukarka jest podpięta na WAN a na LAN podpięłam stacjonarny.
Drukarka jest podpięta na WAN a na LAN podpięłam stacjonarny.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wszystko ma być LAN.1jaga2 pisze:Drukarka jest podpięta na WAN a na LAN podpięłam stacjonarny.
-
AHA - to taki myk, nie spodziewałam się. 
Przy WAN mam kilka opcji - nie wiem którą mam wybrać..
ISP assigns you a static IP address. (Static IP Address)
Obtain an IP address from ISP automatically. (Dynamic IP Address)
Some ISPs require the use of PPPoE to connect to their services. (PPP over Ethernet)
Some ISPs require the use of PPTP to connect to their services. (PPTP)
Some ISPs require the use of L2TP to connect to their services. (L2TP)
Some ISPs require the use of 3G to connect to their services.
Chyba jednak zaczekam do poniedziałku i zadzwonię na pomoc techniczną wel.com'u, bo dla mnie jest to za skomplikowane.

Przy WAN mam kilka opcji - nie wiem którą mam wybrać..
ISP assigns you a static IP address. (Static IP Address)
Obtain an IP address from ISP automatically. (Dynamic IP Address)
Some ISPs require the use of PPPoE to connect to their services. (PPP over Ethernet)
Some ISPs require the use of PPTP to connect to their services. (PPTP)
Some ISPs require the use of L2TP to connect to their services. (L2TP)
Some ISPs require the use of 3G to connect to their services.
Chyba jednak zaczekam do poniedziałku i zadzwonię na pomoc techniczną wel.com'u, bo dla mnie jest to za skomplikowane.
-
Ale WAN nie ruszaj jak dziala Ci internet.1jaga2 pisze:AHA - to taki myk, nie spodziewałam się.
Podlacz drukarke i kompa do LAN i powinien widziec drukarke.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Faktycznie -jak tu zaczęłam zmieniać to wyłącza internet. Myślałam, że kabel może uszkodzony więc zamieniłam - to samo (kable dobre), zamieniłam później kable w gniazdach - tak nie ma połączenia z internetem.
Na gnieździe gdzie mam wpiętą drukarkę jest napisane WAN - tu jest problem, muszę to jakoś skonfigurować, żeby działało.
Na gnieździe gdzie mam wpiętą drukarkę jest napisane WAN - tu jest problem, muszę to jakoś skonfigurować, żeby działało.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przepnij drukarkę1jaga2 pisze:Na gnieździe gdzie mam wpiętą drukarkę jest napisane WAN

-
Ale dlaczego uparłaś się żeby drukarkę do WAN podpinać?1jaga2 pisze:Na gnieździe gdzie mam wpiętą drukarkę jest napisane WAN - tu jest problem, muszę to jakoś skonfigurować, żeby działało.

Drukarka nie może być na gnieździe WAN i kropka.

WAN służy do podłączenia kabla od internetu od operatora np. od kablówki lub sieci osiedlowej.
Ile masz tam gniazd LAN na tym routerze?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ma jedno WAN i jedno LAN. http://finwar.pl/pl/zalip-cdw530-router ... -hspa.htmlBliSki pisze:Ile masz tam gniazd LAN na tym routerze?
-
No tak rozumiem, ale mam tylko gniazda: USB do podziału internetu, i 2xRJ45 - jedno LAN, drugie WAN. Podobno jakoś się to da zrobić z tą drukarką.
Gdzieś trzeba wybrać jakiś "bridge"
Gdzieś trzeba wybrać jakiś "bridge"

-
- Guru bezprzewodowy
Nie da rady zrobić z WAN, LAN w ustawieniach routera?Jaco pisze:Ma jedno WAN i jedno LAN.
Jak nie da się tego przestawić to pozostaje kupno switcha.
-
ja nie mogę tego znaleźć. Pozostaje mi jutro "atakować" techników z wel.com.
-
Tego się obawiałemJaco pisze:Ma jedno WAN i jedno LAN

Nie znam tego modelu a nie miałem kiedy sprawdzić w googlach.
Dokładnie o to chodzi.marens pisze:Jak nie da się tego przestawić to pozostaje kupno switcha.
Zatem masz kilka wyjść:
- 1) Kupić switch. Switch podłączyć do routera a dopiero do switcha podłączyć komputer i drukarkę.
- 2) Względnie można też kombinować z Access pointem w trybie client i do niego podłączyć drukarkę. Mówiąc inaczej drukarka będzie podłączona za pomocą kabla do Access pointa (client) a on do rutera za pomocą WiFi.
- 3) Lub też kupić do kompa stacjonarnego kartę WiFi (jej koszt yo powiedzmy 30-50zł). Zwolni się port LAN a do niego podłączymy drukarkę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Gość z pomocy technicznej zalecił wgranie nowszego firmware. Wgrałam. Pojawiła się w ustawieniach zaawansowanych opcja "Bridge Ethernet Ports". Włączyłam jak polecił i .... Szlak trafił wszystkie połączenia na stacjonarnym ( ani internetu ani grupy roboczej). Kazał mi sprawdzać zmieniać, włanczać i wyłanczać na zmianę miliony rzeczy i dalej nic. W końcu uznał, że pewnie poszła albo jest beznadziejna karta sieciowa w pc. Natomiast ja postanowiłam,że spróbję wyłączyć ten "bridge" i eureka wszystko działa jak wcześniej. Tylko, że co z drukarką - miało niby chodzić przez ten "bridge". Zobaczymy co gość jutro na to powie.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Czy TP-LINK TL-MR3420 ma możliwość wpisania/zapamiętania PINu? Mam SIMa, z którego nie można zdjąć żądania wpisania PINu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie.canidy pisze:Czy TP-LINK TL-MR3420 ma możliwość wpisania/zapamiętania PINu?
Chyba, że pod Openwrt

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=810
-
Witam. 
U mnie sprawa wygląda następująco: w listopadzie planuję podpisać umowę z iPlusem - abonament 75, prędkość do 6 Mbit/s. Jako, że łapię się na zasięg HSPA+ tam gdzie mieszkam to zdecydowałem się wybrać modem Huawei E1820. Sprawa ma się tak że mieszkamy w trójkę , z czego ja mam komputer stacjonarny zaś reszta domowników laptopy. W związku z tym mam garstkę pytań:
1) czy jest sens brania modemu HSPA+ w obliczu ograniczenia prędkości do 6Mbit/s?
2) czy to że modem obsługuje HSPA+ wystarczy aby wspomniany router Zalip działał kompatybilnie i łączył się z internetem przez HSPA+? Chodzi mi generalnie o to, że router ma w specyfikacji napisane że może działać z modemami HSDPA, ale czy to znaczy że HSUPA już nie pociągnie? o_0
3) czy wspomniany Zalip CDW530 umożliwia podłączenie do komputera stacjonarnego kablem i JEDNOCZESNE udostępnianie neta zarówno przez kabel do komputera jak i przez WiFi? Zeby nie było ,że to działa na zasadzie "albo wifi albo kabel" :E
Będę wdzięczny za rozwianie mych wątpliwości i jako nowy użytkownik witam wszystkich![:]](./images/smilies/splash.gif)

U mnie sprawa wygląda następująco: w listopadzie planuję podpisać umowę z iPlusem - abonament 75, prędkość do 6 Mbit/s. Jako, że łapię się na zasięg HSPA+ tam gdzie mieszkam to zdecydowałem się wybrać modem Huawei E1820. Sprawa ma się tak że mieszkamy w trójkę , z czego ja mam komputer stacjonarny zaś reszta domowników laptopy. W związku z tym mam garstkę pytań:
1) czy jest sens brania modemu HSPA+ w obliczu ograniczenia prędkości do 6Mbit/s?
2) czy to że modem obsługuje HSPA+ wystarczy aby wspomniany router Zalip działał kompatybilnie i łączył się z internetem przez HSPA+? Chodzi mi generalnie o to, że router ma w specyfikacji napisane że może działać z modemami HSDPA, ale czy to znaczy że HSUPA już nie pociągnie? o_0
3) czy wspomniany Zalip CDW530 umożliwia podłączenie do komputera stacjonarnego kablem i JEDNOCZESNE udostępnianie neta zarówno przez kabel do komputera jak i przez WiFi? Zeby nie było ,że to działa na zasadzie "albo wifi albo kabel" :E
Będę wdzięczny za rozwianie mych wątpliwości i jako nowy użytkownik witam wszystkich
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ad. 1. Jeżeli za 1zł to można brać jak za 100zł to lepiej kupić własny modem i brać ofertę bez modemu.
Ad. 2. Router obsługuje modem USB a technologię połączenia obsługuje modem więc tu raczej router nic nie zmienia (Plus obcina upload do znacznie niższej wartości niż technologia HSPA+ pozwala)
Ad. 3. Ten router pozwala na używanie internetu/sieci równocześnie po kablu i WiFi.
Ad. 2. Router obsługuje modem USB a technologię połączenia obsługuje modem więc tu raczej router nic nie zmienia (Plus obcina upload do znacznie niższej wartości niż technologia HSPA+ pozwala)
Ad. 3. Ten router pozwala na używanie internetu/sieci równocześnie po kablu i WiFi.
Nie pomagam na PW!