Pomoc z wyborem routera (patrz 3 post!!)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pomoc z wyborem routera (patrz 3 post!!)
Witam
Od razu zaznaczam ze nie jestem jakims specem jesli chodzi o te bezprzewodowe internety wiec moj problem moze wydac sie Wam prosty albo niemozliwy do wykonania.
Ale do rzeczy.
Mam 2 internety w domu. Jeden to radiowka a drugi to business everywhere.
Moje pytanie brzmi czy moge kupic jakis router czy cos takiego aby podlaczyc te 2 internety do urzadzenia i aby te urzadzenie zrobilo hotspota na caly dom zebym sobie z z laptopa przez wifi odbieral neta ktorego sobie wybiore czyli zebym mial do wyboru i orange i radiowke w kazdym miejscu domu bez urzadzen.
Czy zrobienie czegos takiego jest mozliwe? Jesli tak to prosze o polecenie jakiegos ciekawego routera czy urzadzenia ktore by taki manewr wykonalo i zeby pasowalo do roznych modemow . Jesli nie wyrazilem sie jakos precyzyjnie moge moje pytanie rozrysowac
Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Piotr
edit:
Zapomnialem powiedziec ze modem od orange to huawei e160e a modem od radiowki to Edimax EW-7318USg.
Od razu zaznaczam ze nie jestem jakims specem jesli chodzi o te bezprzewodowe internety wiec moj problem moze wydac sie Wam prosty albo niemozliwy do wykonania.
Ale do rzeczy.
Mam 2 internety w domu. Jeden to radiowka a drugi to business everywhere.
Moje pytanie brzmi czy moge kupic jakis router czy cos takiego aby podlaczyc te 2 internety do urzadzenia i aby te urzadzenie zrobilo hotspota na caly dom zebym sobie z z laptopa przez wifi odbieral neta ktorego sobie wybiore czyli zebym mial do wyboru i orange i radiowke w kazdym miejscu domu bez urzadzen.
Czy zrobienie czegos takiego jest mozliwe? Jesli tak to prosze o polecenie jakiegos ciekawego routera czy urzadzenia ktore by taki manewr wykonalo i zeby pasowalo do roznych modemow . Jesli nie wyrazilem sie jakos precyzyjnie moge moje pytanie rozrysowac
Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Piotr
edit:
Zapomnialem powiedziec ze modem od orange to huawei e160e a modem od radiowki to Edimax EW-7318USg.
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 16:47 przez blablacz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Pomoc z wyborem routera (patrz 3 post!!)
Jednym urządzeniem ("domowym" - SOHO) nie zrobisz czegoś, takiego tym bardziej z możliwością wyboru "łącza".
Najlepiej w takim wypadku mieć dwa routery i dwie rożne sieci wifi.
Wtedy zwyczajnie łączysz się z jedną lub drugą siecią wifi i korzystasz albo z radiówki, albo z 'HSPA'.
Najlepiej w takim wypadku mieć dwa routery i dwie rożne sieci wifi.
Wtedy zwyczajnie łączysz się z jedną lub drugą siecią wifi i korzystasz albo z radiówki, albo z 'HSPA'.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Jesli sie nie da to trudno. Dzieki za odpowiedz.
Zeby nie zasmiecac forum nowymi tematami napisze tutaj moje drugie pytanie/prosbe.
Mianowicie jak juz wspominalem mam radiowke. Chcialbym kupic router i kablowo podlaczyc radiowke z routera do kompa i zrobic wifi tak zeby mialo zasieg na caly moj dom i najlepiej tez dzialke.
I teraz chodzi o to zeby wybrac taki modem ktory moje wymagania co do zasiegu wifi spelni.
Ma byc dobry, z dobrym zasiegiem i tani.
Ja na razie latajac na roznych forach znalazlem taki:
http://allegro.pl/d-link-di-524-router- ... 55411.html
Nada sie?
Czytalem ze ma zasieg spokojnie 15 metrow przez sciane.
Jesli ktos ma ciekawsze propozycje do 100 zl (ostatecznie 150) to prosze pisac.
Pozdrawiam
Zeby nie zasmiecac forum nowymi tematami napisze tutaj moje drugie pytanie/prosbe.
Mianowicie jak juz wspominalem mam radiowke. Chcialbym kupic router i kablowo podlaczyc radiowke z routera do kompa i zrobic wifi tak zeby mialo zasieg na caly moj dom i najlepiej tez dzialke.
I teraz chodzi o to zeby wybrac taki modem ktory moje wymagania co do zasiegu wifi spelni.
Ma byc dobry, z dobrym zasiegiem i tani.
Ja na razie latajac na roznych forach znalazlem taki:
http://allegro.pl/d-link-di-524-router- ... 55411.html
Nada sie?
Czytalem ze ma zasieg spokojnie 15 metrow przez sciane.
Jesli ktos ma ciekawsze propozycje do 100 zl (ostatecznie 150) to prosze pisac.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez blablacz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To musisz kupić powiedzmy Tp-Link WR543G jako AP Client router (albo Ovislink WL1600GL) i do tego jakiś AP żeby nadawał po WiFi na dom (powiedzmy WA500G czy podobny). Lub jedno urządzenie Ovislink G.Duo.blablacz pisze:Chcialbym kupic router i kablowo podlaczyc radiowke z routera do kompa i zrobic wifi
D-Linka odpuść, już lepiej coś z Tp-Linka.blablacz pisze:Nada sie?
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Np. taki komplet jaki ja mam w profilu.Sprawuje się wyśmienicie.wojteks pisze:już lepiej coś z Tp-Linka.
-
- Użytkownik forum
wiec
ten
http://allegro.pl/tp-link-tl-wr543g-apc ... 79666.html
czy ten
http://allegro.pl/router-wifi-tp-link-t ... 79670.html
?
Jaco dzieki wielki za priva:)
ten
http://allegro.pl/tp-link-tl-wr543g-apc ... 79666.html
czy ten
http://allegro.pl/router-wifi-tp-link-t ... 79670.html
?
Jaco dzieki wielki za priva:)
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Użytkownik forum
wr340 wystarczy ale pomiedzy tymi dwoma modelami jest tylko 10 zl roznicy wiec jak ten drugi jest lepszy to wezme:)
Jeszcze pytanko:
Czy to musi byc komplet? Sam ten wr 340 nie wystarczy?
Jeszcze pytanko:
Czy to musi byc komplet? Sam ten wr 340 nie wystarczy?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Muszą być dwa. Jeden odbiera i po kablu daje neta temu drugiemu który rozsyła go po WI-FI i po kablu.blablacz pisze:Czy to musi byc komplet? Sam ten wr 340 nie wystarczy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeden to musi być WR543G a drugi obojętne jaki, najlepiej samo AP bez routera.Jaco pisze:Muszą być dwa
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Jak juz wspominalem nie znam sie za bardzo na tym i nie wiem zbytnio o czym mowicie dlatego poprawcie mnie jesli cos zle powiem.
Czy nie moge kupic tego calego wr340, podlaczyc do niego radiowke, podlaczyc kabel z wr340 do kompa i wlaczyc z tego wr340 wifi aby od razu mi laptop bral?
Komp bierze neta przez kabel od wr340 a laptop przez wifi z wr340.
Nie mozna tak?
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Czy nie moge kupic tego calego wr340, podlaczyc do niego radiowke, podlaczyc kabel z wr340 do kompa i wlaczyc z tego wr340 wifi aby od razu mi laptop bral?
Komp bierze neta przez kabel od wr340 a laptop przez wifi z wr340.
Nie mozna tak?
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, nie ma trybu AP Client router, tu musi być WR543G.blablacz pisze:Czy nie moge kupic tego calego wr340, podlaczyc do niego radiowke,
Nie, jednym urządzeniem tego nie załatwisz.blablacz pisze:Nie mozna tak?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
OK wiec ustalilismy ze biore WR543G. Rozumiem wiec ze musze wybrac jeszcze jakis AP. Ktore polecacie?
I tak na marginesie jakby ktos mogl wytlumaczyc dlaczego sam WR543G nie wystarcza to bede wdzieczny. Pytam bo na allegro w opisie jest cos takiego
Jeszcze co do AP to jak juz mowilem chodzi mi glownie o zasieg.
I tak na marginesie jakby ktos mogl wytlumaczyc dlaczego sam WR543G nie wystarcza to bede wdzieczny. Pytam bo na allegro w opisie jest cos takiego
Wynika z tego ze problem o ktorym mowie powinien ten router naprawic.Kupiłeś laptopa, ale kabel od internetu uniemożliwia Ci poruszanie się z nim po całym domu?
Potrzebujesz podłaczyć drugi komputer, ale nie masz możliwości doprowadzenia do niego kabla?
Masz więcej niż jeden komputer i korzystać z internetu zarówno przewodowo jak i bezprzewodowo?
(...)
Router bezprzewodowy TL-WR543G laczy w sobie funkcje firewalla, routera i punktu dostepowego
(...)
Szerokie zastosowanie!
3w1: router, switch, access poin
Jeszcze co do AP to jak juz mowilem chodzi mi glownie o zasieg.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ jeżeli będzie pracował jako AP client router to antena zewnętrzna będzie podłaczona zamiast małej antenki i urządzenir będzie łączyło się za jej pomoca z bazą dostawcy więc nie może równocześnie nadawać po WiFi na dom.blablacz pisze:I tak na marginesie jakby ktos mogl wytlumaczyc dlaczego sam WR543G nie wystarcza to bede wdzieczny.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Mam problem i potrzebuję pomocy.
W związku z tym że przebywam na granicy(ach) i tam korzystam z netu jednocześnie poruszając sie, poszukuję routera który umożliwi mi ręczny wybór własnego operatora - sytuacja ma sie mianowicie tak że router który posiadam (edimax 6200n bodaj) nie umożliwia ustawień manual i w związku z tym gdy siec zagraniaczna oferuje lepszą jakość router wybiera automatycznie sieć (roaming) tego właśnie chciałbym uniknąć.
Czy moglibyście poradzić mi jaki router mógłbym zastosować oczywiście chodzi mi także o jakość cena aczkolwiek nie do pominięcia - jednak jest rzeczą drugoplanową
Dzięki
Mam problem i potrzebuję pomocy.
W związku z tym że przebywam na granicy(ach) i tam korzystam z netu jednocześnie poruszając sie, poszukuję routera który umożliwi mi ręczny wybór własnego operatora - sytuacja ma sie mianowicie tak że router który posiadam (edimax 6200n bodaj) nie umożliwia ustawień manual i w związku z tym gdy siec zagraniaczna oferuje lepszą jakość router wybiera automatycznie sieć (roaming) tego właśnie chciałbym uniknąć.
Czy moglibyście poradzić mi jaki router mógłbym zastosować oczywiście chodzi mi także o jakość cena aczkolwiek nie do pominięcia - jednak jest rzeczą drugoplanową
Dzięki
-
- Użytkownik forum
czekaj bo nie wiem czy dobrze rozumiem.Ponieważ jeżeli będzie pracował jako AP client router to antena zewnętrzna będzie podłaczona zamiast małej antenki i urządzenir będzie łączyło się za jej pomoca z bazą dostawcy więc nie może równocześnie nadawać po WiFi na dom.
Mowisz ze antena zewnetrzna od radiowki bedzie polaczona do routera w miejscu gdzie jest ta mala antena. Od razu pytam czy ta mala antena to antena nadajaca wifi?
A po 2 ja nie podlacze anteny zewnetrznej tam gdzie jest podlaczanie malej antenki tylko podlaczam do routera na usb modem i do modemu jest podlaczona antena zewnetrzna.
Czy to zmienia postac rzeczy czy nie?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale tak się nie da z WiFi zrobić.blablacz pisze:A po 2 ja nie podlacze anteny zewnetrznej tam gdzie jest podlaczanie malej antenki tylko podlaczam do routera na usb modem i do modemu jest podlaczona antena zewnetrzna.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ok, dzieki za wszystkie odpowiedzi. Poczytalem troche na ten temat i juz wiem mniej wiecej co i jak i gdzie pisalem bzdury w moich postach.
Kupuje taki komplet jak ma Jaco.
Pozdrawiam
Piotr
Kupuje taki komplet jak ma Jaco.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Piotr