Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witajcie.Jak w temacie mieszkam blisko anteny z zasięgiem edge.W programie huaweia i z modemem e160 mam tylko 35 nieraz 38 kb/s mam dość usług plusa i ich śmieszne 3 gb transferu czy jest jakaś inna opcja z netem.Mieszkam na wsi i w dodatku na kolon nie mam dostępu do kabelka ale spokój od sąsiadów.Kolega ma radiówke nie wiem na czym to polega ale antena na dachu i bez ograniczenia transferu tylko że też ok 50kb/s.poradźcie czy można coś zrobić w końcu edge to do 256 kb/s.miałem wcześniej modem sierra wireles 3g i transfer był ten sam. chciał bym mieć coś szybszego do pobierania muzy filmów i teraz te wykłady ze szkoły.może coś pomożecie dodam że do najbliższego większego miasta z 3g i wcdma/hsdpa mam 15 km krętej drogi a przez lasy było by ok9 może 10.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-07, 21:01 ] Po kropce i przecinku należy wstawić spację.
Coś nie tak z tą mapką. Antena obok mnie ma przecież napis plus polkomtel. A na mapce najbliższy zasięg gsm z Wielbrka 8 i pół km ode mnie a umts dopiero w Szczytnie 11 km a cdma <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> można zapomnieć.
nie znalazło antena obok mnie ma zasięg podobno cdma dla orange . Wie wieżę. Lecę nie dłogo zapytać o ofertę w pomarańczy...
DJEDWIN pisze:tak dokładnie ta ciemna dąbrowa kolonia
Więc tam masz masz PTK Centertel (Orange) i dodatkowo na nim jest Plus, może mieszkasz za blisko anteny i jesteś poza jej zasięgiem. Sprawdź do jakiego BTSa się łączysz.
Przypominam o zasadach obowiązujących na forum dotyczących pisowni. Zapoznaj się z Regulaminem i Netykietą Forum.
Hmmm nie wiem w iplusie z jakim BTSem łączy się komputer/modem (czy da radę,jak to sprawdzić) ale w telefonie jak włożę kartę pisze. Plus ciemna dąbrowa. Czyli nie długo idę wypowiedzieć umowę i przejdę na ofertę orange tą za 75 zł plus rabat 25% bo modem mam. To chyba będzie najlepsza oferta dla mnie. . przeczytałem staram się dostosować.
Na orange uważaj - bo ja też tak podpisałem i pomimo 1 km od ich nadajnika nic nie śmiga, 1-4 kb. Dodatkowo podpisałem umowę -25% a przychodzi mi normalny rachunek z pełną kwotą. reklamacja z wypowiedzeniem poszła 3 tyg. temu - zero odzewu. Zastanów się dobrze bo maja te same zagrywki co TPSA i de facto najgorszą obsługę na rynku - kolegom też nie wierzyłem - jak kazali nie brać - teraz się sam przekonałem.
Dzięki koledzy tylko jak sprawdzić prędkość neta orange u mnie mają jakąś ofertę na kartę? Tak jak plus.jeśli nie będzie szybszy orange to jedyne co pozostaje to przy umowie plusa zostać, lub przeniosę się na internet radiowy.
Witajcie trochę odświeżam u mnie orange nie ma zasięgu cdma jest tylko edge. Dziś byli przy wieży chłopaki i zamontowali 3 panele jechałem o bok i się zatrzymałem zapytałem co to jest a oni to będzie zasięg cdma sieci orange. I zostanie uruchomiony za około miesiąc więc zostaje mi czekać aż w telefonie będzie 3g . Trochę błędne dane w mapce są.