Router na kartę sim czy router+modem???

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
margines
Początkujący użytkownik forum

Router na kartę sim czy router+modem???

Post autor: margines »

Witam wszystkich!
Przekopałem ostatnie tematy, udało mi się dzięki Wam wybrać korzystny internet i zrozumieć wiele zawiłości tego tematu. Dzięki! Ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Potrzebuję mieć internet Wifi w kamienicy w Krakowie dla paru osób, technologia tylko HSDPA (HSPA+ mnie nie chwyta). Wybrałem iPlus i dostałem od nich kartę sim. Teraz muszę wybrać sprzęt. Cenowo wychodzi podobnie, chociaż wiadomo zależy od sprzętu.

Jaki polecacie router na kartę sim? Bo nikt tego tematu nie poruszał? Chyba, że bardziej opłaca się kupić router z wejściem usb na modem 3G?

Jeśli chodzi o sam router na sim, znalazłem z tańszych Huawei E5830. Natomiast, jeśli chodzi o router z wejściem usb, to chyba większość z Was najbardziej poleca Huawei D100, Ovislink Air3G, Intellinet 300N, ZALIP CDW530.

Która opcja jeśli chodzi o działanie sprzętu jest korzystniejsza router na sim, czy router+modem? Jakie inne routery na kartę sim możecie polecić, mam do wydania 400 zł.

Dzięki!
ODPOWIEDZ