Wybór modemu w aktualnej ofercie Play.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ste
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu w aktualnej ofercie Play.

Post autor: ste »

Witam.
Szukałem na forum odpowiedzi na krępujące mnie pytania, ale nie znalazłem wszystkiego.

Teraz mam do Was pytanie.
Mam do wyboru modemy:
- Huawei E5830 HSDPA;
- Huawei E156G HSDPA;
- Huawei E1750C HSUPA;
- Huawei E176G HSUPA;
- ZTE MF637.

O ZTE MF637 wyczytałem, że podobno mają spore problemy z kompatybilnością. W sumie sam często zmieniam systemy i raczej nie mam ochoty ryzykować skoro takie opinie krążą.

Huawei E176G HSDPA jest chyba ciekawy, bo można podpiąć do niego antenkę i łapać mocniejszy sygnał.
Skoro już piszę o sygnale to będę używał modemu w Warszawie na Bemowie. Do nadajników patrząc po mapie BTS'ów // http://mapa.btsearch.pl/ // mam w linii prostej jakieś 200-300m? Będę mieszkał w drewnianym domku ( chyba ma to jakiś wpływ ).
Teraz powiedzcie mi co wybrać? Może E5830, bo fajnie jest mieć net w domu też na komórce :-), albo E176G, ze względu na antenę?
Brat ma Playa i sprawdzał tam jak chodzi i w dzień chodził dobrze. Osiągał ponad 100kilo na torrentach, ale nie wiem jak sprawa ma się wieczorem.

Dzięki za wyrozumiałość.
Pozdrawiam.

[mod]
--
oo f**k pomyliłem działy? ;(
[/mod]

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-23, 08:03 ]
Przenoszę do odpowiedniego działu.
Ostatnio zmieniony 2010-09-23, 07:02 przez ste, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrek056
Użytkownik forum

Re: Wybór modemu w aktualnej ofercie Play.

Post autor: piotrek056 »

Ja osobiście polecałbym właśnie huawei model zależy od ciebie, ponieważ używam e630 wersja z 7.2 i nigdy mnie nie zawiódł. Jeśli chodzi o oprogramowanie to w porządku Mobile partnerem można sprawdzić siłę zasięgu w dbmi o ile nie pomyliłem jednostek. Ja korzystam aktualnie z play-owskiej wersji tego programu do łączenia z orange free. Jeśli chcesz podpisać cyrograf (umowę) to radziłbym ci umowę bez modemu dają 10GB za 45zł. A modem bym kupił na allegro.
ste

Ok :-)
Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź. Będę starał się wziąć właśnie 10 Gb za 45 zł z modemem, bo jestem już w Play i dla abonentów mają taką promocję.
piotrek056
Użytkownik forum

Post autor: piotrek056 »

Cieszę się że mogłem pomóc.
ste

Kończąc temat zakupiłem E1750C.
Jak na razie wszystko jest ok, chodzi jak burza i mam ping w Counter Strike'u ~50ms :-)))) więc da radę grać.
:ok:
ODPOWIEDZ