Sygnał z Routera - problem.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sygnał z Routera - problem.
Sytuacja wygląda tak:
Jak nie gram tylko, używam neta, że tak powiem do filmów, czy np przeglądania neta lub gg, to wszystko OK.
Dopiero, jak gram w grę call of duty IV, to po 15 minutach gry rozłacza mnie - jakby "gubił sygnał i dopiero po 3-4ch minutach znowu działa mi internet".
Nie znam się, ale podejrzewam, że sygnał jest za słaby...
Router jest na parterze po przeciwnej stronie domu, a ja mam pokój za 2ma ścianami na 1wszym piętrze.
Mam router jako urządzenie, a w swoim pokoju, skrzyneczkę wielkości troszkę większej paczki papierosów o nazwie " MSI - Megra Power 85", która jest podłaczona kabelkiem do laptopa,a z drugiej strony do kontaktu pod biurkiem. Jednak widocznie nie zbyt to skuteczne.
Pytania:
1.Jak w moim przypadku mogę wzmocnić sygnał?
2. Zrobić to ze strony routera, wzmocnić sygnał, czy raczej jakoś polepszyć odbiór sygnału może laptopa ?
Jak nie gram tylko, używam neta, że tak powiem do filmów, czy np przeglądania neta lub gg, to wszystko OK.
Dopiero, jak gram w grę call of duty IV, to po 15 minutach gry rozłacza mnie - jakby "gubił sygnał i dopiero po 3-4ch minutach znowu działa mi internet".
Nie znam się, ale podejrzewam, że sygnał jest za słaby...
Router jest na parterze po przeciwnej stronie domu, a ja mam pokój za 2ma ścianami na 1wszym piętrze.
Mam router jako urządzenie, a w swoim pokoju, skrzyneczkę wielkości troszkę większej paczki papierosów o nazwie " MSI - Megra Power 85", która jest podłaczona kabelkiem do laptopa,a z drugiej strony do kontaktu pod biurkiem. Jednak widocznie nie zbyt to skuteczne.
Pytania:
1.Jak w moim przypadku mogę wzmocnić sygnał?
2. Zrobić to ze strony routera, wzmocnić sygnał, czy raczej jakoś polepszyć odbiór sygnału może laptopa ?
-
- Stały użytkownik forum
Re: Sygnał z Routera - problem.
To pudełeczko MSI to jest taki "kabel" przez sieć elektryczną. Przy routerze powinieneś mieć takie samo pudełeczko do pary, podłączone do routera. Raczej tutaj nie ma co poprawiać. Tzn. inne urządzenia elektryczne mogą zakłócać i obniżać prędkość połączenia, ale raczej nie powinno siadać.
Może prędzej coś z routerem, czy modem (czy skąd masz tam internet). Jak net siądzie, trzeba by znieść lapka na dół do routera i bezpośrednio podłączyć kablem. Jak dalej nie będzie dostępu do sieci, to MSI nie jest winne.
Może prędzej coś z routerem, czy modem (czy skąd masz tam internet). Jak net siądzie, trzeba by znieść lapka na dół do routera i bezpośrednio podłączyć kablem. Jak dalej nie będzie dostępu do sieci, to MSI nie jest winne.
-
Tak, jak mówisz: jedno takie MSI idzie od routera do gniazda, a 2gie mam u siebie w pokoju - od kompa też do gniazdka(tak mam router z 1dną antenką).
A mogę jakoś zapobiegać "przerywaniu się sygnału" jakoś ustabilizować go, czy coś, bo go mam, tylko przy grze się przerywa.
Są jakieś urządzenia, które wzmocniłyby sygnał z routera do laptopa, albo polepszyły odbiór sygnału laptopa - coś w tym stylu?
A mogę jakoś zapobiegać "przerywaniu się sygnału" jakoś ustabilizować go, czy coś, bo go mam, tylko przy grze się przerywa.
Są jakieś urządzenia, które wzmocniłyby sygnał z routera do laptopa, albo polepszyły odbiór sygnału laptopa - coś w tym stylu?
-
- Stały użytkownik forum
Przypuszczam, że to nie jest wina tego zestawu MSI. Sygnału i tak nie wzmocnisz. Ewentualnie możesz wpinać do innych gniazdek. Możesz jednak sprawdzić, z jaką prędkością są zsynchronizowane. Tzn. prawdopodobnie możesz. Ja mam taki zestawik firmy devolvo i do tego udostępnili soft pozwalający na zmianę domyślnej konfiguracji, czy wykrywanie i monitorwanie takich urządzeń.
.
Poza tym pewnie masz tam diody o stanie pracy. U mnie jest jedna od zasilania, druga od synchronizacji (połączenia z drugim takim urządzeniem), trzecia od aktywności sieci. Jak wszystkie świecą, tzn. jest ok.
Ja bym strzelał, że to jednak sam router lub modem się przegrzewa/podwiesza.

Poza tym pewnie masz tam diody o stanie pracy. U mnie jest jedna od zasilania, druga od synchronizacji (połączenia z drugim takim urządzeniem), trzecia od aktywności sieci. Jak wszystkie świecą, tzn. jest ok.
Ja bym strzelał, że to jednak sam router lub modem się przegrzewa/podwiesza.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Problemem mogą być listwy zasilające, można spróbować wpiąć te moduły przed nimi.Ewentualnie możesz wpinać do innych gniazdek.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A cos takiego znalazlem w necie tez by nic nie pomoglo
?
srki jesli nie moglem linku umiescic: "Wzmacniacz"
A czy dobrze rozumiem: czym blizej te pudelko Msi jest do routera(lub 2giego od niego MSI) tym lepszy zasieg jest?
Pytam bo kupujac te MSI dostalem kruciutki kabel wlasnie taki do kompa i MSI, ale kupilem takie 2-3 metrowy i moge ta skrzynke juz nie pod biurko, a juz drzwi- blizej w strone routera do gniazdka wlozyc, tylko czy przy takim kablu skolei nie bedzie opoznienia w sygnale od MSI do lapka bo to jednak 2 metry dobre.
Ewentualnie proponujesz wymienić router? A jakbym kupił od razu z 4rem antenkami to będzie lepszy sygnał ?
Sprawdze czy mam taki zestawik

srki jesli nie moglem linku umiescic: "Wzmacniacz"
A czy dobrze rozumiem: czym blizej te pudelko Msi jest do routera(lub 2giego od niego MSI) tym lepszy zasieg jest?
Pytam bo kupujac te MSI dostalem kruciutki kabel wlasnie taki do kompa i MSI, ale kupilem takie 2-3 metrowy i moge ta skrzynke juz nie pod biurko, a juz drzwi- blizej w strone routera do gniazdka wlozyc, tylko czy przy takim kablu skolei nie bedzie opoznienia w sygnale od MSI do lapka bo to jednak 2 metry dobre.
Ewentualnie proponujesz wymienić router? A jakbym kupił od razu z 4rem antenkami to będzie lepszy sygnał ?
Sprawdze czy mam taki zestawik

- wojteks
- *** Administrator ***
Byłoby jeszcze gorzej pomijam to że zupełnie nielegalnie i niezdrowo.benyn pisze:A cos takiego znalazlem w necie tez by nic nie pomoglo
Nie pomagam na PW!
-
O sry nie wiedziałem, serio. Dziękuję za uwagę, bo myślałem, że skoro są takie oferty to, że to legalne. Ale wyprowadziłeś Mnie z błędu.
Ale dlaczego jeszcze gorzej ?
Ale dlaczego jeszcze gorzej ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No gdzieś powinna być * i drobnym druczkiem: używania tego wzmacniacza jest legalne tylko w niektórych państwach afrykańskich, ewentualnie z kilometrem cienkiego kabla antenowego.benyn pisze:że skoro są takie oferty to, że to legalne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!