Chwyt reklamowy?
Moderator: Moderatorzy
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Chwyt reklamowy?
Witam. Czy mógłby mnie ktoś uświadomić jak to jest z internetem mobilnym na dzień dzisiejszy w "Orange"?
Sprawa wygląda tak - kończy mi się umowa na na internet mobilny w tej firmie, i tak się zastanawiałem czy przedłużyć umowę na mobilny, czy wypowiedzieć ja i podpisać nowa na OFP. Ale wg. najnowszych wieści z tej firmy podpisywanie nowej umowy na OFP wydaje się być bezsensowe. Wszak można korzystać od niedawna w OF również z standardu CDMA.
W związku z tym że kończy mi się umowa zadzwonił do mnie wczoraj ktoś z "Orange" i zaproponował przedłużenie umowy. Kusił mnie modemami za złotówkę i jakimiś zniżkami. To ja go zapytałem ile zapłacę za modem dualny do łączenia z GSM i CDMA. A facet mi na to że nie mają takich modemów w sprzedaży!
Może mi ktoś z forumowiczów wyjaśnić o co tutaj chodzi? Orange sprzedaje usługę do obsługi której nie ma nawet sprzętu?? Czy to z tym CDMA w OF nie jest tylko aby pustym chwytem reklamowym?
Sprawa wygląda tak - kończy mi się umowa na na internet mobilny w tej firmie, i tak się zastanawiałem czy przedłużyć umowę na mobilny, czy wypowiedzieć ja i podpisać nowa na OFP. Ale wg. najnowszych wieści z tej firmy podpisywanie nowej umowy na OFP wydaje się być bezsensowe. Wszak można korzystać od niedawna w OF również z standardu CDMA.
W związku z tym że kończy mi się umowa zadzwonił do mnie wczoraj ktoś z "Orange" i zaproponował przedłużenie umowy. Kusił mnie modemami za złotówkę i jakimiś zniżkami. To ja go zapytałem ile zapłacę za modem dualny do łączenia z GSM i CDMA. A facet mi na to że nie mają takich modemów w sprzedaży!
Może mi ktoś z forumowiczów wyjaśnić o co tutaj chodzi? Orange sprzedaje usługę do obsługi której nie ma nawet sprzętu?? Czy to z tym CDMA w OF nie jest tylko aby pustym chwytem reklamowym?
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Chwyt reklamowy?
Witaj!
Skoro masz juz modem do łaczenia sie z CDMA i masz zanmiar korzystac tylko z tej technologii to nie potrzebny ci zaden nowy modem, mozesz smiało korzystac z tego co masz...
Skoro masz juz modem do łaczenia sie z CDMA i masz zanmiar korzystac tylko z tej technologii to nie potrzebny ci zaden nowy modem, mozesz smiało korzystac z tego co masz...
Jakis rozgarnięty ten konsultant:) jest ADU635WA i 500A ale ten drugi ma tylko CDMA..To ja go zapytałem ile zapłacę za modem dualny do łączenia z GSM i CDMA. A facet mi na to że nie mają takich modemów w sprzedaży!
HEHE:) Nie jest:)Czy to z tym CDMA w OF nie jest tylko aby pustym chwytem reklamowym?
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
Mi wydaje się że On ma stary modem bez CDMABrylant19 pisze:Skoro masz juz modem do łaczenia sie z CDMA

- trybun
Niestety, mam tylko modem obsługujący GPRS-Edge. Miałem jakiś rok temu OFP i router "Axesstel MV410R" wzięty"na próbę". Jednak po tygodniu bezproblemowego działania zaczęła zanikać moc sygnału, tak że do końca tej próby więcej nie miałem netu niż miałem. tak że oddałem ten sprzęt i pozostałem w OF.Brylant19 pisze:Witaj!
Dlaczego to piszę, ano dlatego że ja mieszkam w takim miejscu że nawet GPRS jest czasem dla mnie niedostępny. I myślę że taki miks CDMA-GSM byłby dla mnie najlepszym wyjściem - gdybym nie mógł się połączyć z netem przez GPRS to zawsze pozostawałaby możliwość połączenia przez CDMA. I na odwrót.. A do tego potrzebny jest modem obsługujący obydwa standardy.
Akurat to moje pytanie poszedł konsultować z szefem. I odpowiedź szefa brzmiała: nie na dzień dzisiejszy nie mamy w sprzedaży modemów dualnych. I nigdy nie mieliśmy. Ja zapytałem o tego ADU635WA , a oni twierdzą że taki modem jest dostępny , ale nie w OF tylko w OFP.Jakis rozgarnięty ten konsultant:) jest ADU635WA i 500A ale ten drugi ma tylko CDMA..
Czy to z tym CDMA w OF nie jest tylko aby pustym chwytem reklamowym?
Jednak po konsultacji z BOK Orange można odnieść takie wrażenie.HEHE:) Nie jest:)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie żyje ktoś mnie zastrzeliłtrybun pisze:I odpowiedź szefa brzmiała: nie na dzień dzisiejszy nie mamy w sprzedaży modemów dualnych. I nigdy nie mieliśmy.

Trzeba było drążyć temat dalej, do czego jest w tym modemie moduł hsdpa, czyżby było dostępne w OFP??trybun pisze:Ja zapytałem o tego ADU635WA , a oni twierdzą że taki modem jest dostępny , ale nie w OF tylko w OFP.

Ostatnio zmieniony 2010-09-22, 19:46 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- trybun
Czyli co ja mam zrobić, zażądać sprzedaży takiego modemu gdy sprzedawca mówi że takiego czegoś nie sprzeda ponieważ go nie posiada? Czy może iść i zapytać o ten modem w salonie "Orange"? Gdyby jednak się okazało że taki modem jest dostępny, to wtedy sporo na takiej transakcji stracę.. choćby ten 1 GB limitu extra.krystianb pisze:Nie żyje ktoś mnie zastrzelił![]()
No nie mogłem zapytać o coś takiego - zasób mojej wiedzy o modemach i w ogóle necie mobilnym jest bardzo płytki. Ale z ciekawości zajrzałem na stronę "Orange" i nie zauważyłem modemów dualnych w ofercie dla OF. Jest za to taki modem w OFP...Trzeba było drążyć temat dalej, do czego jest w tym modemie moduł hsdpa, czyżby było dostępne w OFP??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pokazać im ten link: http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 050129.pdf (i zastrzelić durnych konsultantówtrybun pisze:Czyli co ja mam zrobić,

- trybun
Niestety, ten link wydaje się być nieaktywny: "Unknown reasonkrystianb pisze:Pokazać im ten link: http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 050129.pdf (i zastrzelić durnych konsultantów)
An error has occurred."

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oj chyba potrzebne u kogoś jest czyszczenie systemu, ten link działa.trybun pisze:Niestety, ten link wydaje się być nieaktywny:
Jest na końcu tej strony http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover (Cennik modemów dostepnych w ofercie esklepu i telesprzedaży PDF [64 KB])
- trybun
To nie system, a świeżo zainstalowany antywirus "Kspersky" jest trochę niecywilizowany, i to on blokował tą stronę, ale już wszystko jest w porządku. Zajrzałem tam i widzę że masz rację.krystianb pisze:Oj chyba potrzebne u kogoś jest czyszczenie systemu, ten link działa.
Jest na końcu tej strony http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover (Cennik modemów dostepnych w ofercie esklepu i telesprzedaży PDF [64 KB])
Pytanie tylko dlaczego konsultant zarzekał się że takiego modemu nie ma w ofercie? I dlaczego nie ma go w na głównej stronie oferowanych modemów? Czyżby nie mieli ich na stanie?
Nawet nie idzie zobaczyć jego ceny przy przedłużeniu umowy.
No ale Twoje rady rozjaśniły sytuację i już wiem na czym stoję.. Wielkie dzięki za pomoc.

- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak czy siak powinienes dzwonic do nich i napierac sie o ten 635WA.. Zadzwon, moze trafisz na bardziej doinformowanego konsultanta i tyle:)trybun pisze:Pytanie tylko dlaczego konsultant zarzekał się że takiego modemu nie ma w ofercie? I dlaczego nie ma go w na głównej stronie oferowanych modemów? Czyżby nie mieli ich na stanie?
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
- trybun
I właśnie tak zamierzam jutro zrobić, dzięki.Tak czy siak powinienes dzwonic do nich i napierac sie o ten 635WA.. Zadzwon, moze trafisz na bardziej doinformowanego konsultanta i tyle:)

- Kubunia
- Początkujący użytkownik forum
Ja właśnie 15 września zamówiłem w internetowym sklepie Orange zestaw Orange Free 59 z modemem Anydata ADU-635WA. Przesyłka dotarła 21 września, podpisałem umowę i jestem szczęśliwym użytkownikiem internetu bezprzewodowego. Może facet w sklepie nie ma tego modemu, ale w magazynie centralnym są dostępne od ręki jak widać. Słabo coś ten sprzedawca jest poinformowany.trybun pisze:Akurat to moje pytanie poszedł konsultować z szefem. I odpowiedź szefa brzmiała: nie na dzień dzisiejszy nie mamy w sprzedaży modemów dualnych. I nigdy nie mieliśmy. Ja zapytałem o tego ADU635WA , a oni twierdzą że taki modem jest dostępny , ale nie w OF tylko w OFP.
- trybun
To miałeś szczęście. Ja wczoraj zadzwoniłem do Orange i znowu poinformowano mnie że nie mają takiego modemu.. Co prawda już w znacznie mniej rygorystycznym tonie - pani konsultantka nie powiedziała że nie ma nie było i nie będzie, ale że nie ma na dzień dzisiejszy. I że ona zadzwoni do mnie kiedy te modemy będą dostępne. Ale jak na razie to nawet nie była w stanie podać ceny tego modemu w przedłużeniu umowy.Kubunia pisze:Ja właśnie 15 września zamówiłem w internetowym sklepie Orange zestaw Orange Free 59 z modemem Anydata ADU-635WA. Przesyłka dotarła 21 września, podpisałem umowę i jestem szczęśliwym użytkownikiem internetu bezprzewodowego. Może facet w sklepie nie ma tego modemu, ale w magazynie centralnym są dostępne od ręki jak widać. Słabo coś ten sprzedawca jest poinformowany.
Być może mają ich niewielka ilość i jak na razie oferują je dla świeżych klientów OF. A ci z przedłużaniem umowy są na dalszym planie.
-
- Użytkownik forum
Ja ostatnio przedłużałem umowę znaczy wczoraj w salonie bo jak chciałem przez internet to już tych modemów nie mieli. Z tego co mi kolega mówił który ma salon to te modemy idą jak świeże bułeczki ja swój u niego zamówiłem sobie dwa tygodnie temu i mi przetrzymał.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jak bralismy neta to cały czas nam wciskali tego Axesstela. Ja mówie, że chce ADU a ci mi tego przynoszą. A potem pan mnie przekonywał, że u mnie GSM prawie nie działa. Może to jakas polityka firmy.trybun pisze:modemów dualnych. I nigdy nie mieliśmy.
-
- Użytkownik forum
Nie polityka... po prostu tego mieli na magazynie ;-)Sundance_kid pisze: Jak bralismy neta to cały czas nam wciskali tego Axesstela. Ja mówie, że chce ADU a ci mi tego przynoszą. A potem pan mnie przekonywał, że u mnie GSM prawie nie działa. Może to jakas polityka firmy.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
dkk tylko jak "tupnęłam nóżką" to przynieśli.
-
- Użytkownik forum
Może mieli dla kogoś zarezerwowane albo bardziej im zależało na sprzedaniu oferty do Axesstela... salony mają swoje "odpały":)
Axesstel nie jest zły
jak dla mnie wystarcza-oprócz CDMA to u mnie w lesie jest tylko EDGE.

- trybun
No i to chyba widocznie jest przyczyną takiego stanu rzeczy. A skoro masz ten modem to mógłbyś powiedzieć jak on się spisuje? Czy jest łatwy w obsłudze? To czy np. ADU przy braku jednego sygnału przykładowo - GSM automatycznie przełącza się na CDMA? No i czy są dla niego sterowniki pod Linuksa?piotrek056 pisze:Ja ostatnio przedłużałem umowę znaczy wczoraj w salonie bo jak chciałem przez internet to już tych modemów nie mieli. Z tego co mi kolega mówił który ma salon to te modemy idą jak świeże bułeczki ja swój u niego zamówiłem sobie dwa tygodnie temu i mi przetrzymał.
-
- Użytkownik forum
wiele na jego temat powiedzieć nie mogę mam go dopiero drugi dzień ale co do prze łącznia się to robi to automatycznie pytając się czy może menadżer jest łatwy w obsłudze i nie stwarza problemów. Co do linuksa jeszcze nie próbowałem ale najnowsze dystrybucje takie jak ubuntu 10.04 a już w pażdzierniku 10.10 powiny go wspierać lecz nie jestem pewien. Postaram się to sprawdzić i napiszę więcej na ten temat.
- trybun
piotrek056 pisze:wiele na jego temat powiedzieć nie mogę mam go dopiero drugi dzień ale co do prze łącznia się to robi to automatycznie pytając się czy może menadżer jest łatwy w obsłudze i nie stwarza problemów. Co do linuksa jeszcze nie próbowałem ale najnowsze dystrybucje takie jak ubuntu 10.04 a już w pażdzierniku 10.10 powiny go wspierać lecz nie jestem pewien. Postaram się to sprawdzić i napiszę więcej na ten temat.
Trochę mnie to uspokoiło ponieważ słyszałem już niezbyt pochlebne opinie o tym modemie.. Np. to że przy przełączeniu pasm z gsm na cdma trzeba restartować komputer. No i sama konfiguracja tego urządzenia jest łatwa, ale dla trochę bardziej zawansowanych użytkowników.
Pod Linuksem powinien zadziałać, - w najnowszym OPENSUSE jest bardzo wygodny kreator graficzny do mobilnego netu. Mój obecny modem (ED77) zainstalowałem kilkoma kliknięciami, a wcześniej musiałem ręcznie "wklepywać" skrypty.
Dzięki za informacje.

- sosen86
- Stały użytkownik forum
Można kupić. Tylko nie zawsze są na stanie. A z jakim abonamentem chcesz?
- trybun
No to poczekam, choć już niedużo czasu mi pozostało do końca umowy. Jednak mam nadzieję że jakoś się na ten modem załapie. Jest to w mojej sytuacji najlepsze wyjście. Mieszkam na krawędzi zasięgu, zarówno GSM jak i CDMA. Tak że często trudno nawet uzyskać połączenie. Taki modem dualny obsługujący dwa pasma byłby jakimś wyjściem. Będzie wybór - jak nie będzie połączenia z GSM to można spróbować w CDMA..sosen86 pisze:Można kupić. Tylko nie zawsze są na stanie. A z jakim abonamentem chcesz?
Chcę z tym za 59 zł.