Problem z modemem K3565

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
serval
Początkujący użytkownik forum

Problem z modemem K3565

Post autor: serval »

Witam Wszystkich

Mam wersje Huawei K3565 Rev.2 i mam problem z tym modemem zdjąłem z niego simlocka i zainstalowalem aplikacje play na kterej smiga mi internecik z orange free na karte :) ale ten modemik z tego co sie zorientowałem posiada 3 diody albo jedną trój kolorowa :) z tym ze bardzo często skacze mi on po trybach transmisji danych potrafi śmigać na HSDPA i nagle przeskoczyc na EDGE, a czasmi stopniowo wskakujac jeszce pomiedzy tymi trybami na WCDMA ale takie skakanie negatywnie odbija sie na przegladaniu stron. Sprawdzalem w tej samej lokalizacji modem iCON225 i jak zlapal te 7.2 tak trzymal i strony w miare szybko sie ladowaly a »»na pewno«« szybciej jak na K3565. I tu pytanie czy to moze byc wina softu ? bo jest jeszcze w nim ten z vodafona. Takze bardzo bym prosił o cenne rady i sugestie :)

pozdrawiam serdecznie
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z modemem K3565

Post autor: Chris-Kr »

serval pisze: z tym ze bardzo często skacze mi on po trybach transmisji danych potrafi śmigać na HSDPA i nagle przeskoczyc na EDGE, a czasmi stopniowo wskakujac jeszce pomiedzy tymi trybami na WCDMA
Przeskakiwanie z HSDPA, na UMTS jest normalne, jeśli akurat w danym momencie nic nie ściągasz.
Przeskakiwanie na EDGE (zielona dioda) świadczy o słabym sygnale.
ale takie skakanie negatywnie odbija sie na przegladaniu stron.
Możesz sobie w Opcjach programu zmienić "WCDMA preferred" na "WCDMA only" (u Ciebie to pewnie będzie po polsku), ale wówczas zamiast chwilowego spadku prędkości, może to skutkować zrywaniem połączenia.
Sprawdzalem w tej samej lokalizacji modem iCON225 i jak zlapal te 7.2 tak trzymal i strony w miare szybko sie ladowaly a »»na pewno«« szybciej jak na K3565.
To naturalne, że szybciej, bo maksymalna prędkość modemu K3565 to 3,6 Mbps.
I tu pytanie czy to moze byc wina softu ? bo jest jeszcze w nim ten z vodafona.
Jeśli masz na myśli zainstalowany w modemie dashboard, to gdy korzystasz z aplikacji Playa, nie odgrywa on już żadnej roli. Prędzej jakąś rolę może odgrywać zainstalowane w modemie firmware.
Krzysztof
serval

Dziekuje za szybka odpowiedz :)
Chris-Kr pisze:Przeskakiwanie z HSDPA, na UMTS jest normalne, jeśli akurat w danym momencie nic nie ściągasz.
Przeskakiwanie na EDGE (zielona dioda) świadczy o słabym sygnale.
z tym ze takie przeskakiwanie wystepuje takze podczas przegladania stron lub sciagania i wtedy nastepuje krótkie zerwanie polaczenia ale zaraz wznawia go ponownie,a widać to po diodzie ktora zamiast ciagle swiecic zaczyna migac.
To naturalne, że szybciej, bo maksymalna prędkość modemu K3565 to 3,6 Mbps.
Tak oczywiście ale mi bardziej chodzi o stabilnosc polaczenia i braki przerw w ladowaniu czy sciaganiu jak o fizyczne kilobajty.
Jeśli masz na myśli zainstalowany w modemie dashboard, to gdy korzystasz z aplikacji Playa, nie odgrywa on już żadnej roli. Prędzej jakąś rolę może odgrywać zainstalowane w modemie firmware.
A da sie zminić firmware na inny ? Ew. prosze o sugestie na jaki najlepiej zminc.

pozdrawiam
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

serval pisze:z tym ze takie przeskakiwanie wystepuje takze podczas przegladania stron lub sciagania i wtedy nastepuje krótkie zerwanie polaczenia ale zaraz wznawia go ponownie,a widać to po diodzie ktora zamiast ciagle swiecic zaczyna migac.
To by wskazywało na słaby sygnał.
Jaką masz siłę sygnału?
Żeby zmierzyć siłę sygnału (a przy okazji jeszcze zrobić kilka innych rzeczy), ściągnij sobie program Top_NeInfo:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Program nie wymaga instalacji, wystarczy gdziekolwiek (można nawet na pendrivie) założyć nowy folder i rozpakować do niego archiwum.
A da sie zminić firmware na inny ?
Nie napisałeś jaką masz wersje obecnie.
Otwórz sobie Mobile Partnera (czy też jego playowy odpowiednik) i w Narzędziach uruchom menu Diagnostyka - wyświetli Ci się wszystko, co potrzeba.
Krzysztof
serval

Dziekuje za bardzo precyzyjne instrukcje kolego :)

Wg programu play wersja oprogramowania to: 11.608.10.51.00, wersja sprzetu to: CD25TCPU

Zasieg sieci to przy UMTS 25-36%, a przy HSDPA 17-29% te wartosci sie wachaja roznie ale mniej wiecej w tych zakresach pozostaja jak wspoczy na EDGE to zasieg jest ponad 70%.

Ale zauwazylem pewna zaleznosc jakby polecany przez ciebie program mniej skakal po trybach pracy.

I czy jest nowsze oprogramowanie do tego modemu ? Oraz takie pytani bo mi sie nasunelo czy mozna wyrzucic to oprogramowanie vodafona z tego wirtualnego napedu i zastapic go innym z jakiejs polskiej sieci ?

pozdrawiam
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

serval pisze:Wg programu play wersja oprogramowania to: 11.608.10.51.00, wersja sprzetu to: CD25TCPU
Mam u siebie dokładnie to samo u siebie.
Ale zauwazylem pewna zaleznosc jakby polecany przez ciebie program mniej skakal po trybach pracy.
Ten program ma jeszcze inną zaletę: Przy jego pomocy można z modemu K3565 wysłać kody USSD, czego przy pomocy Mobile Partnera lub aplikacji Playa nie da się zrobić.
I czy jest nowsze oprogramowanie do tego modemu ? Oraz takie pytani bo mi sie nasunelo czy mozna wyrzucic to oprogramowanie vodafona z tego wirtualnego napedu i zastapic go innym z jakiejs polskiej sieci ?
Z nowszym firmwarem się nie spotkałem.
U siebie obecnie mam zainstalowany niebrandowany dashboard E1xx, E1xxx (E122, E160 etc) dashboard (USSD, Voice, MMS, GPS & more) win (also 7 32bit & 64bit) 16.001.06.01.500.B16 do pobrania z tej strony: http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_dd.htm
Na ogół zmiana dasboardu nie przedstawia problemów, ale jednak zawsze coś może się poknocić, czego najlepszym przykładem są moje problemy, które opisałem tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=300682#300682
Tak więc pamiętaj, ze wszelkie tego typu operacje wykonujesz na własne ryzyko!
Krzysztof
ODPOWIEDZ