Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam mój problem polega na tym że zakupiłem antenkę z allegro 13dbi -130cm wysokości z kablem 8metrowym i konektorem posiadam Huawei 1820 i po podłączeniu antenki zero reakcji żadnej poprawy sygnału nic dodam że mieszkam blisko nadajnika i czasami w pokoju łapę HSDPA a przy oknie za każdym razem mi łapie lecz nie wygodnie jest stać z laptopem przy oknie Proszę o pomoc bo nie wiem czy mogę taką antenkę reklamować. ponieżej link do antenki która zakupiłem na allegro.
seboceret pisze:Witam mój problem polega na tym że zakupiłem antenkę z allegro 13dbi -130cm wysokości z kablem 8metrowym i konektorem posiadam Huawei 1820
Niezły bat na siebie kupiłeś. Teraz wykonaj nim na sobie wyrok. Takie anteny nadają się do EDGE/GPRS a nie UMTS/HDSPA. A to co pisze sprzedawca jest po to aby skusić się i zakupić ten bubel.
Trzeba było poczytać forum Jak wybrać antenę i kupić a nie kupić i pisać na forum.
Ten modem ma złącze antenowe nie pod antenę main, tylko pod diversity, było to już kilka razy na forum. Podpięcie jakiejkolwiek anteny raczej nie pomoże.
Po drugie, jak pisze Jaco
seboceret pisze:antenkę z allegro 13dbi -130cm
Wnioskując po zdjęciu, to coś jest raczej tłumikiem w paśmie 2.1GHz. Z podstaw budowy anten wynika, żeby taki bat miał jakikolwiek zysk na 2GHz powinien mieć odcinki pomiędzy cewkami długości koło 4cm a nie 10.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Kolego najpierw sprawdź czy wspomaga jakkolwiek Edge (2g) jeżeli tak to znaczy że antena i połączenie jest ok.
Może też być tak że gniazdo w modemie jest uwalone, lub przewód źle zarobiony. Ale będziesz to wiedział testując Edga ew. inny modem - inaczej nie dojdziesz.
Ja czytałem kilkanaście różnych forum i te anteny palcowe/drutowe działają 50/50 a że nikt testów nigdzie porządnie nie zrobił to nie mam pojęcia.
jednym słowem Huawei 1820 chłam tylko sprzedać z tego co wyczytałem na forum . Mam moze ktoś jakiś pomysł jaki modem i antenka dla mnie do HSDPA pod laptopa.
Kolego modem byle jaki byle by było porządne gniazdo.
Ja mam E122 i jest znośny, ale się grzeje i jest czuły na sygnał(w negatywnym tego słowa znaczeniu). O prędkości 7,2 zapomnij bo jest jak Yeti, ja osiągnąłem max ok 4,2 300 metrów od nadajnika. Jak sprawdzałem czy jest modem sprawny/uszkodzony.
Znajdź coś ok i jazda, a najlepiej jak możesz to weź coś na próbę i sprawdź z tą anteną inny modem wszędzie jest 2 tyg. na próbę.
mam iplusa i abonament 60zł mieszkam koło pieseczna a dokładnie chylice ulica nadrzeczna wiec blisko mam nadajniki zastanawiam sie nad tą antenka 9dbi tylko modem e122,159,160 który najlepszy http://allegro.pl/antena-9-dbi-gsm-umts ... 54255.html
seboceret pisze:mam iplusa i abonament 60zł mieszkam koło pieseczna a dokładnie chylice ulica nadrzeczna wiec blisko mam nadajniki zastanawiam sie nad tą antenka 9dbi tylko modem e122,159,160 który najlepszy http://allegro.pl/antena-9-dbi-gsm-umts ... 54255.html
kolego nii pchaj się w to...kup sobie panel 15dbi od cybertecha na alledrogo sam używam i polecam łapie 3g a od nadajnika 15km(linnia prosta)
[ Dodano: 2010-09-23, 21:02 ]
nie chce zakładać nowego tematu...kończy mi się iplus co warto u nich wziąć chodzi mi o te 2 dostępne routery..chodzi mi o to który stabilniejszy,z dobrym zasięgiem z bts
wygląda dokładnie tak samo jak cybertecha, ale jest większa, tańsza i ma większe wzmocnienie. A i tak ktoś musi ją sprawdzić (myślę że to ten sam producent co te od cybertech). Na pewno 10 x lepsza niż ta palcowa/drutowa.
Ale sam musisz sprawdzić zwłaszcza że już się wkopałeś z tą drutową.
niestety taka antena odpada wynajmuje pokój i nie mam jej jak zbytnio przymocować . Mi powinna wystarczyć ta co podałem wyżej w poście bo łapę HSDPA w większości dni i 3g z Huaweia E1820 a jak będę miał tego e122 + antena 9dbi na parapecie to powinno być cały czas HSDPA . Przynajmniej mi się tak zdaje bo raczej ten 1820 nie ma większej mocy niż tamten zestaw. Ma ktoś jakiś pomysł na antenkę ? jakiś link z allegro chodzi mi oczywiście żeby działa w HSDPA . do E122. Najlepiej coś pewnego i sprawdzonego po tamtej wpadce z tym czymś 130cm ;/ co miało być takie dobre.
Ostatnio zmieniony 2010-09-24, 18:28 przez seboceret, łącznie zmieniany 1 raz.
(w którym antena zewnętrzna cybertechu jest w pokoju) mam identyczną sytuację jak ty.
Innego rozwiązania nie ma, albo moja 15-ka albo ta 17-ka z poprzedniego linku. Te drutowe nie spisują się najlepiej.
Przypominam też że te anteny cudów nie robią, sam spodziewałem się czegoś lepszego. I w żaden sposób nie można ich porównać z tymi telewizyjnymi gdzie za 30 zł masz komplet z zasilaczem stawisz w rogu podłączasz zasilanie i masz obraz kryształ o wzmocnieniu 30-40 dB. Fale te same tylko inna długość. Ale widać musimy się na razie męczyć.
Pozdrawiam
PS. Wybij sobie z głowy te anteny drutowe/palcowe bardziej są po to aby były niż działały. Pomagają w przeniesieniu pkt. odbioru w inne miejsce, i po to są.
a czy tej antenie nie będą przeszkadzć drzewa ponieważ mam na drodze kilka na placu i lasek ? mały . Obawiam się tego że może być za nisko ustawiając antenę na wprost nadajnika z okna to mam 50metrów i drzewa duże i zaraz dalej las.
Kolego, widzisz ja ma 1 km do nadajnika ale budynki, drzewa, kominy i setki interferencji sprawiają że bez anteny nie śmiga.
To wszystko na pewno będzie przeszkadzać ale niestety nie masz innego wyboru.
Czy w ogóle łapiesz jakikolwiek szczątkowy zasięg 3G, nawet taki który nie umożliwia połączenia ? sprawdź to za pomocą swojego programu do połączenia ile masz dB.
Jeżeli masz troszeczkę to na pewno poprawi to coś, gorzej jak nic nie łapie.
Tak czy siak musisz sprawdzić i się przekonać, tą co zakupiłeś albo zwróć albo odsprzedaj na allegro.
łapę hsdpa przy oknie zawsze tylko jak chodzę po pokoju to nie tylko EDGE czasami 3g ale przy oknie zawsze HSDPA. co do sprawdzenia w dB to nie wiem jak nie mam zadnego programu poza iplus menager a topnet info nie wiem jak skonfigurować a nie szukałem tego zbytnio . chyba że wiesz jak to możesz napisać krok po kroku.
No to wszystko jasne, jak łapiesz gdziekolwiek 3G to z tą anteną licz na sporą poprawę, przewodu zakup 2-4 m (groszowa sprawa).
TNI : plik --> ustawieni --> komunikacja AT i Pin (tam zaznaczasz kwadracik z napisem : komunikacja AT(moc sygnału ......) 1 szy od góry. Następnie zamykasz wszystko uruchamiasz od nowa (na wszelki wypadek) i w programie elegancko podaje ci dB.
Proponuje zakup tej 17 ki, bo sprawdziłem 15 i teraz trochę żałuje że nie wziąłem 17-ki (chłop mnie przekonywał, ale chłopaki z forum polecili od Cybertecha, niby działa ale żadna rewelacja)
A gdyby co zawsze zwrócić możesz - w końcu jesteśmy w UE.
Pozdrawiam.
PS. Jak już kupisz to zrób porządny test, pomoże to takim ludziom jak my, którzy zaczynali od zera.
Aha jak często jeździsz do domu i masz dużo rupieci to możesz spróbować sam zbudować BIQUADA - ja sobie darowałem, bo musiałbym wszystko kupić osobno, a że benzyna droga to wolałem zakupić gotową.
Aha Pamiętaj żeby najpierw podłączyć antenę a dopiero później odpalać modem (i nie wyciągać w trakcie pracy) bo czytałem że może to uszkodzić modem.
to tak wyniki pomiarów:
Pokój EDGE -83dbm , 15dbi,25%
Pokój czasami UMTS -97dbm , 8dbi , 2%
Przy oknie pisze tak : Duble HSUPA -97dbm , 8dbi , 2%
z tym że nie wiem co znaczy duble HSUPA ? i nie wiem czy są to dobre wyniki czy nie powiem Ci tak że wolał bym tom antenkę 9dbi ponieważ jest mała i można zamontować na aucie i wydaje mi się bardziej poręczna bo tak jak piszesz ze ona przenosi tylko punkt odbioru sygnału to mi starczy to co mam przy oknie. bo mi dobrze tam chodzi internet jak ma HSUPA szybko mi przynajmniej wystarcza a co do wyników proszę o odp. Czy dobre czy złe.