pytanie o iplus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ewa
Początkujący użytkownik forum

pytanie o iplus

Post autor: Ewa »

witam wszystkich użytkowników :) mam takie pytanko apropo iplusa. mam modem zte mf100, windows7 w laptopie. pomijając fakt że cały czas są problemy z połączeniem, to czy to normalne , że aplikacja iplus zżera 50% procesora CPU? dodam że moje pojęcie o komputerach jest znikome więc proszę o odpowiedż
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: pytanie o iplus

Post autor: Nielimitowany »

Pobierz program TNI i z tego odpalaj internet, a nie będzie żadnych problemów. :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ewa na forum nie polecamy managera Plusa. Skorzystaj z rady powyżej lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .
Jakie masz problemy z połączeniem? Napisz więcej, postaramy sie pomóc. A swoją drogą ZTE to raczej kiepski wybór.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

A jaką masz moc odbieranego sygnału?
Ewa pisze: czy to normalne , że aplikacja iplus zżera 50% procesora CPU?
Nawet takie badziewie, jak iPlus Manager nie powinien aż tak angażować procesora, chyba że masz dziesięcioletniego lapka ;) Tylko że na takim Win7 by nie ruszył :]
No i popieram przedpiśców - TNI to najlepszy program do łączenia z siecią przez modem/telefon GSM; Dial-up też z reguły działa bezawaryjnie, ale brakuje mu wielu nieodzownych w komórkowym necie funkcji.
Ewa

jak poczytałam forum to teraz już wiem , że ZTE są kiepskie ale nie mając internetu nie zastanawiałam się nawet nad tym. lapek ma 4 miesiące ;) . a problemy z iplusem to : jak wsadzam modem to laptop go nie wykrywa. pojawia się ikonka bezpieczne usuwanie sprzętu, jak na nią klikam to wyskakuje napis otwórz stację dysków g iplus. jakklikam otwórz to pojawia się błąd , że nie może być otwarty, i dopiero potem zaczyna mi wykrywać modem. Sygnał mam na 3- 4 kreski EDGE. ogólnie łączenie z netem jest uciążliwe, bo jeszcze wyskakuje proszę podłączyć modem, sprawdzić kartę sim itp.

[ Dodano: 2010-09-23, 07:41 ]
pobrałam właśnie ten program TNT czy mam odinstalować iplus menadzera?

[ Dodano: 2010-09-23, 07:56 ]
pytanko co do TNT jaki port wybrać do komunikacji z modemem przy pomocy poleceń AT?

[ Dodano: 2010-09-23, 10:13 ]
połączyłam się przez TNT , jakoś tam sobię poradziłam tylko mi nie wyświetla jaki jest zasięg, ale trudno. wyłączyłam niby iplus menadżer ale w menadżer zadań pokazało że dalej mi zżera 50% CPU, więc zrobiłam zakończ proces i teraz jest CPU ok 10%
yanan
Stały użytkownik forum

Post autor: yanan »

Ewa pisze:

[ Dodano: 2010-09-23, 10:13 ]
połączyłam się przez TNT , jakoś tam sobię poradziłam tylko mi nie wyświetla jaki jest zasięg, ale trudno. wyłączyłam niby iplus menadżer ale w menadżer zadań pokazało że dalej mi zżera 50% CPU, więc zrobiłam zakończ proces i teraz jest CPU ok 10%
Aby włączyć komunikacje AT (poziom sygnału + BTS ) należy kliknąć Plik >> Ustawienia >> Zakładka komunikacja AT + PIN >> i kliknąć [x] na komunikacja AT (widoczny poziom sygnału, moc...) domyślnie komunikacja AT jest wyłączona. Teraz będziesz mogła zobaczyć już wszystkie parametry połączenia modemowego.

P.S Program TNI nie może działać równocześnie z iPlusem (występuje konflikt obsługi portu). O ile usunięcie programu nie spowoduje usunięcie sterowników to możesz usunąć. Ja mam Huawei i unistalator usuwa także sterowniki do modemu, nie wiem jak to jest przy ZTE.

Pozdrawiam
Ewa

No i tu mam problem bo wyskakuje że nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu. Zaznaczyłam że port do komunikacji to COM4: Port ZTE Diagnostics interface.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-23, 16:24 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-09-23, 15:24 przez Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
yanan
Stały użytkownik forum

Post autor: yanan »

Ja tak miałem jak nie był prawidłowo "zainicjowany" przez system czyli jeszcze komputer nie wiedział że ma podłączony modem a już chciałem się łączyć przez niego z Internetem... a druga sprawa to jak są 2 programy uruchomione, które za wszelką cenę chcą uzyskać dostęp do modemu. Działa wtedy złota zasada kto pierwszy... ten lepszy i blokuje dostęp dla innych programów "modemowych". Wyłącz ten program od iPlusa i wszystki jego procesy, a jak nadal nie zadziała to jeszcze raz zainstaluj oprogramowanie... coś musi zadziałać...

Pozdrawiam
Marcin

P.S. Napisz mi jakie masz nazwy portów przy modemie (oprócz tego COM 4) i czy widnieje tam nazwa twojego modemu. Ja mam coś w stylu: COM 16 Port Modem Huawei Mobile Connect...
Ewa

Ja też mam coś w tym stylu tylko zte, ale problem jest z tym że w ogóle modemu nie wykrywa ten program. Dopiero jak załaduję aplikację iplusa to modem zaczyna się świecić na zielono i wtedy dopiero przez tni mogę się połączyć. Nie wiem o co chodzi :cry:
Ostatnio zmieniony 2010-09-27, 15:54 przez Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

Ewa pisze: nie wiem o co chodzi
Chodzi o to, że aplikacja iPlusa uruchamia porty komunikacyjne, ponieważ w niej zawarte są jako takie, sterowniki dla poszczególnych modeli modemów.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Mam modem ZTE MF637 i aby go uruchomić w Top_netinfo zamykam program "T-Mobile Internet Manager 03" a w TNI
Ustawienia->Komunikacja AT i PIN->Port do komunikacji z modemem przy pomocy poleceń AT->wybieram:
COM17: Port ZTE NMEA Device (COM 17)
ODPOWIEDZ