Poszukuję jakiegoś stabilnie działającego internetu mobilnego tzn. jaki polecilibyście, który z powodzeniem można używać w dużych miastach Polski (częste podróże)? Niska cena również jest istotna. Ponadto ten internet musi jak już wspomniałem dość stabilnie działać ponieważ chciałbym go rozdzielić na dwa laptopy. I tu kolejne pytanie: jakie urządzenie wybrać do rozdzielenia takiego internetu (czytałem trochę o modemach HSDPA z routerm, ale z założenia wiem, że Wy lepiej się znacie). Przydałby się aby urządzenie miało możliwość podłączenia anteny zewnętrznej tak, aby był zasię w przyziemiach.
Pozdrawiam i przepraszam za formę posta, ale szef mnie wpienia, bo każe wybrać oferty na już.
Najlepsza oferta
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Najlepsza oferta
Nie ma takiej definicji jak "stabilnie działający internet mobilny".gorus1 pisze:Poszukuję jakiegoś stabilnie działającego internetu mobilnego
Wszystko zależy od lokalizacji i najlepiej sprawdzić to doświadczalnie.
Można coś tylko szacować na podstawie map zasięgu ale będzie to wysoce nieprecyzyjne.
Ale nie podałeś jakie to mają być lokalizacje.
PS. Wątek przenoszę do "Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS", bo tego dotyczy się w zasadzie pierwsze pytanie.
[ Dodano: 2010-09-24, 11:21 ]
Na to pytanie to najlepiej już założyć osobny wątek aby nie mnożyć problemów w jednym. Tym bardziej, że pytanie jest już z innego gatunku.gorus1 pisze:I tu kolejne pytanie: jakie urządzenie wybrać do rozdzielenia takiego internetu
EDIT.
Widzę, że już tu o tym napisałeś: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=301660#301660
Ostatnio zmieniony 2010-09-24, 11:59 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Lokalizacja to duże miasta tj. Warszawa, Łódź, Poznań itd., a internet musi dawać radę obsługiwać skype tj. na obydwu laptopach powinna być możliwość bezproblemowego prowadzenia rozmowy przez skype.
P.S. dzięki za przeniesienie postu - właśnie się zorientowałem, że ten dział jest bardziej odpowiedni.
P.S. dzięki za przeniesienie postu - właśnie się zorientowałem, że ten dział jest bardziej odpowiedni.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czyli teoretycznie każdy operator powinien tam dobrze działać. Ale tak jak już napisałem wszystko zależy konkretnie od miejsca. W jednym bloku może działać lepiej a dwa bolki dalej już inny operator. Więc ciężko coś tu doradzić.gorus1 pisze:Lokalizacja to duże miasta tj. Warszawa, Łódź, Poznań
Gdyż jak napisałem nie ma takiej definicji jak "stabilnie działający internet mobilny".
Każdy internet mobilny nie jest do końca stabilny.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Nie wierzę, że będziecie jeździć z dwoma laptopami, routerem i kierunkową anteną zewnętrzną:-))gorus1 pisze: z powodzeniem można używać w dużych miastach Polski (częste podróże)? Niska cena również jest istotna. Ponadto ten internet musi jak już wspomniałem dość stabilnie działać ponieważ chciałbym go rozdzielić na dwa laptopy. I tu kolejne pytanie: jakie urządzenie wybrać do rozdzielenia takiego internetu (czytałem trochę o modemach HSDPA z routerm, ale z założenia wiem, że Wy lepiej się znacie). Przydałby się aby urządzenie miało możliwość podłączenia anteny zewnętrznej tak, aby był zasię w przyziemiach.
Jeżeli tylko dwa laptopy to ja radzę nie kombinować z routerem tylko na jednym podłączyć modem a na drugim zmostkować połączenie kawałkiem kabla sieciowego, wyjdzie najtaniej, co do anteny - niech będzie, znowu to napiszę - Anydata 635 w Orange, ma małą antenę zewnętrzną w zestawie, nie wierzę, że będziecie jeździli z większą:)