problem polega na tym, ze ostatnio kupilem antene ATK-20 i podlaczylem do modemu ED77 i kiedy obracam na dachu antena dookola lacze sie zawsze z tym samym bts-em ktory nie posiada EDGE tylko prawdopodobnie sam GPRS
i pytanie moje jest takie czy istnije mozliwosc jakiegos odizolowania sygnalu najblizszy bts jest jakies 2 km ode mnie
dziwna sytuacja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: dziwna sytuacja
Wiesz, że po przestawieniu anteny musisz rozłączyć się z netem i ponownie połączyć. W czasie łączenia wybiera BTS-a.
-
tak wiem o tym, za kazdym razem sie rozlaczalem i laczylem ponownie
-
mam jeszcze jedno pytanie: czy na moim modemie (ED77) nie da sie wymosic EDGE, bo z tego co wiem mozna jedynie netmonitorem na telefonach NOKIA czy sa jescze jakies inne sposoby ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nic nie zrobisz z tym modemem.Nie ma żadnego sposobu, żeby go zmusić do czegokolwiek. Do tego nadajnik masz tak blisko, antena raczej nie ma szans złapać coś innego. A jeszcze inna sprawa, że jak masz Orandge jak podejrzewam, to często jest tam EDGE na 1800MHz a GPRS na 900MHz. Czyli wszystko mogłeś zrobić na odwrót. W twojej sytuacj potrzebna jest antena zewnętrzna dookólna (dwupasmowa) +modem z opcją wymuszania EDGE lub Nokia z netmonitorem.