Router z poprawnie działającym UPnP (PS3), VPN i ew. WISP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KF2010
Początkujący użytkownik forum

Router z poprawnie działającym UPnP (PS3), VPN i ew. WISP

Post autor: KF2010 »

Witam,
Mam prośbę o rekomendację co do zakupu routera spełniającego takie wymagania:
  • - Poprawnie zaimplementowane UPnP, w moim przypadku chodzi o uzyskanie UPnP przy połączeniu z PS3, PSP i SONY LocationFree (streamer sygnału wideo)
    - Dobrze działający VPN PassThrough - poprawna współpraca z Netscreren-Remote
    - Nie wymagane ale pożądane - tryb WISP (mam od iPlusa routerek MiFi i w razie braku sygnału od dostawcy po ethernecie chciałbym mieć możliwość szybkiego przełączenia całej podsieci na sygnał z MiFi - internet o iPlusa po 3G)
Najlepiej by było, żeby rekomendujący mieli podobny sprzęt w domu i mogli zarekomendować, że się tak wyrażę, z autopsji :) W tym momencie mam Belkin G Wireless router F5D7234-4 v3 i jest z nim ten kłopot, że nie obsługuje poprawnie VPN'u. W ogóle nie można się połączyć. Pewne efekty daje przekierowanie portu 500 UDP ale wtedy połączenie, o ile się w ogóle go uda zestawić, jest zrywane po kilku minutach. Pożyczyłem sobie TL-WR543G i tam VPN jest OK, ale niestety:
  • - PS3 nie wykrywa UPnP w routerze chociaż sygnalizuje NAT type 2 (!)
    - SONY LocationFree nie wykrywa UPnP (trzeba ręcznie przekierować port do streamowania wideo) i, co znacznie gorsze, router po klikudziesięciu sekundach zrywa połączenie z tym urządzeniem!
Zastanawiam się (przede wszystkim ze względu na niską cenę :) ) nad routerami GetNet: GR-124W lub GR-534W. Czy ktoś ich może używa w podobnym do wyżej opisanego otoczeniu?
Z góry dziekuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Kuba
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router z poprawnie działającym UPnP (PS3), VPN i ew. WISP

Post autor: Jo_gurt »

Wymagania masz tak szczegółowe, że chyba nikt się nie znajdzie z takim doświadczeniem ;)
KF2010
Początkujący użytkownik forum

Post autor: KF2010 »

No i w końcu znalazłem! Może się komuś przyda - moje wymagania spełnił Edimax nLite BR-6226n. Działa na nim wszystko czego potrzebowałem! Mam go od 2 dni i zero problemów :) Polecam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

KF2010, fajnie, że się podzieliłeś znaleziskiem :ok:
ODPOWIEDZ