Rozłączanie modemu ZTE MF636

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blaise101
Użytkownik forum

Rozłączanie modemu ZTE MF636

Post autor: blaise101 »

Wziąłem neta w iPlusie i mam problem z modemem ZTE. Otóż pracuje on, a po jakimś czasie, zostaje tak jakby odmontowany z pc i muszę go wyjąć i znowu włożyć i połączyć się. Wyłączyłem wszystkim portom usb wyłączanie sprzętu dla oszczędzania energii, ale problem dalej się pojawia. Jak siedzę, to nie jest to dla aż tak uciążliwe, ale gorzej mnie nie będzie i tak się zrobi np. moim rodzicom, a druga sprawa, że zamierzam wykupić iplusopobieracz i wtedy bez sensowne będzie zostawianie pc na noc, żeby coś większego zassać, bo trzeba by co godzinę wstawać i pilnować czy nie rozłączyło..

Jakieś pomysły jak rozwiązać problem?

E: a, zastanawiam się czy to nie wina tego, że podpinam modem do takiego przedłużacza usb, ale niestety muszę, bo jak wkładam bezpośrednio do portu, to łapie mi tylko EDGE, bo komp jest trochę schowany.
Awatar użytkownika
obserwator
Początkujący użytkownik forum

Re: Rozłączanie modemu ZTE MF636

Post autor: obserwator »

E: a, zastanawiam się czy to nie wina tego, że podpinam modem do takiego przedłużacza usb, ale niestety muszę, bo jak wkładam bezpośrednio do portu, to łapie mi tylko EDGE, bo komp jest trochę schowany.
Oczywiście, tym bardziej jeśli kabel będzie marnej jakości. Podłącz modem bezpośrednio do portu USB i testuj przez jakiś czas w EDGE czy problem dalej występuje.
blaise101
Użytkownik forum

Re: Rozłączanie modemu ZTE MF636

Post autor: blaise101 »

włączyłem ściąganie na max 1kb/s i wygląda na to, że jak jest aktywność łącza to nie odłącza modemu. Nie wiem już sam. Wszędzie gdzie było możliwe zmieniłem ustawienia (menedżer urządzeń i opcja zasilania w panelu sterowania)
ODPOWIEDZ