Tylko lokalne// Pomocy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
apriori
Początkujący użytkownik forum

Tylko lokalne// Pomocy

Post autor: apriori »

Witam, mam problem z siecią. Posiadam internet z Chello. Mój modem to ARRIS TOUCHSTONE a router D-link 524. Sytuacja wygląda następująco, modem łączy się ze stacjonarnym poprzez USB. Jest spoko, wszystko działa. Problem zaczyna się gdy chcę postawić sieć bezprzewodową. Do modemu (za pomocą kabla LANowego) podpinam router, który ma za zadanie rozprowadzać sygnał wifi w mieszkaniu. O ile laptop wykrywa sieć, to możliwe połączenie jest "Tylko lokalne", tak jakby router miał problem z wyjściem na świat. Na laptopie poprzez 192.168.0.1 probowalem skonfigurować router, wpisując w zakładce WAN, takie same dane, jak na komputerze stacjonarnym, jednak nie powiodło się, gdyż na stacjonarnym wyskoczył błąd konflikt IP.

Oto ipconfig ze stacjonarnego:

Karta Ethernet Połączenie lokalne: Sufiks DNS konkretnego połączenia : chello.pl
Opis . . . . . . . . . . . . . . : ARRIS TOUCHSTONE DEVICE
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-CA-BC-B3-22
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 87.206.150.155
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 87.206.150.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 84.10.205.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.179.1.63 62.179.1.62
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 24 września 2010 14:25:18
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 30 września 2010 09:55:16

Męczyłem się także z adresami MAC, IP, itd. i nic. Brak mi już pomysłów. Prosiłbym o pomoc.
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Re: Tylko lokalne// Pomocy

Post autor: DoMiNo »

Kolego ale modem nie może być podłączony przed USB do komputera stacjonarnego i routera przez RJ45 jednocześnie. Albo - albo. Moja sugestia: odłącz całkowicie kabel USB -> podłącz modem do routera do złącza WAN kablem RJ45, a komputer stacjonarny podłącz również do routera kablem RJ45 do złącza LAN. Wcześniej tylko zresetuj modem - odłączenie go z prądu na 3-5minut wystarczy. Powodzenia, musi ruszyć :ok:
ODPOWIEDZ