D-LInk DI-524 - problem z WIFI przy 2 laptopach

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomuuu
Początkujący użytkownik forum

D-LInk DI-524 - problem z WIFI przy 2 laptopach

Post autor: tomuuu »

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum - mam nadzieję, że wszystko opiszę sensownie, i że zakładam temat we właściwym miejscu.

Od jakiegoś przeszło roku mam w mieszkaniu wspomniany w temacie router DI-524. Do niedawna stał PC na kablu i żona korzystała z laptopa na wifi - problemów nie było.

Pozbyliśmy się ostatnio PCta, pojawił się drugi laptop. I zaczęły się cyrki, gdy chcemy korzystać w obu z internetu po wifi. Jak się uruchomi obydwa równocześnie - jakby zanikała sieć. Problemu nie ma, gdy jeden z nich podepnę na kablu - działa, bez problemu.

Rozwiązaniem wydaje się resetowanie routera - po nim generalnie sieć widzą obywa laptopy - ale przecież nie o ciągłe resetowanie pudełka chodzi, prawda?

Wygląda to tak, że internet niby to jest - obydwa komputery sieć widzą, mają ją w zasięgu i zasięg jest bardzo dobry. Sieć nie ma zabezpieczeń, na marginesie. I poza tym że ją widzą - to jak już się połączą, to po jakimś czasie najczęściej net pada - mimo, że połączenie z siecią jest.

Pingowanie działa - normalnie wszystko, 4 poprawne odpowiedzi.

Z czym to może być związane? Co zrobić, aby to zwalczyć? Czy może potrzebuję podać jeszcze jakieś dane, aby ktoś mógł coś odpowiedzieć?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. W razie pytań - odpowiem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D-LInk DI-524 - problem z WIFI przy 2 laptopach

Post autor: Jo_gurt »

DI-524 lubił robić jaja na starych firmware'ach. Sprawdzałeś czy jest nowszy?
tomuuu

Jeszcze nie, bo na kilku forach znalazłem opisy o tym, jakie to się jaja potem robią, jak coś nie wyjdzie.

Trzeba?

Podasz jakiś sprawdzony namiar na źródło pliku do upgrade'u?

A czy jest szansa, że to może być coś innego?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

tomuuu pisze: Podasz jakiś sprawdzony namiar na źródło pliku do upgrade'u?
Najlepiej ze strony producenta. ;)

I dodam, ze najnowsza wersja jest bardzo zalecana przy tego typu problemach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Najlepiej ze strony producenta.
Tak jest. I niekoniecznie polska, np. na niemieckiej są czasem nowsze.
tomuuu

Ale czy jest możliwość, aby coś zepsuć przy takim upgradzie?

W ogóle - jak to się robi? Pierwszy raz się za coś takiego będę brał.

[ Dodano: 2010-09-26, 19:00 ]
Dzisiaj to samo - w tej chwili mam laptopa na kablu. Jak włączyłem - sieć wifi widzi, ale nie może się połączyć. Nawet mimo to, że drugi laptop wyłączony.

Co do sterowników nowszych - znalazłem na polskiej www na http://www.dlink.pl/cs/Satellite?c=Tech ... FDLWrapper - tu znalazłem wersję 3.13, podczas gdy ja mam 3.12.

Jak to zainstalować? W pobranym RARze jest tylko 1 plik .BIN.

Dodatkowo - obecne oprogramowanie jest po polsku, a ten ściągnięty plik nazywa się "DI-524_fw_revG_3-13B02_all_en_20090105", więc chyba angielska wersja? A jest tylko taki na polskiej stronie...

I dodatkowo - co to może być, jeśli nie oprogramowanie? Czytałem gdzieś na necie, że ludzie - podobnie opisując problem - dochodzili do tego, że chodziło o ustawienia jakiegoś DHCP czy czegoś jeszcze...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak to zainstalować? W pobranym RARze jest tylko 1 plik .BIN.
Po zalogowaniu na router masz w administracji opcję uaktualnienia firmware. Wskazujesz pliczek BIN i czekasz.
tomuuu pisze:Dodatkowo - obecne oprogramowanie jest po polsku, a ten ściągnięty plik nazywa się "DI-524_fw_revG_3-13B02_all_en_20090105", więc chyba angielska wersja? A jest tylko taki na polskiej stronie...
Zapewne angielska. Ale to aż taki problem?
ODPOWIEDZ