Jaki router?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router?
Witam, zakładam nowy temat, ponieważ nie znalazłem na forum odpowiedzi na swe wątpliwości.
Otóż posiadam internet radiowy (1mb) i jako, że niedawno zakupiłem laptop, aby móc korzystać z internetu w całym domu zamierzam zakupić router.
Nie znam się na tym w ogóle, ale z tego co wyczytałem wystarczy mi router DSL.
Jeden z tych, które mi polecono to WNR2000. Mój budżet to jakieś 250zł, zależy mi też aby obsługiwał standard "n" gdyż taki też obsługuje mój notebook, jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jakie "łącza" musi mieć urządzenie mi potrzebne oraz zasugerować konkretny model byłbym wdzięczny.
Mieszkam w domu piętrowym i w związku z tym moje pytanie, czy nie powinno być problemów z zasięgiem?
Jeszcze jedno pytanie, z laptopa głównie będę korzystał w miejscu(pokoju) oddalonym od routera o jakieś 10m w linii prostej, z tym że po drodze są dwie ściany, nie będzie problemów z obniżeniem jakości połączenia? A jeśli tak to mogę dokupić jakąś antenę wzmacniającą sygnał?
Otóż posiadam internet radiowy (1mb) i jako, że niedawno zakupiłem laptop, aby móc korzystać z internetu w całym domu zamierzam zakupić router.
Nie znam się na tym w ogóle, ale z tego co wyczytałem wystarczy mi router DSL.
Jeden z tych, które mi polecono to WNR2000. Mój budżet to jakieś 250zł, zależy mi też aby obsługiwał standard "n" gdyż taki też obsługuje mój notebook, jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jakie "łącza" musi mieć urządzenie mi potrzebne oraz zasugerować konkretny model byłbym wdzięczny.
Mieszkam w domu piętrowym i w związku z tym moje pytanie, czy nie powinno być problemów z zasięgiem?
Jeszcze jedno pytanie, z laptopa głównie będę korzystał w miejscu(pokoju) oddalonym od routera o jakieś 10m w linii prostej, z tym że po drodze są dwie ściany, nie będzie problemów z obniżeniem jakości połączenia? A jeśli tak to mogę dokupić jakąś antenę wzmacniającą sygnał?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router?
Żaden DSL, z DSLem nie masz nic wspólnego.Pabl0 pisze:ale z tego co wyczytałem wystarczy mi router DSL.
Jak masz teraz podłączony dostęp?
-
Przez kabel z dachu, do jakiejś bramki voip gdyż taki telefon też posiadam i od niej zwykłym kablem do komputera.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jaki kabel?Pabl0 pisze:Przez kabel z dachu,
-
No taki standardowy, UTP chyba, łącze do tego kabla jest chyba w każdym komputerze (chyba, że chodzi o coś innego, bo może nie rozumiem?).
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z dachu może iść albo kabel antenowy albo skrętka. U ciebie jest skrętka.
Potrzebujesz routerka bez żadnych DSLi, modemów itp. Zwykły RJ45 na WAN.
Co do zasięgu to nie wiadomo. Nikt ci nic nie zagwarantuje. Trzeba sprawdzić.
Sprawdź jeszcze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Potrzebujesz routerka bez żadnych DSLi, modemów itp. Zwykły RJ45 na WAN.
Co do zasięgu to nie wiadomo. Nikt ci nic nie zagwarantuje. Trzeba sprawdzić.
Sprawdź jeszcze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Drugi wg. sprzedawcy obsługuje WDSa.
-
Jeszcze jedno pytanie, czym różni się WNR2000-100ISS od WNR2000-100PES?
Oraz gdyby ktoś miał wybierać pomiędzy właśnie tym WNR2000, a TP-Link TL-WR1043ND co byście wybrali, lub czym przy wyborze pomiędzy tymi dwoma routerami się kierowali?
Oraz gdyby ktoś miał wybierać pomiędzy właśnie tym WNR2000, a TP-Link TL-WR1043ND co byście wybrali, lub czym przy wyborze pomiędzy tymi dwoma routerami się kierowali?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
TP-Linka
Ze względu na OpenWRT.

-
- Użytkownik forum
Masz 3 grube ściany z cegieł ? Jeśli problemu raczej nie będziesz z zasięgiem. A tobie chodziło o xDSL.
http://www.komputronik.pl/index.php/cat ... _xDSL.html
http://www.komputronik.pl/index.php/cat ... _xDSL.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Żaden tam xDSL. Z DSL to nie ma nic wspólnego.lukasz18dg pisze:A tobie chodziło o xDSL.
-
- Użytkownik forum
Może to nie ma żadnego związku z xDSL ale na większości bardziej popularne sklepy internetowe komputronik, vobis tak nazwały te produkty.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Prawda, ale nie powielajmy błędu.
- SowaTM
Witam
Mam problem. A mianowicie chcę odbierać sygnał z AP jakiegoś Providera. I teraz jestem trochę oddalony (tzn. mniej niż 1km) i mam zamiar kupić anteną kierunkową typu Yagi. Ale nie wiem jaki router kupić aby miał możliwość podłączenia zewnętrznej anteny i wysyłał jeszcze odebrany sygnał do mojego laptopa. Co polecacie?
Mam problem. A mianowicie chcę odbierać sygnał z AP jakiegoś Providera. I teraz jestem trochę oddalony (tzn. mniej niż 1km) i mam zamiar kupić anteną kierunkową typu Yagi. Ale nie wiem jaki router kupić aby miał możliwość podłączenia zewnętrznej anteny i wysyłał jeszcze odebrany sygnał do mojego laptopa. Co polecacie?
- wojteks
- *** Administrator ***
To idź do niego niech Ci doradzi. Jeżeli chcesz piracić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a> to źle trafiłeś.SowaTM pisze:chcę odbierać sygnał z AP jakiegoś Providera
Nie pomagam na PW!
- SowaTM
Oczywiście, że nie chcę piracić. Was chciałem się spytać jaki do takich funkcji powinien być router. Co powinien posiadać? A provider pewnie i tak będzie chciał mi wcisnąć jakiś inny model (wtedy będę wiedział czy mnie nie nabija w butelkę).
- wojteks
- *** Administrator ***
To zależy od tego co daje dostawca. Najpierw zapytaj co daje a potem się pomyśli. Ceny tanich routerów są od 80 do 300złSowaTM pisze:Was chciałem się spytać jaki do takich funkcji powinien być router
Nie pomagam na PW!