Posiadam Internet bezprzewodowy z Play, modem Huawei E169. Kupiłem sobie router Edimax 3G-6200N, aby rozdzielić Internet na laptopa (po wi-fi) i na komputer stacjonarny (przez kartę sieciową). Modem jest włożony do routera i odbiera sygnał Internetu z Play Online. W laptopie mam Internet po wi-fi - działa. Natomiast nie ma Internetu w komputerze stacjonarnym przy połączeniu kablem sieciowym do karty sieciowej. Komputer stacjonarny widzi routera, ponieważ widzę ustawienia routera przez Firefoxa, czy Internet Explorera (po wpisaniu w adresie odpowiedniego IP routera), pokazuje nawet w ustawieniach routera, że jest połączenie z Internetem. Mogę udostępnić dyski, drukarkę z komputera stacjonarnego na laptopa, czyli karta sieciowa jest ok., kabelek sieciowy też jest ok. Wkładałem kabel sieciowy we wszystkie wtyki w routerze i nic, mam nawet drugi kabel sieciowy i dalej nic. Podłączyłem nawet laptopa z routerem przewodowo przez kabel sieciowy (wyłączając oczywiście wi-fi w laptopie) i jest Internet w laptopie, bez jakiejkolwiek konfiguracji Internetu w laptopie. W laptopie mam Windows 7, a na stacjonarnym Win XP, jeśli ma to jakieś znaczenie. Oczywiście zaktualizowałem oprogramowanie routera do wersji 2.16f. Wcześniej Internet chodził na stacjonarnym jak i na laptopie przy podłączeniu bezpośrednio modemu Huawei E169 pod usb. W opcjach internetowych w ustawieniach sieci LAN jest tak samo w laptopie jak i w stacjonarnym, czyli „automatycznie wykryj ustawienia”. Chyba już wszystko opisałem, nie wiem co jest grane? Czy trzeba coś ustawić w komputerze stacjonarnym? Jeśli tak to w jaki sposób? Z góry dzięki za pomoc.
Już po problemie. Trzeba było wpisać adresy ip, maskę podsieci, bramę domyślną, preferowany i alternatywny serwer DNS we właściwościach protokołu internetowego (TCP/IP). Można zamknąć temat.
Router Edimax 3G-6200N brak internetu na komputerze stacjona
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Router Edimax 3G-6200N brak internetu na komputerze stacjona
Witam mam również problem z tym routerem Edimax 3G-6200N , modem Huawei E160E w Orange , na laptopie Win7 i brak internetu przez WiFi. Modem podłączony do routera przez USB. Podczas diagnozowania połączenia połączenia komunikat "serwer DNS nie odpowiada". Proszę o pomoc.