Internet w Erze Tak Tak

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
axelf
Początkujący użytkownik forum

Internet w Erze Tak Tak

Post autor: axelf »

Witam,
Kupiłem sobie na allegro modem ZTE MF 626 włożyłem do niego zwykłą kartę z tak tak, którą używam na codzień i za ściągnięte 2 MB zjadło mi 5zł. Jak to możliwe skoro pisze na stronie ery 0.03gr za 100KB. Czy wie ktoś może czy trzeba wykupić jakiś pakiet lub coś ustawić bo coś jest nie tak żeby aż 5zł skasowało za 2Mb bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Internet w Erze Tak Tak

Post autor: Sundance_kid »

axelf pisze:Jak to możliwe skoro pisze na stronie ery 0.03gr za 100KB
Nie pomyliłeś z Blueconnect na kartę?
Wyślij smsa Max na numer 8010 to aktywujesz sobie 100 MB danych z pełna prędkością a powyzej tego predkośc ma spaść do 16 kbps. Koszt tego czegos to 9 złotych.
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

Bo to nie jest oferta, specjalna do internetu.
Do internetu w sieci Era, jest taki STARTER.
Gdzie po doładowaniu za 25 zł dostajesz 500MB bonusu, a za 50 zł 2GB.
axelf

Chodzi o to, że nie kupowałem BC startera bo używam tego netu sporadycznie, ale mimo to nie powinno to brać 5zł za 2Mb. Przecież normalnie przez gprs jest chyba 50gr za 100kb więc tak czy siak wychodzi drogo.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

axelf pisze:Przecież normalnie przez gprs jest chyba 50gr za 100kb więc tak czy siak wychodzi drogo.

Kod: Zaznacz cały

USŁUGI NA TERENIE KRAJU
Pakietowa transmisja danych na terenie Polski

WAP Tak Tak (APN: erawaptt), Internet Tak Tak (APN: erainternettt lub inny APN udostepniony przez Operatora przeznaczony do połaczen z
Internetem ogólnego uytku)
Aktywacja bezpłatna
Opłata za 500 kB 0,72 zł z VAT
Opłata naliczana jest za kade rozpoczete 500 kB, oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP); 1kB= 1024
B. Po zakonczeniu połaczenia lub o godz. 24.00 dane sa zaokraglane w góre, do pełnej jednostki taryfikacyjnej - 500 kB. 
axelf

Właśnie 72gr, czyli jak to można ustawić w tym programie do blue connect, który można ściągnąć ze strony era dla modemu ZTE MF 626 ?? Bo 72gr to jednak nie 5zł.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

axelf pisze:czyli jak to można ustawić w tym programie do blue connect, który można ściągnąć ze strony era dla modemu ZTE MF 626
Zamiast niego użyj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

axelf pisze:Bo 72gr to jednak nie 5zł.
Dane rozliczane sa osobno. Czyli płacisz osobno 72 grosze za pobrane i wysłane. Czyli jak masz 130 wysłanych i 170 pobranych to płacisz za ta przyjemność 1,44. Jeżeli którakolwiek z tych wartości przekroczy 500 kB nawet o 1 naliczane jest kolejne 72 grosze. Stąd za 2 mega mogła wyjśc taka kwota. Poza tym nie napisałes czy miała miejsce ta opłata w czasie jednej sesji czy kilku.
axelf

Czy możesz mi podać co dokładnie wpisać w powyższym programie, by płacić za 500kb 0,72gr ? Chodzi mi głównie o ustawienia, ponieważ manager dostarczony do modemu posiada własne ustawienia. Dzięki :-)
Awatar użytkownika
Jaco

axelf pisze:Czy możesz mi podać co dokładnie wpisać w powyższym programie, by płacić za 500kb 0,72gr ?
Tego nie ustawia się w programie tylko jest z góry ustalone w taryfie z jakiej korzystasz.
Nielimitowany

axelf pisze:płacić za 500kb 0,72gr
Nie wiem na prawdę, dlaczego ta stawka Cię interesuje, jak można mieć o wiele taniej w pakiecie, ryczałcie.

Masz kartę Tak Tak, wchodzisz w *100# następnie w 4. Internet i masz do wyboru:
a). Blueconnect Max 100MB za 9zł, po limicie prędkość spada do 16kb/s.
b). 5 MB za 5zł, pierwszy miesiąc za darmo.
axelf

Powiem tak :) mam neta w domu 2Mb/s chodzi elegancko, ale czasem zdarzy mi się gdzieś wyskoczyć więc biorę laptopa ze sobą. Nieopłaca mi się kupować pakietu za 9zł czy startera BC za 25zł na jeden dzień lub dwa w miesiącu. Dlatego zależy mi na zmniejszeniu kosztów zwykłego neta i tyle :)
Nielimitowany

axelf pisze:Nieopłaca mi się kupować pakietu za 9zł czy startera BC za 25zł na jeden dzień lub dwa w miesiącu.
Niestety albo to, albo pakiet 5MB za 5zł (500kb~50gr), chyba że chcesz płacić te 72gr za każde 500kb, twoja wola.
axelf pisze:zależy mi na zmniejszeniu kosztów zwykłego neta
Właśnie to, próbujemy Ci powiedzieć. ;)
Awatar użytkownika
Jaco

axelf pisze:Dlatego zależy mi na zmniejszeniu kosztów zwykłego neta i tyle
Wybierz taryfę HOT bo przynajmniej masz tańsze rozmowy za minutę połączenia. Opłaty za wysyłanie pakietów we wszystkich taryfach są takie same.

[ Dodano: 2010-09-26, 21:24 ]
Nielimitowany pisze:Niestety albo to, albo pakiet 5MB za 5zł (500kb~50gr)
Po przekroczeniu już będziesz płacił zgodnie z taryfą więc może to jest jednak dobre rozwiązanie aby wykupić pakiet jednak. Zawsze zaoszczędzisz trochę. :)
axelf

Dzięki za odpowiedzi a teraz jeszcze zadam ostatnie pytanko :D co daję wybór tego APN : erawaptt, erainternet, erainternettt ? Wpływa to na coś ? Bo na razie mam ustawione erainternet ale korzystam z tak taka więc czy by nie trzeba wybrać erainternettt ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez axelf, łącznie zmieniany 1 raz.
Nielimitowany

axelf pisze:Wpływa to na coś ?
Nie. "erainternet" i "erainternettt" są identyczne, jeśli chodzi o numer dostępowy, login, hasło.
Ostatnio zmieniony 2010-09-26, 21:48 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

axelf pisze:Bo <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam ustawione erainternet ale korzystam z tak taka więc czy by nie trzeba wybrać erainternettt ?
Jeśli działa to nie zmieniaj. Bynajmniej nie zmieniaj na ,,erawpatt,, . Ważne aby był prawidłowy apn i numer przez który się łączysz. Info masz w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a>.
ODPOWIEDZ