Szczęśliwe godziny a limit [ROZWIĄZNY]

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kurczak
Użytkownik forum

Szczęśliwe godziny a limit [ROZWIĄZNY]

Post autor: kurczak »

Tak się zastanawiam jak jest ze Szczęśliwymi godzinami w Orange i limitem dziennym. Od konsultanta Orange otrzymałem informację, że SG działają bez względu na normalny limit, prędkość w nocy nie jest zmniejszana nawet jeśli zostanie on wykorzystany. Jednak po odwiedzeniu paru stron i poczytaniu komentarzy sam już nie wiem jak to jest. "Eksperci" w komentarzach mówią, że po wykorzystaniu zwykłego limitu SG przestają obowiązywać. Na orange.pl nie znalazłem nawet słowa o usłudze. Orientujecie się w końcu jak to będzie w praktyce?
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 18:44 przez kurczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: Szczęśliwe godziny a limit [ROZWIĄZNY]

Post autor: Procio »

Pytałem się na forum Orange i dowiedziałem się tyle, że Szczęśliwe Godziny działają bez względu na limit, tj. nawet po wykorzystanym limicie po północy można pobierać z pełną prędkością.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
kurczak
Użytkownik forum

Właśnie na forum Orange ludzie sygnujący się pracownikami Orange spierają się co do poruszanego przeze mnie powyżej tematu. Jedna z wersji mówi o wyłączeniu Szczęśliwych Godzin po wykorzystaniu całego limitu "dziennego". Jeśli tak by było, zostałem wyraźnie wprowadzony w błąd w rozmowie dot. przedłużenia umowy (zresztą już drugi, pierwszy to zapewnienie że SG w abonamencie 59 kosztują 19 zł/m-c, a ja jestem w elitarnym gronie mających tę usługę za darmo...). Stwierdziłem że jedyną, ostatnią możliwością jest zapytanie mailowe Orange. Czekam właśnie na odpowiedź.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Czyta się co się podpisuje bo inaczej jest tak jest.
kurczak
Użytkownik forum

Dane w aneksie do umowy były maksymalnie ograniczone, nie znalazłem tam żadnej wzmianki o Szczęśliwych Godzinach, więc zaczytywać się raczej nie ma w czym. To też mnie swoją drogą trochę zdziwiło.
Ale jak na razie niepodpisana ;)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

kurczak, jaką dokładnie masz taryfę?
kurczak
Użytkownik forum

OF Standard, teraz chyba to się przemianowuje na Nowe OF 59.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Ten zapis jest trochę dziwny:

Kod: Zaznacz cały

2. W ramach usługi Szczęśliwe godziny w Orange Free (dalej: „Usługa”) Abonent otrzymuje możliwość korzystania z
nielimitowanego transferu danych w godzinach od 00: 00 do 08:00. Przyznany Abonentowi limit przesyłania danych nie
zmniejsza się.
Regulamin Szczesliwych Godzin dla OF tego nie precyzuje czy bedzie limit czy go nie będzie.

Zapis:

możliwość korzystania z nielimitowanego transferu danych w godzinach od 00: 00 do 08:00[/
Przyznany Abonentowi limit przesyłania danych nie zmniejsza się.
sugeruje że transfer jest nielimitowany , ale prędkość niekoniecznie , dlatego można wyciągnąć wnioski , ze prędkość jest limitowana.

Za to zapis w regulaminie promocji Szczęśliwe Godziny dla Nowego BE mówi:

4. W przypadku aktywnej usługi Cała naprzód w Nowej Ofercie Business Everywhere i po przekroczeniu
Limitu dostępnego w danym okresie rozliczeniowym w godzinach 00:00- 08:00 opłata za transfer
zgodnie z cennikiem usługi „Cała naprzód w Nowej Ofercie Business Everywhere” nie będzie
naliczana.
Co sugeruje , ze Lejek obowiązuje w czasie Szczęśliwych Godzin i dopiero usługa Cala Naprzód zdejmuje lejek.

Trzeba przekonać sie na własnej skórze jak to jest ;)
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 17:54 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
kurczak
Użytkownik forum

Pewnie technicznie nie rozdzielili zmniejszania prędkości limitowej i pozalimitowej i nie chce im się zwalniać do północy, przyspieszać na te kilka godzin, potem znów przycinać itd. No nic, mam nadzieję że w miarę szybko i jasno odpiszą, bo wreszcie muszę się na coś zdecydować.
kurczak
Użytkownik forum

Wniosek jest jeden - chyba nawet orange nie wie jak chce z tymi limitami robić. Na maile żadnej odpowiedzi, na *100 jeden wielki bełkot. Nic, pozostaje czekać na informacje od samych użytkowników.

/edit

a jednak, po 2 dniach otrzymałem konkretną odpowiedź, potwierdzającą moje obawy
fragment maila z BOKu:
W związku z otrzymanym zgłoszeniem informuję, że Szczęśliwe Godziny działają tylko wtedy, kiedy na numerze Orange Free nie ma włączonego ograniczenia prędkości czyli wykorzystany został cały limit transferu.
Niestety podpisany aneks do umowy został już odesłany, a nie wiem czy jest teraz sens bawić się w odkręcanie wszystkiego. Tak czy siak, temat pod tym kątem można uznać za wyczerpany.
ODPOWIEDZ