Problem orange free optimum

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrek056
Użytkownik forum

Problem orange free optimum

Post autor: piotrek056 »

Witam mam problem przedłużyłem dziś umowę na orange free otrzymałem nową kartę sim podejrzewam że jest jeszcze nie aktywna ale w menadżerze nie pokazuje mi sygnału gsm tylko sam marny CDMA 2 kreski. A poza tym jaką antenę polecacie do modemu adu 635wa. Teraz korzystam z starej simki. Pozdrawiam.
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem orange free optimum

Post autor: piotrek2308 »

A z czego przedłużałeś? Znaczy się co miałeś wcześniej.
I co Ci dali w ramach przełużenia jakieś dodatkowe GB, rabat na modem itd.

Na pewno to optimum?

Może jak aktywują poprawi się sygnał.
piotrek056
Użytkownik forum

Wcześniej miałem orange free z abonamentem 60zł ale umowa mi się kończy 1 grudnia i przedłużyłem biorąc orange free optimum 75zł. Mam kolegę w który ma salon byłem u niego przy okazji i zmówiłem modem a on mi wprowadził do systemu że przedłużam umowę na optimum a że nie miałem kasy to jeszcze nic nie podpisywałem. A już za dwa dni weszły nowe taryfy. A ja w systemie widniałem jako optimum. I dziś podpisałem umowę. Cieszę się że omineły mnie nowe taryfy bo są do bani. Dostałem modem za 149, 8gb transferu i 50 sms oraz pakiet złotówek 20zł
piotrek2308

Czy to oferta do bani to sprawa dyskusujna.
Jak byś przeszedł na OF59 to powinienieś dostać z 6GB i od 24 do 8 szczęśliwe godziny za 59zł.

Chodzi Ci już CDMA bo jak się nie myle to zacznie Ci dopiero od 1 Grudnia jak Ci się stara umowa skończy. Ja mam do 23 listopada i czekam na jakąś oferte bo jak teraz bym przedłużył to (tak mi tłumaczyli) Cdma aktywują dopiero po skończeniu się starej umowy.
piotrek056
Użytkownik forum

A gdyby tak wymienić aktualną kartę sim na dualną cdma by poszło może
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Post autor: Biurowiec »

dlugo mi zajelo zanim sie zorientowalem, ze 2 roznych piotrkow tutaj rozmawia. :)

mysle, ze telefon do BOK bedzie najpewniejszym zrodlem informacji. Szczegolnie jezeli byloby cos nie tak.

Co do oferty, to nie jest zla. W nocy nie ma limitow, a na dzien zawsze mozna pakiet danych dokupic.
piotrek056
Użytkownik forum

Już działa tylko zasięg cdma słaby i się waha kumpel dopiero dziś w salonie potwierdził umowe a poza tym limit mam przekroczony ale jutro będzie nowy limit tylko nie wiem czy 4gb czy już 8gb. Jeszcze ta antena co myślicie o dipolu kierunkowym w okolicy dwa bst z cdma ok 10km i 25km prawdopodobnie odbieram z tego dalszego bo ono mam w pokoju w jego kierunku. Czekam na sugestie.
Ostatnio zmieniony 2010-09-24, 19:40 przez piotrek056, łącznie zmieniany 2 razy.
piotrek2308

A jakie prędkości osiągasz?
A to dziwne że już masz cdma a nie dopiero jak ci się umowa skończy. Czyżby po znajomościach Ci aktywowali czy tak jest.
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

piotrek2308 pisze:Ja mam do 23 listopada i czekam na jakąś oferte bo jak teraz bym przedłużył to (tak mi tłumaczyli) Cdma aktywują dopiero po skończeniu się starej umowy.
Ja przedłużasz z oferty nie-CDMA to CDMA możesz mieć od nowego okresu rozliczeniowego, w momencie kiedy włącza Ci się nowy plan z CDMA - ważne - dopilnuj żebyś dostał kartę dualną (CDMA-UMTS/GSM), bo na starej karcie USIM nie pójdzie Ci CDMA nawet jak będziesz miał usługę.
piotrek056
Użytkownik forum

lepiej niż na edge ale mam wykorzystany limit. piotrek2308 słuchaj jak przedłużasz umowę dostajesz nową karte od razu aktywują ci cdma i płacisz już nowy abonament to co ci powiedział koleś w salonie to ściema pozdro.
piotrek2308

Okres rozliczenoiwy mam od 26 do 25. Czyli od jutra mam następny i raczej nie zdąże przdłużyć. Czyli jak przedłuże w październiku z OF Standart na OF59 to CDMA będe miał od 26 października. I w salonie i przez telefon tłumaczyli mi że jak się umowa skończy. A jak wtedy wygląda limit bo teraz mam chyba 4GB to mi od razy zwiękrzą czy będzie dopiero jak umowa się skończy?
piotrek056 pisze:i płacisz już nowy abonament
A co z dwoma ostatnimi rachunkami?

Takie to wszystko pokręcone.
Awatar użytkownika
Brylant19

Post autor: Brylant19 »

piotrek056 pisze:piotrek2308 słuchaj jak przedłużasz umowę dostajesz nową karte od razu aktywują ci cdma i płacisz już nowy abonament to co ci powiedział koleś w salonie to ściema pozdro
No chyba nie....
piotrek2308 pisze:I w salonie i przez telefon tłumaczyli mi że jak się umowa skończy. A jak wtedy wygląda limit bo teraz mam chyba 4GB to mi od razy zwiękrzą czy będzie dopiero jak umowa się skończy?
Dobrze ci tłumaczyl... przy zwykłym przedłuzaniu placisz do konca swoj stary abonament i masz stary nizszy limit.... A jak sie umowa skonczy to dopiero daja ci CDMA i wiekszy limit...

Ale jest mozliwa migracja i sobie przeczytaj http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 166788.pdf
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
piotrek056
Użytkownik forum

Ja już mam cdma limit 8gb sprawdzałem na orange online co do faktury to nie wiem
piotrek2308

Brylant19 pisze:Ale jest mozliwa migracja
Wole poczekać te 2 miesiące i tak teraz są te problemy z CDMA.
piotrek056 pisze:Ja już mam cdma limit 8gb
Może to dlatego, że masz kolege w salonie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

piotrek2308 pisze:Może to dlatego, że masz kolege w salonie.
Ta kolega w salonie to ma najwięcej do powiedzenia - sprzedawcy w salonach to zwykłe pionki i od nich nic nie zależy.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Jak jestes zadowolony to bardzo dobrze.
Ja jednak bym wolal wziac nowa oferte z tymi szczesliwymi godzinami. mozna w nocy posciagac, blizej temu do stalego lacza juz.
Sadi
Użytkownik forum

Post autor: Sadi »

Czyli rozumiem, że jak mam teraz Orange Free Optimum za 75zł na miecha to nie wskóram tych "szczęśliwych godzin", nawet za dodatkową opłatą?
Awatar użytkownika
Brylant19

Post autor: Brylant19 »

Sadi pisze:Czyli rozumiem, że jak mam teraz Orange Free Optimum za 75zł na miecha to nie wskóram tych "szczęśliwych godzin", nawet za dodatkową opłatą?
No ty chyba "wskórasz"... Tylko bedziesz musiał wziac w ramach migracji wyzszy abonament i bedziesz miec te Szczesliwe Godziny....
Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 15:13 przez Brylant19, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Biurowiec pisze: jednak bym wolal wziac nowa oferte z tymi szczesliwymi godzinami
Przykładowo ja wolałbym ofertę z większą ilością GB w dzień.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

to wiadomo, ze zalezy od potrzeb. moim zdaniem, jezeli mobilny net ma byc jedynym jakiego uzywamy, to nielimitowane noce daja wieksze pole do popisu. jezeli uzupleniajacym zrodlem netu, to raczej abo+pakiecik teraz.
Sadi
Użytkownik forum

Brylant19 pisze:No ty chyba "wskurasz"... Tylko bedziesz musiał wziac w ramach migracji wyzszy abonament i bedziesz miec te Szczesliwe Godziny....
No tak ale o ile by mi podnieśli abonament? Jeśli do +/- 90zł to niech się walą z tymi "szczęśliwymi" godzinami. Teraz mam limit 7GB, nie obniżyliby mi go czasami?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Sadi pisze: Teraz mam limit 7GB, nie obniżyliby mi go czasami?
Miałbyś 6GB/99zł + Szczęśliwe Godziny.
Koszt zmiany 100zł.

To już lepiej podpisać nową umowę na Orange Free 19.
Sadi
Użytkownik forum

To w takim razie bez sensu... Pozostaje mi czekać aż moooże kiedyś tu sprostają warunkom technicznym do Neo i wtedy się podłączę. Dziwne, że ile razy sprawdzali mi możliwość podłączenia Neo zawsze wychodziło na to że jest taka możliwość a gdy dochodziło już do konkretów to jednak nie daje rady... Tragedia. No ale dobra, bo odbiegam od tematu. Dzięki za pomoc!
Michu55
Użytkownik forum

Post autor: Michu55 »

Sory że ja też odbiegnę trochę od tematu ale nie przejmuj się :D z neo miałem identyczną sytuację. Kombinowali i po 2 tygodniach się wycofali bo powiedzieli że ,,linia zbyt obciążona" :zdziwko:
piotrek056
Użytkownik forum

Chyba temat zbacza z kursu, chciałbym aby został zamknięty i przeniesiony do archiwum.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Pewnie bedzie teraz wiecej takich watkow. Bo to nocne sciaganie daje jakas tam namiastke stalego lacza. Skoro mozna przez noc sciagac. A tak w ogole to jak u was jest z jakoscia polaczenia? Czesto rozlacza?

sorki za pisownie. :)
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 15:46 przez Biurowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ