Orange Free Dom Pro - Masakra
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Orange Free Dom Pro - Masakra
Od kilku dni walczyłem z ustawieniami, DNS sprawdzałem pingi... A tu taki "ładny kwiatek" nam Orange zafundowało.
Powiem krótko - to jest skandal!
W czerwcu zmieniłem koszmarnego neta z EDGE na pięknie działający CDMA. No i się kurna długo nacieszyłem... (umowa na 24mc)
Nie wierzę, że jest to wina nagłego wzrostu liczby użytkowników. Coś musieli schrzanić "pomarańczowi spece".
Ciekawe jak oni sobie wyobrażają miesiąc pracy z takim netem (oby tylko miesiąc).
Nie wiem jak u Was, ale u mnie transfer jest generalnie OK. Tylko te zwisy przy wczytywaniu stron www.
Pozdrawiam
Tomek
Powiem krótko - to jest skandal!
W czerwcu zmieniłem koszmarnego neta z EDGE na pięknie działający CDMA. No i się kurna długo nacieszyłem... (umowa na 24mc)
Nie wierzę, że jest to wina nagłego wzrostu liczby użytkowników. Coś musieli schrzanić "pomarańczowi spece".
Ciekawe jak oni sobie wyobrażają miesiąc pracy z takim netem (oby tylko miesiąc).
Nie wiem jak u Was, ale u mnie transfer jest generalnie OK. Tylko te zwisy przy wczytywaniu stron www.
Pozdrawiam
Tomek
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie to samo raz dobrze ale częściej te zwisy,strony się zacinają a jak już ma się uruchamiać więcej stron to można iść na kawę i walerinmite.
-
- Użytkownik forum
u mnie nie chce się połączyć i zasięg skacze teraz korzystam z edge a wczoraj wieczorem ledwo ale cokolwiek chodził niedało się otworzyć wiecej niż 1 strony w przeglądarce w dodatku nie można testu łącza na speedtest.net porblem z letency
-
Nie liczyłbym na to, że Orange cokolwiek zmieni jeśli chodzi o kłopoty jakie wszyscy mamy obecnie z CDMA. A to dlatego, że używamy w firmie kilku urządzeń korzystających z CDMA (głównie mobilnego) i złożyliśmy oficjalną reklamację usługi w związku z problemami identycznymi jak opisane w tym wątku (mamy je w kilku miejscach w Polsce). Efektem była jedynie informacja iż generalnie sieć CDMA nie ma problemów, że nadal trwa jej rozbudowa. Na pocieszenie dali nam upustu na tę usługę w przyszłym miesiącu. Myślę, że pomóc może tylko masowe zgłaszanie reklamacji usługi bo pojedynczych klientów (wystarczy email do bok) - nie ma znaczenia czy to osoby prywatne czy firmy - będą załatwiać w ten sam sposób.
Dodam jeszcze, że zauważyłem iż w tym samym czasie kiedy są kłopoty z wyświetleniem strony WWW lub komunikacją z serwerami DNS Orange-a ( a raczej z ich odpowiedziami na zapytania) jeżeli już uda się rozpocząć ściąganie dowolnego większego pliku transfer potrafi być w zakresie od 500 kbps aż do nawet 1800 kbps - co raczej jednoznacznie moim zdaniem wyklucza nadmierne obciążenie nadajnika z którego korzystamy. Dlatego coś mi się zdaje że to jednak kwestia obciążenia innego elementu infrastruktury IT.
Dodam jeszcze, że zauważyłem iż w tym samym czasie kiedy są kłopoty z wyświetleniem strony WWW lub komunikacją z serwerami DNS Orange-a ( a raczej z ich odpowiedziami na zapytania) jeżeli już uda się rozpocząć ściąganie dowolnego większego pliku transfer potrafi być w zakresie od 500 kbps aż do nawet 1800 kbps - co raczej jednoznacznie moim zdaniem wyklucza nadmierne obciążenie nadajnika z którego korzystamy. Dlatego coś mi się zdaje że to jednak kwestia obciążenia innego elementu infrastruktury IT.
-
- Użytkownik forum
U mnie poprawa, zadzwoniłem do bok okazało się że mam transfer zablokowany
http://www.speedtest.net/result/970391126.png
i się poprawiło ciekawe na jak długo
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-28, 17:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
http://www.speedtest.net/result/970391126.png
i się poprawiło ciekawe na jak długo
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-28, 17:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 16:23 przez piotrek056, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciekawa informacja.Arthus pisze:zauważyłem iż w tym samym czasie kiedy są kłopoty z wyświetleniem strony WWW lub komunikacją z serwerami DNS Orange-a
Próbował ktoś z Was użyć innych adresów DNS? Może Orange ma problem z serwerami?
-
A może mi ktoś podać maila na który wysłać reklamacje?
-
- Użytkownik forum
Ja też jestem zaskoczony nagłym spadkeim prędkości wczytywanych stron. O dziwo filmiki na youtubie ładują się w miarę normalnie, ale rzeczywiście jest problem przy ładnowaniu stron. Moim zdaniem patrząc realnie, nie ma jakichkolwiek szans na to, żeby walczyć z orange o jakieś rozwiązanie umowy, upusty, itp. Każdy podpisuje umowę, która jest przez nich bardzo dobrze przemyślana. Jest tam napisane, że prędkości są uzależnione od warunków atmosferycznych, liczby użytkowników, itp, itd. Z doświadczenia z nimi wiem że pewnie jak zwykle wypną się dup* i tyle z tego będzie.
I will be back...
-
[email protected]SkrobiBubi pisze:A może mi ktoś podać maila na który wysłać reklamacje?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
cens, a próbowałeś z DNSami jak napisałem wyżej?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Owszem, jak się włączy filmik we flashu, to leci ciągiem i prędkości u mnie to około 500 kb/s. Przy otwieraniu strony, to tak jakby gdzieś zapytanie błądziło i dopiero za którymś razem trafiło do celu, aczkolwiek potem błądzi odpowiedz z serwera i dane są szatkowane (tj. przychodzi parti, stop, przychodzi następna partia, stop i tak w koło).cens pisze:O dziwo filmiki na youtubie ładują się w miarę normalnie, ale rzeczywiście jest problem przy ładnowaniu stron.
ja.michal, w jaki sposób przy korzystaniu z Easy Wireless Network ustawić inne DNS-y?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmm. Nie miałem w rękach tego managera. Są tam jakieś ustawienia połączeń? Gdzieś w okolicach loginu i hasła pewnie coś powinno być.ryba825 pisze:ja.michal, w jaki sposób przy korzystaniu z Easy Wireless Network ustawić inne DNS-y?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Można sobie ustawić APN, IP, ale to i tak tylko przy GSM/3G. Przy CDMA tylko numer wybierania, hasło i login.ja.michal pisze:Hmm. Nie miałem w rękach tego managera. Są tam jakieś ustawienia połączeń? Gdzieś w okolicach loginu i hasła pewnie coś powinno być.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Połączenie jest widziane jako modem lub karta sieciowa w systemie?
-
Właśnie dość dziwne jest to, że generalnie transfer jest OK, tak jak napisał Arthus.
A kłopot najwyraźniej leży gdzieś indziej.
Sprawdzałem od razu na innych DNS (np Googlowym 8.8.8.
. Ale nic to nie zmienia.
W zasadzie to była jedna z pierwszych czynności jaką zrobiłem.
Pingi mam zazwyczaj w granicach 70ms, ale wcześniej też takie były.
Początkowo myślałem, że to sprawka uszkodzonej sieci światłowodowej w Kielcach (Koparka+prace ziemne przy budowie S74 = 2 uczelnie odcięte były od świata przez kilka dni, myślałem, że może serwery DNS z których korzystałem też miały kłopoty). Ale to nie to....
U mnie główne strony, (wp, onet, allegro) wczytują się zazwyczaj błyskawicznie. Kłopot jest z podstronami. Czasami momentalnie pojawia się info, że połączenie zostało zresetowane...
Myślę, że rozsądnie będzie jak każdy z nas napisze zażalenie na podany wyżej e-mail. Bo to co w tej chwili oferuje CDMA na pewno nie można zasłonić warunkami zawartymi w umowie.
Sprawdzałem od razu na innych DNS (np Googlowym 8.8.8.

Początkowo myślałem, że to sprawka uszkodzonej sieci światłowodowej w Kielcach (Koparka+prace ziemne przy budowie S74 = 2 uczelnie odcięte były od świata przez kilka dni, myślałem, że może serwery DNS z których korzystałem też miały kłopoty). Ale to nie to....
U mnie główne strony, (wp, onet, allegro) wczytują się zazwyczaj błyskawicznie. Kłopot jest z podstronami. Czasami momentalnie pojawia się info, że połączenie zostało zresetowane...
Myślę, że rozsądnie będzie jak każdy z nas napisze zażalenie na podany wyżej e-mail. Bo to co w tej chwili oferuje CDMA na pewno nie można zasłonić warunkami zawartymi w umowie.
-
Dokładnie tak - zmieniliśmy serwery DNS ale to nie pomaga. Twój opis pasuje w 100% do problemu - generalnie transfer jest dość dobry natomiast jeżeli strona jest zbudowana w ten sposób że odwołuje się do innych serwerów to elementy na danej stronie z tych serwerów najczęściej się nie otwierają. Wygląda to tak jakby DNS podawał adres IP serwera np: wp albo onet, natomiast w czasie generowania samej strony przegladarka nie dostaje adresów kolejnych powiązanych ze stroną serwerów (czyli na przykład nie wyświetla prawidłowo zdjęć lub innych elementów osadzonych na przykład w google, youtube itp). Mało tego w tym samym czasie jeżeli otworzyć okno command line-a i spróbować zrobić ping na serwer z którego elementy się nie wyświetlają - to najczęściej odpowiedź nie przychodzi albo przychodzi po dużym time-out-ciekemot7 pisze:Właśnie dość dziwne jest to, że generalnie transfer jest OK, tak jak napisał Arthus.
Sprawdzałem od razu na innych DNS (np Googlowym 8.8.8.. Ale nic to nie zmienia.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Arthus,
To jak to w końcu jest, bo już sam nie rozumiem zaszłej sytuacji... Jedna osoba pisze, że mu działa, druga, że nie. Inni piszą, że net nagle strasznie zwolnił, inni, że net nie zwolnił tylko nie zawsze się strony ładują.
Czy ten problem występuje w całej Polsce? Są miejscowości, gdzie CDMA działa jak należy?
mamy rozumieć, że jesteś pracownikiem Orange?Arthus pisze:Dokładnie tak - zmieniliśmy serwery DNS ale to nie pomaga.
To jak to w końcu jest, bo już sam nie rozumiem zaszłej sytuacji... Jedna osoba pisze, że mu działa, druga, że nie. Inni piszą, że net nagle strasznie zwolnił, inni, że net nie zwolnił tylko nie zawsze się strony ładują.

Czy ten problem występuje w całej Polsce? Są miejscowości, gdzie CDMA działa jak należy?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Użytkownik forum
Może użyć dsn-ów multimo 217.8.168.244 (Primary)
157.25.5.18 (Secondary)
157.25.5.18 (Secondary)

-
W gminie Iwanowice pod Krakowem nie działa jak należy.Procio pisze:Czy ten problem występuje w całej Polsce? Są miejscowości, gdzie CDMA działa jak należy?
Jedna strona otwiera się normalnie, inna wcale. Za chwile ta co się otwierała przestaje się otwierać. A są takie chwile, że żadna strona nie działa i dostaję komunikaty typu:
- przekroczono limit czasu,
- ups! strona nie działa
- bad request
- serwer nie odpowiada
- witryna jest niedostepna
i inne ciekawe treści. Zależy od przeglądarki i "chwili"
Niby mam internet i nawet prędkość jest ok, tylko często nie mogę nic otworzyć w przeglądarce.
Mam nadzieję, że Orange szybko coś z tym zrobi.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie tak samo (problem wyglądający tylko z pozoru na DNS) jest w okolicach Katowic.
Wczoraj koło Mikołowa musiałem skorzystać z netu via CDMA i myślałem, że białej gorączki dostanę.
Samo połączenie radiowe jest super stabilne, sieć wyjątkowo mało obciążona, bo w miejscu, w którym zawsze o tej porze wyciągałem ok. 500 kbps teraz gdy "załapało", to szło grubo powyżej megabita.
Widocznie ludzie sobie dali spokój po prostu z netem w tej sytuacji.
[ Dodano: 2010-09-29, 18:30 ]
Wczoraj koło Mikołowa musiałem skorzystać z netu via CDMA i myślałem, że białej gorączki dostanę.
Samo połączenie radiowe jest super stabilne, sieć wyjątkowo mało obciążona, bo w miejscu, w którym zawsze o tej porze wyciągałem ok. 500 kbps teraz gdy "załapało", to szło grubo powyżej megabita.
Widocznie ludzie sobie dali spokój po prostu z netem w tej sytuacji.
[ Dodano: 2010-09-29, 18:30 ]
Zmiana DNSów nie nie da - to była pierwsza rzecz, jaką sprawdziłem.piotrek056 pisze:Może użyć dsn-ów multimo
- valadi07
- Użytkownik forum
Kod: Zaznacz cały
Jedna strona otwiera się normalnie, inna wcale. Za chwile ta co się otwierała przestaje się otwierać. A są takie chwile, że żadna strona nie działa i dostaję komunikaty typu:
- przekroczono limit czasu,
- ups! strona nie działa
- bad request
- serwer nie odpowiada
- witryna jest niedostepna
i inne ciekawe treści. Zależy od przeglądarki i "chwili"
Niby mam internet i nawet prędkość jest ok, tylko często nie mogę nic otworzyć w przeglądarce.
Pozdrawiam.
-
-
- Użytkownik forum
U mnie tzn lubelskie powiat kraśnicki zasięg 2 kreski pobieranie super do godz. 15 od 60KB/s do nawet 130KB/s strony wczytują się w czasie 30 do 60s a niektóre wcale. Teraz to znaczy wieczorem sam jestem zdziwiony wczoraj odtworzenie strony było nie możliwe a pobieranie szło podobnie. testu łącza nie mogę zrobić znowu problem z letency pingu nieda się sprawdzić też pewnie jest kosmiczny 

-
- Stały użytkownik forum
Dzis wrocil mi limit a internet chodzi jak po jego przekroczeniu, ok 255 KB / sec , sciagam 15kb.sec
-
- Mistrz bezprzewodowy
No to niedobrze... Może znajdą się szczęśliwcy, którzy mogą pochwalić się dobrym łączem CDMA?
W takim razie wygląda na to, że nie jest to wina stacji bazowych tylko coś w Orange nawala...
Ehh... także jestem w lubelskim. Sądziłem, że może są miejsca, gdzie jednak dobrze to działa.piotrek056 pisze:lubelskie powiat kraśnicki
W takim razie wygląda na to, że nie jest to wina stacji bazowych tylko coś w Orange nawala...
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- avalon
- Użytkownik forum
Witam;Ja mam też problem z wczytywaniem stron inter.Więc zadzwoniłem do Orange i po chwili dostałem smsa o treści:-"Witamy. Dziekujemy za zapytanie techniczne z dnia 29-09-2010 o numerze ------. Wiemy o problemach w podanej lokalizacji. Obecnie pracujemy nad usunieciem problemu jednak ze wzgledu, iz jest skomplikowany na ta chwile nie jestesmy wstanie podac dokladnego terminu poprawy. Przepraszamy za utrudnienia i niedogodności.Orange;" Więc nie wiadomo kiedy usuną.
pozdrawiam.
-
- Użytkownik forum
Wszystko pięknie wyjaśnione, całe orange
. Naprawią może jutro, może wcale.
Gmina Lubowidz, powiat Żuromiński to samo.

Gmina Lubowidz, powiat Żuromiński to samo.
-
- Użytkownik forum
U mnie już wszystko siadło orenge to ma wielki problem z serwerami nawet ich strona nie chce mi się otworzyć 

-
- Stały użytkownik forum
Gmina Czerwińsk Nad Wisłą, pow.płoński, woj.mazowieckie.
Żadnej poprawy nie widać
Żadnej poprawy nie widać

-
- Stały użytkownik forum
To się nazywa wielka rewolucja w Orange
.