Modem na express card czy na usb?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem na express card czy na usb?
Ogólnie to co się bardziej opłaca??
Planuje wziąć internet w play lub iplusie na kartę.
Do laptopa mi chodzi o oczywiście
Planuje wziąć internet w play lub iplusie na kartę.
Do laptopa mi chodzi o oczywiście
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem na express card czy na usb?
USB - uniwersalne i niezależne od kompa. No i sporo większy wybór, więc można taniej złapać coś dobrego.
EC - wygodniejsze jeśli chodzi o przenoszenie.
Ciężko powiedzieć jednoznacznie, które lepsze.
EC - wygodniejsze jeśli chodzi o przenoszenie.
Ciężko powiedzieć jednoznacznie, które lepsze.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, to już zależy od preferencji użytkownika, bo sprzętowo zazwyczaj są to te same lub zbliżone urządzenia.
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Teraz coraz czesciej laptopy sa pozbawiane zlacza EC, to raczej ginacy gatunek, zwarzajac na to ze nadeszlo USB3.0 o wiekszej przepustowosci niz EC.
[ Dodano: 2010-09-28, 09:03 ]
Zobaczymy czy EX 2.0 wytrzyma konkurecje usb 3.0...
[ Dodano: 2010-09-28, 09:03 ]
Zobaczymy czy EX 2.0 wytrzyma konkurecje usb 3.0...
-
- Początkujący użytkownik forum
ps. znalazłem w znośnej cenie modem huawei e870, merlin xu870, lub trochę droższy x950d
co myślicie o nich wszystkie są na EC
co myślicie o nich wszystkie są na EC
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wszystkie to zacne sprzęty.
-
- Stały użytkownik forum
Kolego miałem kiedyś dobrego "laptopa" z nowoczesnym w stosunku do PCM expres card.
I zakupiłem na takowe złącze tuner TV. Chodziło dobrze, ba bardzo dobrze. Do czasu kiedy sprzęt ewoluował i nowsze laptopy z grafika do grania są pozbawione EC i innych starych slotów. A że przyszedł czas na zmianę - to kupiłem dobrą grafę ale bez złączy. A najgorsze że sprzedawałem później na allegro przez 2 m-ce za pół darmo to kartę EC, a laptop poszedł prawie od ręki.
Ale zrobisz jak chcesz.
I zakupiłem na takowe złącze tuner TV. Chodziło dobrze, ba bardzo dobrze. Do czasu kiedy sprzęt ewoluował i nowsze laptopy z grafika do grania są pozbawione EC i innych starych slotów. A że przyszedł czas na zmianę - to kupiłem dobrą grafę ale bez złączy. A najgorsze że sprzedawałem później na allegro przez 2 m-ce za pół darmo to kartę EC, a laptop poszedł prawie od ręki.
Ale zrobisz jak chcesz.
-
- Użytkownik forum
Problem jest taki że organizacja zajmująca się standardem PCMCIA i Express Card została zlikwidowana a jej zadania przekazane grupie od USB. W związku z tym pod znakiem zapytania stoi standard Express Card 2.0 który miał mieć osiągi podobne lub lepsze od USB 3.0. Niby jest gotowy ale producenci nie zaczęli go wdrażać.
Niby coś się dzieje ale z rok opóźnienia jest:
http://www.usb.org/press/presskit/LeCroy_091310.pdf
Niby coś się dzieje ale z rok opóźnienia jest:
http://www.usb.org/press/presskit/LeCroy_091310.pdf
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powiedzmy sobie szczerze. USB nie jest wygodnym rozwiązaniem dla modemu w laptopie jeśli ma się ma z niego w terenie, na kolanach używać. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- kedzi
Mnie np. wkurza to że wejście EC jest za blisko prawej ręki bo jak podłączam myszkę to mi okropnie spada zasięg. Posiadam Option-a GEO301 i w terenie taki modem na EC jest po prostu świetny i do tego antenka rozkładana nawet sporo daje
Jak dla mnie nie ma lepszego rozwiązania(tylko żeby modem był jak najdalej od rąk albo wejście było po lewej stronie) na tą chwile i w końcu EC jest szybsze od USB 2.0 

-
- Stały użytkownik forum
Witam taki mały oftopik EC to nic innego jak 4x USB2.0 A PCMCIA to już inna bajka.
Osobiście uważam, że na PCMCIA modemy mają lepszy zasięg i działają stabilniej, ale niestety już tylko Laptopy z wyższej pułki posiadają to złącze
Osobiście uważam, że na PCMCIA modemy mają lepszy zasięg i działają stabilniej, ale niestety już tylko Laptopy z wyższej pułki posiadają to złącze

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No raczej niekoniecznieleszekw pisze:Witam taki mały oftopik EC to nic innego jak 4x USB2.0

-
- Stały użytkownik forum
Weź przejściówkę z EC na USB to się przekonasz, że to tylko gniazdo EC i wtyczka USB
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ta, i wrzuć w tą przejściówkę coś, co używa PCI-E a nie USB i się przekonasz, że nie zadziałaleszekw pisze:Weź przejściówkę z EC na USB to się przekonasz, że to tylko gniazdo EC i wtyczka USB

ExpressCard ma do dyspozycji dwa interfejsy logiczne: USB i PCI-Express. I tylko od producenta danej karty zależy z czego skorzysta.
-
- Stały użytkownik forum
Tak się akurat składa, że używam modemu Huawei E870 z taką przejściówką w moim kompie 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najwidoczniej ten akurat modem korzysta z USB. Nie zmienia to faktu, że EC nie równa się USB, a tym bardziej 4x 

- kedzi
Ale jak to niby rozumieć, że prędkość się równa czterem portom USB 2.0?leszekw pisze:Witam taki mały oftopik EC to nic innego jak 4x USB2.0
Tak samo jest i z EC bo te porty są szybsze od USB 2.0leszekw pisze:Osobiście uważam, że na PCMCIA modemy mają lepszy zasięg i działają stabilniej
To chyba raczej mówisz o Express Card, bo PCMCIA są teraz coraz rzadziej spotykane w najnowszych laptopach.leszekw pisze:ale niestety już tylko Laptopy z wyższej pułki posiadają to złącze

Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 21:25 przez kedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
One są w ogóle robione w najnowszych?kedzi pisze:PCMCIA są teraz coraz rzadziej spotykane w najnowszych laptopach
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jak się człowiek przejdzie po sklepie to albo EC, albo same USB.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pojedyncze topowe modele jeszcze coś tam mają (np. niektóre Latitude Della). Ale PCMCIA to dinozaur.ja.michal pisze:One są w ogóle robione w najnowszych?
- kedzi
Mój dell ma ponad dwa lata i już miał EC, tylko że dałem za niego ponad 3 tysie. Więc kolega leszekw pomylił pojęciaja.michal pisze:One są w ogóle robione w najnowszych?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
EC pojawiło się dużo wcześniej niż 2 lata temukedzi pisze:Mój dell ma ponad dwa lata i już miał EC

- kedzi
Niby tak bo w końcu jest USB 3.0, a EC nie udoskonalają, tylko Ciekawe czemu...Jo_gurt pisze:EC pojawiło się dużo wcześniej niż 2 lata temuZresztą i EC jest umierającym standardem.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Toshiba Portege R600 miała bodajże EC i PCMCIA. R500 tylko PCMCIA.Jo_gurt pisze:Pojedyncze topowe modele jeszcze coś tam mają (np. niektóre Latitude Della). Ale PCMCIA to dinozaur.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Organizacja odpowiedzialna za EC się rozpadła.kedzi pisze:a EC nie udoskonalają, tylko Ciekawe czemu...
Chociaż planowali EC2.0 na koniec 2010r. Nie wiem czy ktoś przejął sprawę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiedy?Jo_gurt pisze:Organizacja odpowiedzialna za EC się rozpadła.
Skoro EC to upadły temat to po jakie licho Dell w Vostro produkowane od marca 2010 r. wsadza EC?

- baxxxio
ja.michal, ale coraz czesciej producenci zapominaja o tym porcie.
W biznesowych lapkach najdluzej bedzie ono dostepne zapewne.Zreszta pcmcia byla jeszcze dostapna np w T500 choc juz dawno weszlo EC
Co do rewelacji ze EC=4usb to proponuje lekture http://en.wikipedia.org/wiki/ExpressCard
W biznesowych lapkach najdluzej bedzie ono dostepne zapewne.Zreszta pcmcia byla jeszcze dostapna np w T500 choc juz dawno weszlo EC

Co do rewelacji ze EC=4usb to proponuje lekture http://en.wikipedia.org/wiki/ExpressCard
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Co do tego rozpadu organizacji, to potwierdzenia nie znalazłem. Także nic pewnego. Może więc będzie EC2.0 obok USB3.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W biznesowych dellach dalej są zarówno EC jak PCMCIA choć EC zredukowali do 34mm (np E6510)baxxxio pisze:Zreszta pcmcia byla jeszcze dostapna np w T500 choc juz dawno weszlo EC
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To w Vostro 3500 jest tylko EC i to 34. W sumie dobrze bo modemy ewentualnie jednak są 34 a w 54 działało to, ale czasem można było zaczepić i po połączeniu bo się jakiś pin wypiął.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
54mm był rzadko wykorzystywany. Takie sztuczne zwiększenie fizycznych gabarytów, żeby można było wrzucić np. kręcące się talerze. Ale nie przyjęło się.