Sierra 309USB/AirCard310U ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Sierra 309USB/AirCard310U ?

Post autor: PiotrG-dz »

Hej! Mam pytanie ,który z tych modemów jest lepszy?Bo 309tka jest sporo droższa od 310U zależy mi na HSPA+ oraz UMTS900Mhz.Pozdrawiam :-)
djdavemix

Re: Sierra 309USB/AirCard310U ?

Post autor: djdavemix »

Oba modemy w budowie są identyczne. Nawet mają ten sam firmware.
Różnica niewielka - model 310 obsługuje dodatkowo częstotliwość 3G: 1900MHz - dostępną bodajże w Ameryce.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

djdavemix, z 309 były jakieś problemy z tego co wiem. 310U to nic innego jak 309 po poprawkach. Jak już to brać 310U.

A 310U i 309 mają takie same częstotliwości 900/1900/2100MHz.

A o tym, że 310U to poprawiona 309 świadczy to, że na stronie producenta widnieje tylko już 308 i 310U.
http://www.sierrawireless.com/en/produc ... d310u.aspx
djdavemix

Z pewnością w specyfikacji 309 nie pisze że obsługuje 1900 MHz dotyczy to WCDMA.
W EDGE/GPRS itd. jest ta częstotliwość.
Jak pisałem wyżej modemy nie różnią się niczym innym prócz datą produkcji i możliwe jakimś elementem w środku dodającym te 1900MHz w 3G.
Firmware nadal pozostaje identyczne dla tych modemów.
Co do strony producenta nigdy na niej nie było 309 - nie spotkałem się z nią prócz działu downloadu:
http://www.sierrawireless.com/en/siteco ... B_309.aspx

Tak naprawdę nie ma czym sobie zawracać głowy - to te same modemy.
308 miał być na amerykę - 309 jest jego odpowiednikiem w Europie.
Tak jak wcześniej 306 = USA, 307 = Europa
310U jest modemem uniwersalnym działającym już na całym świecie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix, była wersja 309 na samym początku bo Sierra zawsze wypuszcza bliźniacze modele różniące się numerkiem ze względu na to czy Europa czy Ameryka.

Zawsze tak robili. Były 880U i 881U, 880 i 881, Compass 888 i 889.
Zobacz sobie nawet po instrukcji do jakich modeli jest.
http://www.sierrawireless.com/Support/D ... _r1.1.ashx

I faktycznie, mój błąd, 309 ma 900/2100MHz. ;)
djdavemix

Jednak z 307 było tak samo. Była tylko wersja 306 a 307 dział download.
Może Sierra bardziej wspiera Amerykę - w Europie nie jest tak promowany jak Huawei.
Nie będę się upierał - w końcu co mistrz to mistrz:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Może Sierra bardziej wspiera Amerykę - w Europie nie jest tak promowany jak Huawei.
Pewnie tak. Swego czasu o2 UK i chyba Sunrise Szwajcarski miały modele Sierry. No i u nas Cyfrowy Polsat.
Tak to chińszczyzna niestety wszędzie.

Sierra faktycznie najbardziej popularna oczywiście w Kanadzie i w USA. W USA w CDMA i 2G/3G.
djdavemix

Matryks, chciałbym się dowiedzieć który w końcu modem wybrałeś?
Czy wybierając 310U trafił ci się ten z uszkodzonej partii Sierry - mianowicie uszkodzone pliki TRU install w wewnętrznej pamięci.
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Jeszcze go nie kupiłem.Opatrzyłem sobie go w Komputroniku bo mogę wtedy modem odebrać osobiście ;-)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix, 310U jakiś feler miały? To raczej 309 czyli poprzednik z problemami. Temu wszedł 310U.
djdavemix

Tak - cała 310 jest felerna - posiada uszkodzone pliki "True Install".
Po kilku mailach ze Sierrą i ich początkowo "książkowych" odpowiedziach inżynierowie niby już zauważyli problem ale pracują oni zapewne nad nowym updatem. Inaczej czeka zwrot.

Można potestować jeśli ktoś dociekliwy :)
http://www.speedyshare.com/files/244522 ... AC310U.rar
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dziwne. Że 309 to było coś nie tak. W tym modelu nie wiedziałem.
Mi np. w 881 czy w aktualnym module nie działa TRU-Install.
djdavemix

Wszystko byłoby prostsze gdyby pliki nie były chronione i mielibyśmy jakąś informację jak je podmienić.
Sierra poległa na całej linii bo jak widać nie sprawdza sprzętu. Pewnie oberwie się panom z działu kontroli jakości czy temu podobnego.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czy ma całej linii to bym nie powiedział bo sprzęt chodzi dobrze i w sumie to nadrabiają supportem. Dla mnie to ZTE to pomyłka.
djdavemix

Ale jak mówisz , że u Ciebie też nie działa - patrząc że Twój model jest na rynku już od długiego czasu i Sierra w żaden sposób tego błędu nie "odkryła" i nie naprawiła świadczy tylko źle o niej.
Kupujemy w końcu pełnowartościowy produkt a w rzeczywistości tak nie jest.
ZTE może i kiepski ale dużą rolę odgrywa chęć pomocy i naprawienia błędów.

Dodam, że na chwilę obecną AC310U zostal wycofany z oferty Komputronika.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Ale jak mówisz , że u Ciebie też nie działa - patrząc że Twój model jest na rynku już od długiego czasu i Sierra w żaden sposób tego błędu nie "odkryła" i nie naprawiła świadczy tylko źle o niej.
No nie świadczy źle bo po pierwsze to 881 był tylko w USA w sieci AT&T i nie miał w sobie aplikacji AT&T, a tym bardziej Watchera.
Druga sprawa to kontaktowałem się ze Sierrą i powiedzieli, że w 881 nie ma wsparcia dla TRU-Install bo to model brandowany.

Co do mojego modułu MC8700 to nie ma w nim TRU-Install bo zwyczajnie nie jest to potrzebne. To jest moduł WWAN, który się wkłada i raz zainstalować. Do tego to wersja OEM, jak wszystkie moduły. Nie jest potrzebne więc TRU-Install.

A co do supportu Sierry to ja mam bardzo dobre doświadczenia. Trzeba tylko brać poprawkę, że ten producent jest niszowy w Europie i Europejskiego Supportu nie ma.
djdavemix pisze:Dodam, że na chwilę obecną AC310U zostal wycofany z oferty Komputronika.
To, że Komputronik w Polsce nie sprzedaje to nic nie znaczy. Modem jest dalej sprzedawany. Świadczy o tym aktualna strona producenta. Teraz jak coś nie jest już sprzedawane to nie będzie dostępne u nich w głównych działach.

A o modułach nie ma co pisać bo to inna bajka, inaczej sprzedawane i wspierane.
djdavemix

ja.michal, to trochę namieszałeś. Nie mam obowiązku wiedzieć że Twój nie jest przystosowany do Watchera. Z kontekstu wynikało, że tak.
Co do komputronika oni często zmieiają oferty. Jutro może sie pojawić znowu. Jako że kolega wyżej był zainteresowany zakupem w tym salonie na chwilę obecną nie ma tej możliwości.
Welcom dalej sprzedaje bo nie zwróci kilkuset sztuk tylko z tego powodu. Oni jako pierwsi otrzymają pliki aktualizacyjne nawet jeśli nie będą one do użytku publicznego, lub też Sierra bezpośrednio udostępni go na stronie z downloadem.
P.S. to że jest niszowym producentem w Europie nie znaczy, że do Kanady pisać nie można.
Sprawa to problem języka dla niektórych. My nadal jesteśmy zwani klientami i jesteśmy i mamy prawo być traktowani równorzędnie jak w Ameryce.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To się coś nie zrozumieliśmy. ;)

Co do pisania do Kanady to tam właśnie pisałem i zawsze dostawałem odpowiedź. Czasem i po 15 minutach, a najdłużej 12h.
djdavemix

Kończąc OT, bo na razie w tej sprawie nic więcej się nie poczyni, pisząc do nich trzeba uwzględnić strefy czasowe. Zazwyczaj odpisywali w godzinach porannych naszego czasu.
Na razie jestem cierpliwy :) i czekam na konkretne rozwiązanie spawy, chyba że po 72h braku odezwu zamkną wątek - czego jednak uczynić nie powinni.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Raczej poważnie podchodzą do klienta.
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Ten TRU-Install co to jest i czy jest on niezbędny do korzystania z modemu ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Matryks pisze:Ten TRU-Install co to jest
To sposób na zainstalowanie sterowników i programu do łączenia się z pamięci modemu.
Matryks pisze:czy jest on niezbędny do korzystania z modemu
Nie, oprogramowanie i sterowniki można zainstalować niezależnie.
Nie pomagam na PW!
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Mam E156G a jak kupię tą SW310U to pomimo uszkodzenia tego TRU-Install to modem wgra mi się bez kłopotu do lapka tak jak mój HUAWEI?
djdavemix

Pobierzesz Watchera ze strony producenta, podłączysz modem pod USB i zainstalujesz pobraną aplikację bez korzystania z Tru Install. Niebawem wyjdzie aktualizacja naprawiająca uszkodzone pliki w wewnętrznej pamięci.
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Myślę ,że do grudnia wyrobią się bo wtedy mam zamiar kupić ten modem.
djdavemix

Poniżej podaję sposób instalacji korzystając z Tru Install w modemie AC310U:
Użyty system operacyjny: Windows 7 x64 PL
Przechodzimy kolejno do: Panel Sterowania/Region i język
Wybieramy: Angielski - Stany Zjednoczone/ klikamy OK
Po tych zmianach Tru Install działa i instaluje Watchera i sterowniki z pamięci modemu.
po instalacji przywracamy w/w ustawienia językowe na Polski.

Wniosek taki, że Windows (XP, VISTA, 7) m.in. w wersji polskiej jest niekompatybilny z AC310U (zależne od partii z której pochodziły modemy).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli jednak nie jest walnięty modem jako tako tylko problem jest z aplikacją.
djdavemix

Raczej tak :) to co wyżej w wątku, że pliki są uszkodzone (niekompletne) nie uwzględniają wersji polskiej - być może też innej. Może to błędne ustawienia InstallShield ale to już nie nasz problem. Producent zapewne chcąc zachować status udostępni jakiś upgrade naprawiający ten "ubytek" bo sposób powyżej jest tylko doraźnym rozwiązaniem przedstawionym przez Support.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli, wg mnie, błąd łatwy do naprawienia.
No i ładnie ze strony supportu, że dali rozwiązanie. Nawet doraźne i takie. :)
djdavemix

Na chwilę obecną trzeba czuć się usatysfakcjonowanym i nie oczekiwać niczego więcej :)
Jeżeli tym razem coś się pojawi będzie na stronie z downloadem. Chyba, że otrzymam jakieś info w tym temacie.
Nie będę już tych panów męczył z Kanady bo oni zmuszeni byli zapewne do instalacji Windowsa w wersji PL i być może nie czują się najlepiej w tak egzotycznym języku.
Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ