Problem z konfiguracją AP Airlive WL - 5460APv2

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stedro
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją AP Airlive WL - 5460APv2

Post autor: stedro »

Panowie proszę o pomoc ! głowa juz siwa i nerwy nie te ! problem w tym że kupiłem sobie tego AP aby podłączyć neta do TV samsunga. Cała sieć w domu chodzi na liveboxe do którego mam podpiętego PC i lapki które łączą się z nim po wi-fi w liveboxe włączone szyfr WEP wszystko fajnie hula po włączeniu Airlive laptop łączy się z nim ale nie ma neta! no i tv też nie może się połączyć! panowie jak ktoś chciałby mi pomóc to proszę naprawdę łopatologicznie po kolei łącze się z airlive poprzez wi-fi jak jest w trybie AP jeśli przestawie np na client to już nie można się połączyc! na jaki tryb włączyć jak to wszystko poustawiać ???
livebox wykazuje IP 192.1681.10 i maske 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 DNS 192.168.1.1
bardzo prosze o pomoc bo już mnie krew zalewa!!! pozdrowienia!!!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z konfiguracją AP Airlive WL - 5460APv2

Post autor: wojteks »

stedro pisze:po kolei łącze się z airlive poprzez wi-fi jak jest w trybie AP jeśli przestawie np na client to już nie można się połączyc!
To normalne. Musisz konfigurować po kablu. Właściwy tryb pracy to AP Client, w LB musisz dodać adres MAC WL5460. Najlepiej ustawić mu IP 192.168.1.252 i zapamiętać bo od teraz będziesz się na niego po tym IP logował.
Nie pomagam na PW!
stedro

za żadne skarby nie mogę połączyć się przez kabel?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stedro pisze:a żadne skarby nie mogę połączyć się przez kabel?
Zobacz w instrukcji od AP jakie musisz IP ustawić w komputerze żeby się połączyć.
Nie pomagam na PW!
stedro

W końcu połaczyłem się ale ze stacjonarnego co mam robic dalej???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stedro pisze:końcu połaczyłem się ale ze stacjonarnego co mam robic dalej?
1. Zmienić IP jak napisałem wcześniej.
2. Ustawić tryb AP Client (Client Infrastructure)
3. Ustawić takie samo zabezpieczenie jak uzywasz w LB
4. wejść w "Site survey", wyszukać swoją sieć, nacisnąć "Connect" a w tym czasie nacisnąć w LB przycisk "REG" żeb y MAC WL5460 dodał się do bazy w LB.
5. Sprawdzić czy masz internet w PC (przy automatycznym otrzymywaniu IP)
Nie pomagam na PW!
stedro

JESTEŚ WIELKI !!! dzięki zrobiłem jak powiedziałeś internet śmiga wszędzie nawet w TV. dzięki pozdrowienia!!

Jakbyś miał jeszcze chwile cierpliwości ! lapek wykrywa mi teraz to połączenie jako sieć z kompa do kompa niezabezpieczoną w LB mam ustawione WEP jak zabezpieczyc teko airlive żeby zas nie zepsuć tego połączenia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stedro pisze:lapek wykrywa mi teraz to połączenie jako sieć z kompa do kompa niezabezpieczoną w LB mam ustawione WEP jak zabezpieczyc teko airlive żeby zas nie zepsuć tego połączenia?
Ja bym zmienił szyfrowanie w całej sieci na WPA2-PSK o ile LB to obsługuje, WL5460 na pewno to obsługuje. Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Przecież laptop nie widzi WL5460 i chyba ustawiłeś tez w nim szyfrowanie WEP żeby się połączył z LB?
Nie pomagam na PW!
stedro

W airlive zmieniłem też SSid na taką nazwę jaką ma LB laptop wykrywa mi to teraz pod tą samą nazwą ale pisze na żądanie jednak kiedy daje połącz to nie łączy z tą siecią

jakbyś miał chwile to opisz jak zmienić te szyfrowanie pozdrowienia!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stedro pisze:W airlive zmieniłem też SSid na taką nazwę jaką ma LB laptop wykrywa mi to teraz pod tą samą nazwą
To w jakim trybie działa WL5460? Jeżeli pracuje jako AP Client to nie ma prawa być widoczny dla laptopa po WiFi.
stedro pisze:to opisz jak zmienić te szyfrowanie pozdrowienia
Zgodnie z instrukcją LB, nie mam takiego sprzętu. Tylko potem w laptopie trzeba też zmienić i w WL5460 pracującym jako AP Client też trzeba zmienić.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ